Nyitókép: GettyImages/istockpohot

 

Az elmúlt évek kedvező járványügyi helyzete miatt az emberek úgy vélekedtek, hogy ha egy bizonyos típusú betegség nem üti fel a fejét az országban, akkor felesleges beoltatni magunkat ellene. Viszont a jelenlegi helyzetben, amikor az emberek munkavégzés vagy kirándulás céljából külföldi országokban mozognak, nem kizárt a fertőző betegségek behozatala Szlovákiába – tájékoztatott a Szlovák Közegészségügyi Hivatal.

 

„A népesség nagy részének beoltása nemcsak a beoltott személyt védi, de a kollektív immunitásnak köszönhetően azokat az embereket is, akik nincsenek beoltva. Minél több ember van beoltva, annál inkább csökken a mikroorganizmusok terjedése és a súlyos fertőző betegségek felbukkanása”

 

– magyarázták az járványügyi szakemberek.

 

 hirdetes_810x300  

Néhány fertőző betegség elterjedését éppen a nagy fokú beoltottság akadályozta meg. Amennyiben a beoltottság 95% alá csökken – a kollektív immunitás kialakításához ennyi százalékot kell elérni –, a beoltatlan népesség körébe elkezdenek kialakulni a betegség terjedéséhez szükséges feltételek, amelyek a járvány kialakulásához vezethetnek.

 

A kötelező oltás szorgalmazását Szlovákia, Csehország, Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Málta, Belgium, Szlovénia, Franciaország, Horvátország és Lettország is felvette a nemzeti immunizációs programjába.

 

„Franciaországban és Németországban hosszú éveken keresztül az önkéntes oltás rendszere működött, ám ők is áttértek a kötelező oltásra (pl. kanyaró elleni oltás). Azokban az országokban, ahol az oltás önkéntes alapon működik, sokkal nagyobb mértékben alakulhatnak ki járványok”

 

– tájékoztatott a Szlovák Közegészségügyi Hivatal.

 

Szlovákiában a gyerekek kötelezően tíz fertőző betegség ellen kapnak oltást – szamárköhögés, gyermekbénulás, torokgyík, tetanusz, kanyaró, rózsahimlő, mumpsz, vírusos B-típusú hepatitis, hemofil invazív fertőzések és invazív pneumococcus betegségek. Az oltást az állami egészségbiztosításból térítik meg.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!