A kormány intézkedéseinek értelmében Szlovákiában a Csallóközben hozták létre az első karanténszigetet. A külföldről hazaérkezők csoportjai így immár többek között Bősre érkeznek. A magyar kisvárosban uralkodó helyzetről, a hazaérkezőkről, a bősi lakosok vélekedéséről és magáról a létesítményről faggattuk Fenes Iván polgármestert. Körkép.sk interjú.

 

A felvidéki magyarság egy része zúgolódott, amikor kiderült, hogy újra Bőst vette elő a kormány. Mint mindig, most is a magyarok által lakott déli terület volt az első ötletük. Válasz nélküli kérdések keringenek az emberek fejében.

 

Vajon hibáztatható-e emiatt a bősi önkormányzat és a polgármester? Mi is az a ma karanténközpontnak nevezett épület valójában, amit a fiatalok az egykor ott működő discokról ismernek? Bős egyre többet szerepel a médiában, de vajon hogy viszonyulnak mindehhez a bősiek?

 

 hirdetes_300x300  
Fotó: Körkép.sk archívum

 

Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ a helyszínen. A hivatal előtt szájmaszkban, a kellő távolságot betartva vártunk a sorunkra, hiszen jó pár polgárnak volt intéznivalója. A szemekben a félelem és a türelmetlenség érzései vegyültek, mindenki sietett, amennyire csak tudott, hogy mielőbb hazamehessen. Fenes Iván szájmaszkban vár minket, szemében aggodalom, de mégis próbál jókedvre deríteni bennünket…

 

Mit kell tudni az épületről?

 

Az areál a Szlovák Műszaki Egyetemé. Egykor a vízi erőmű építőinek készült, jól emlékszem 2400 fős kapacitással. Afféle ideiglenesnek tervezett munkásszálló volt, szépen kiépítve, gyakorlatilag falu a faluban. Saját postával, üzletekkel, vendéglővel, egyebekkel. Teljes felszereltségének köszönhetően a munkásoknak szinte be sem kellett jönniük – az akkor még – faluba. Aztán az erőmű építkezése befejeződött, és az ideiglenes öntött betonépületeket is úgy tervezték, hogy lebontják. De hát, éltünk mi már ilyet meg máshol is, hogy valami valamikor megépül, aztán ott marad, mert hát ugye a bontás sincs ingyen…

 

 

És mi lett a későbbi sorsa?

 

Sokáig kihasználatlanul állt, azon gondolkodtak, mi legyen vele. Aztán a Műszaki Egyetem kapta meg azzal a céllal, hogy idehoznak valamilyen tanszéket, illetve itt fognak lakni a hallgatók. Elindult a dolog, de nem működött, semmiféle tanszék nem érkezett. Később a pozsonyi Volkswagen munkásai voltak benne, majd a galántai Samsung vendégmunkásai is használták. Próbálták hasznosítani, ahogy tudták.

 

Hogy lett ebből migráns-, majd karanténközpont?

 

Az egyetemnek szerződése volt a szlovák Belügyminisztériummal, mely ma is érvényes. Arra az esetre, ha rendkívüli helyzet lépne életbe az országban. Az állam akkor ráteheti a kezét, hiszen van kihasználható, szabad kapacitás. Valójában hasonló volt a helyzet, mint amikor a menekültek voltak itt. Ott is volt két hullám, hiszen először a volt Jugoszlávia területéről érkeztek, később pedig, amikor már megindult a menekültáradat, ez volt az első építmény, amit kiszemeltek. Tudjuk, mi volt körülötte. Tiltakozás, népszavazás, stb.

 

 

Hogyan jutottunk el napjaik karanténközpontjáig?

 

Napjaink rendkívüli állapota miatt lett belőle karanténtábor, hiszen most is Bős volt az első, amit kiszemeltek. Persze, van több ilyen is az országban, sőt, az eddigiek szerintem, nem is lesznek elegendőek. Tehát gyakorlatilag ide azok jönnek karanténba, akik külföldről térnek haza az országba.

 

Miképp informálnak erről? Egyáltalán informálnak-e, hogy adott napon érkeznek-e ide új vendégek?

 

Kedden is kaptam egy szöveges üzenetet a  krízisstábtól a nemzetközi repülőgépen Budapestre érkező, majd onnan Szlovákiába tartókról. Azt is közölték, mennyi személy várható a karanténközpontba autóbusszal. Hozzáteszem, most már legalább a számokat közlik. Itt azért hétfőtől történt némi váltás a kommunikációban (szerk. megj. az új kormány felállása óta). Mert én még olyat sem éltem meg, hogy kapok egy levelet, amiben elnézést kérnek az esetleges kellemetlenségekért. Úgy látszik, a kormányváltás kommunikációváltást is hozott, most pedig folyamatosan informálnak arról, ha jön ide egy-egy csoport.

 

 

Szerinted, Polgármester Úr, mi a tájékoztatás legfőbb célja?

 

Gondolom, a tájékoztatás mellett udvariasságból is teszik, mert nekem, mint polgármesternek ilyen értelemben sokféle közöm ahhoz az objektumhoz nincs. Csak annyi, hogy itt van a város területén.

 

Jól értjük? Az előző kormány idején ide hozott első hazaérkezőkről csak hírekből értesül? Nem is értesítettek?

 

Igen, jól. Nem értesítettek. Mi magunk kértünk információkat, hiszen Bős lett az első ilyen központ, mely itt van a városban, és bárki bármit mond, ha valami történik, azért az önkormányzat van hibáztatva. De nyilván ez mindenhol így van. Ettől függetlenül egyiket se tudjuk kivédeni. Sem azt, hogy idehozták, sem a megfogalmazott negatív véleményeket.

 

 

Hogy van megoldva a karanténközpontban lévők és a lakosság közti kapcsolat?

 

Az a rész, ahol a hazaérkezők tartózkodnak, elzárt terület. Ők gyakorlatilag nem találkozhatnak a helyi lakosokkal. Ilymódon esetleges fertőzésveszély egyáltalán nem áll fenn. Őrzött terület, ami akkor is ott lesz, ha fejre állok! (mondta határozottan)

 

Mennyien vannak ott jelenleg?

 

Ha minden igaz, mintegy 400-an. De ez változó.

 

 

Ez már most megtelt? Mert azóta már több karanténközpontot is létesítettek.

 

Vannak szobák, ahol csak egy személy, vannak, ahol ketten tartózkodnak. Többségük egyedül van, így egy-kettő megtelik. Gondolom, hely már nemigen lehet, hiszen kell a többieknek is, mert egyre többen jönnek haza.

 

A közösségi hálón láthattunk különféle élő videókat az épületből. Olvasható volt kiegyensúlyozott, de negatív vélemény is.  Főleg a komfortról. Milyen az épület felszereltsége szerinted? Mi lehet ott a valós állapot?

 

Az épület nem mai, nem új, tehát nem egy Hotel Intercontinental. Hogy kinek mi felel meg, azt mindig embere válogatja. Sokan nem azt nézik, hogy mi az elsődleges szempont, hogy ne fertőzzön meg senkit: a közeli hozzátartozóit, családját, ismerősöket és valahogy kibírja ott azt a 14 napot… Sajnos, lehetséges, hogy ettől még rosszabb lesz a helyzet, mert ha megugrik a fertőzöttek száma, akkor a kórházak sem fogják bírni. Szerintem most nem az épület állapotával kellene foglalkozni, hanem a fertőzés megelőzésével.

 

 

Szerinted miért ilyenek az emberek? Hiszen a média is mutatja, milyen állapotok uralkodnak.

 

Sajnos, sokan elfeledkeznek a betegség létezéséről, mert nem látják, mert ugye a vírust nem lehet látni. Ezért mindenki mindennel foglalkozik, botrányt csinál, ami önmagában nem segítség. Sokan megfeledkeznek arról is, hogy a betegség akár őket is elérheti és mindjárt másképp  látnák a világot. Akkor majd megszűnik minden intrika és a másikban való hibakeresés. Az ilyen ember lehet semmit nem tett azért, hogy javuljon a helyzet az országban.

 

Hogy viszonyultak a bősiek a karaténközpont létrejöttéhez? Megértették-e az elsődleges célt?

 

Valójában már nem nagyon foglalkoznak vele, hiszen következett a szigor is, általában mindenki otthon tartózkodik, az utcán senki sincs. Meg hát voltak itt bősiek és környékbéliek is, akik ide jöttek, hogy megóvják szeretteiket, a régiót. Idővel rájöttek, hogy szükség van arra, hogy átmenetileg valahol tartózkodjanak. Ha ez rendesen van kezelve, oldható. És ha már itt van ez az objektum, akkor… Most mit csináljunk? Természetesen jobb lenne, ha nem itt lenne, de mindenki ezt mondaná. Mindenki.

 

 

Ez egyértelmű.

 

Akik ott vannak, azok nem menekültek, akikről azt se tudjuk, honnan jöttek. A bent lakók szlovák állampolgárok, akiknek itt van családjuk, lakóhelyük, akik hazaérkeztek és vagy önként, vagy kötelezően karanténba vonultak. Itt tudjuk, kiről van szó, terrorveszély, ilyen fenyegetés nem áll fent. Ami pedig az egészségügyi kockázatot illeti, az jelen pillanatban olyan, hogy most már senki nem tudja, hogy van-e benne vírus vagy nincs, meg azt sem, hogy hol kapja meg, vagy hol kapta meg. Azért erre is tekintettel kell lennünk.

 

 

Köszönöm a tartalmas beszélgetést. Kívánok minden jót a bősi önkormányzatnak és kitartást a kialakult helyzetben.

 

Én is köszönöm a lehetőséget, a jókívánságot. Jó egészséget, lelki erőt kívánok a Körkép.sk Tisztelt Olvasóinak amellett, hogy kérem Őket is, vigyázzanak egymásra és tartsák be a kormány utasításait, javaslatait a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A közeljövőben Fenes Iván Bős város polgármesterével arról beszélgetünk, hogy a kialakult helyzet mennyire érinti, érintheti a város életét.

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 17 olvasónak tetszik ez a cikk.