Nyitókép: Getty Images

 

Az egészséges és fiatal emberek túlnyomó részének komolyabb egészségügyi komplikációk nélkül sikerül átesnie a COVID-19 megbetegedésen. A fiatalokhoz viszonyítva a betegség sokkal veszélyesebb az idősebb korosztályra, de a dohányosok, a cukorbetegek és a túlsúlyos személyek is a rizikós csoportba tartoznak.

 

A koronavírus-járvány felfedte az életstílusunk két gyenge pontját.

 

 hirdetes_810x300  

„A világban már régóta jelen van az elhízás és a 2. típusú cukorbetegség pandémiája, amelyek a krónikus, metabolikus megbetegedések közé tartoznak“

 

– mondta Ľubomíra Fábryová, a Szlovákiai Diabetológiai Társaság elnöke.

 

Sok koronavírusos betegnek az elhízásból származtak a további megbetegedései

 

Az orvosnő szerint a szlovákiai polgárok kétharmada túlsúllyal vagy elhízással küzd. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívta a figyelmet arra, hogy a bonyolult lefolyású COVID-19 megbetegedésénél ezek jelentős tényezőknek számítanak.

 

Az olaszországi tapasztaltok igazolják, hogy a halálozási esetek 99%-ban a páciensek olyan betegségekben szenvedtek, amelyek szoros kapcsolatban állnak az elhízással – tehát 2. típusú diabetes mellitusuk, magas vérnyomásuk vagy daganatos megbetegedésük volt.

 

A Nagy-Britanniából származó adatok szintén rámutattak arra, hogy azok a páciensek, akiknek a koronavírus-fertőzése bonyolult lefolyású volt, túlsúlyosak voltak.

 

A publikált információkból kiderült, hogy a kritikus állapotú páciensek többsége 60 év feletti volt és túlsúlyos. A fiatalabb kor, a jó fizikai kondíció és az átlagos testtömeg csökkenti a fertőzés komoly lefolyását.

 

 „A túlsúlyos egyének és a cukorbetegek abba a rizikós csoportba tartoznak, akiknél a COVID-19 fertőzésnek komolyabb lefolyása lehet még akkor is, ha nem érik el a 65 éves kort“

 

– hívta fel a figyelmet Peter Minárik a a Szlovákiai Diabetológiai Társaság alelnöke.

 

Ne felejtsünk el mozogni

 

A Szlovák Tudományos Akadémia docense, Barbara Ukropcová szerint az egészséges táplálkozás mellett a mozgás is rendkívül fontos.

 

„A jó fizikai és mentális kondíció megtartásának, valamint az immunrendszer támogatásának egyik jelentős eleme a kiadós mozgás és tornázás“

 

– mondta.

 

A korlátozott szociális kapcsolattartás idején mindenki tornázzon otthon a kertjében, az erkélyén, a teraszán vagy legalább a nyitott ablaknál.

 

Az alábbi oldalon az egészségügyi gondokkal küzdő egyének is praktikus információkat, tanácsokat és mutatványokat találnak arról, hogy miként kell helyesen és eleget mozogni.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.