Nyitókép: union.sk

 

Az elmúlt tizenhárom évben tavaly használták a legkevesebb antibiotikumot Szlovákiában. Az információt az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) tette közzé.

 

2006 óta a mostani fogyasztás a legkevesebb

 

 hirdetes_810x300  

Az állami egészségbiztosításból átfizetett antibiotikum-fogyasztás tavaly első alkalommal csökkent ötmillió csomag alá. Ez 2006 óta a legalacsonyabb évi fogyasztás (akkor 6,2 millió csomag antibiotikumot adtak ki). Az NCZI adatai szerint az antibiotikumok használata 2015 óta folyamatosan csökken.

 

 „Némelyik antibiotikum használata azért csökkent, mert korlátozták az alkalmazásukat“

 

– magyarázta az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) szóvivője, Magdaléna Jurkemíková.

 

Elsősorban a fluorokinolon típusú antibiotikumok használatát korlátozták, amelyeket a leggyakrabban légúti- és vesefertőzés gyógyítására írtak elő.

 

A ŠÚKL azért rendelte el az orovsoknak azt, hogy ezekből az antibiotikumokból kevesebbet írjanak fel, mert súlyos mellékhatásai vannak az izmokra, ízületekre, az idegrendszerre és az érzékszervekre.

 

Jurkemíková szerint a másik tényező, ami miatt csökkent az antibiotikumok használata, az annak az ismeretnek a terjedése, miszerint a túlzott használatuk antibiotikum-rezisztenciához vezethet.

 

„Sokat segít a CRP-vizsgálat (a C-reaktív protein kivizsgálása) is az orvosi rendelőben, ami tíz perc alatt készen van”

 

– mondta a Comenius Egyetem Orvosi Karán működő Mikrobiológiai Intézet igazgatóhelyettese, Adriana Liptáková az antibiotikum-használat csökkenésének egyik további okával kapcsolatban.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!