Nyitokep: körkép.sk
A koronavírus-járvány kapcsán világszerte rendkívüli intézkedéseket hoztak a kormányok. A kialakult helyzet miatt hiánycíkké váltak a szájmaszkok, védőszerek.  Csallóköz- és Mátyusföld-szerte is helyi közösségek fogtak össze, hogy önerőből pótolják a vírusterjedést meggátoló szájmaszkok hiányát.
Mutatunk néhány pozitív példát, mely másutt is inspiratívan hathat.
Kép: Nagyszarva FB-oldala
Az egyik legfőbb hiányciknek számító szájmaszkot összefogásban több településen is házilag készítik az emberek. Közéjük tartozik Nemeshodos, Királyrév, Nagyszarva, vagy éppen Sárosfa önkormányzata  is, ahol így gondoskodnak a lakosság egészségének megóvásáról. Ezeken a településeken már folyik a munka, és jelenleg is az alapanyagokat, eszközöket gyűjtik a gyártáshoz.
Kép: Sárosfa FB-oldala
A járási székhelyek közül Galánta városa is az elsők között csatlakozott a kezdeményezéshez. A polgármester aközösségi oldalon keresztül értesítette a polgárokat arról, hogy a napokban megkezdik a szájmaszkok szétosztását.
Az egyes települések aktivitását a kormányfő is értékelte a kabinet vasárnapi rendkívüli ülése után (erről bővebben itt és itt).
Kép forrása: Magda Horvath FB-oldala
Lehetőségeikhez mérten remélhetőleg sokan követik az említett önkormányzatok, lakosok példáját.
Vannak olyan helyek is, ahol ügyeskezű kistermelők, – tenyésztők, kézművesek fogtak védőmaszk-varrásba, hogy azokat árusítani is lehessek. A közösségi oldalakon zajló szervezkedést látva elmondhatjuk, hogy a helyi méhészek, varrónők is kiveszik a részüket a munkából.
Kép: Kiralyrév FB-oldala
Vigyázzunk egymásra és önmagunkra. Óvjuk  egeszsegünket, s legyünk türelmesek, tartsuk be az óvintézkedéseket, hozzájárulva a koronavírus-járvány minél gyorsabb és problémamentesebb levonulásához.
Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.