Nyitókép: Körkép.sk

 

A leköszönő kormány több óvintézkedést hozott a járvány terjedésének visszaszorítására. Az első intézkedéseket még nagyon sok ember nem tartotta be, beleértve a szájmaszk és kesztyű használatát is. Ehhez természetesen az is hozzájárult, hogy eleve védőfelszerelésekből, fertőtlenítőszerekből is nagyon kevés volt.

 

De a járvány hatása az is, hogy kiürültek az utak, utcák, terek.

 

Dunaszerdahelyi kórház alig elfoglalt parkolója (Körkép.sk)

 

 hirdetes_300x300  

„Amint megjelentek az első hírek a koronavírusról, egyre többen jöttek védőmaszkot, fertőtlenítőt és vitaminokat vásárolnu.”

 

– tudtuk meg az egyik dunaszerdahelyi gyógyszertárban.

 

A dunaszerdahelyi kórház (Pro Care) látogatottsága lecsökkent. A hétköznapok sodrásában aligha látható olyan, hogy néhány szemelyautó van csak a parkolókban. Csütörtök (március 19.) délelőtt viszont ez így volt. Tapasztalhattuk a megnövekedett érdeklődést is a gyógyszertárak iránt. Néhány helyen kint sorakoztak, hiszen az óvintézkedéseknek köszönhetően csak annyian mehetnek be, ahány gyógyszerész áll a pultnál.

 

 

Több gyógyszertárnál is kint sorakoztak az emberek, tartva a távolságot. (Fotó: Körkép.sk)

 

Kivásárolt üzlet (Körkép.sk)

 

A város utcáin érzékelhetően kevesebb gépjármű közlekedik úgy délelőtt, mint ebédidő alatt is, ami ritka.

 

 

(Fotó: Körkép.sk)

 

Némelyik drogériaüzletben a fertőtlenítőket, toaelettpapítokat, papírzsebkendőket, pelenkákat is kivásárolták. Tegnap és ma viszont már szinte mindenkin volt védőmaszk, néhány személyen kesztyű is. Ez szombaton még nem volt így.

 

Volt, aki után meg is fordultak, hogy „Ez hülye, mit teszi az eszét?!” A hétvége első napján még családok, barátok ültek be az éttermekbe. Azóta már több helyen ilyen feliratokat olvashatunk:

 

 

A drogériatermékek, élelmiszerek kivásárlásához még a rendkívüli állapot elrendelésére se volt szükség.

 

„Üzleteinket már akkor megrohamozták, amikor még csak a környező országokban megjelent vírusról beszéltek”

 

– jelentette ki az egyik szupermarket alkalmazottja.

 

„Ma már szinte nem bírjuk feltölteni a kiürült polcokat. Fertőtlenítőket, kesztyűket, tisztítószereket és a tartós élelmiszert viszik leginkább. A liszt, cukor, élesztő nagyon hamar elfogyott, de próbáljuk újra tölteni, rendelni”

 

– tette hozzá.

 

Hétköznap, a délelőtt folyamán ritkán láthatunk ilyet a kórház parkolójánál. (Fotó: Körkép.sk)

 

 

Az üzletekben múlt szombaton láthattuk még a zöldség, gyümölcs hiányát, a megfogyatkozott ásványvizes részleget, kifogytak a fagyasztott termékeket tároló hűtők, a friss és a csomagolt húsok, mint ahogy hiány volt a drogériaszerekből is.

 

A vásárlóktól megtudtuk, vannak, akik azért visznek haza több készítményt, mert félnek, mi lesz, ha nálunk is elszabadul a járvány, és otthonaikat szeretnék minél ritkábban elhagyni.

 

 

Az embereknél érzékelhető a félelem, a távolságtartás. A maszkok felett aggódó tekintetek láthatóak. Mintha még a szél is másképp fújna, elárasztja a járást a bizonytalanság. Emellett a türelmetlenség és az ingerültség is megjelenik. Ez tapasztalható a községekben is. Kiürült utcák, megszűnt gyermekzsivaj. Néhány helyen a rendeletek ellenére is gondot okoz a fiatalok bandázása, de az önkormányzatok törekednek ennek megszüntetésére.

 

Legyünk elővigyázatosak, vigyázzunk egymásra és önmagunkra!

 

További képeink:

 

 

 

 

A dunaszerdahelyi kórházba csak a főbejáraton lehet bejutni napközben, ugyanis a többit lezárták. (Fotó: Körkép.sk)

 

A gyermek sürgősségi betegfelvételre 16.00 óra után az A rendelőintézetnél lehet bejutni (VITAL üzlet). (Fotó: Körkép.sk)

 

(Fotó: Körkép.sk)

 

 

 

Képek és szöveg: Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.