Nyitókép: Fotolia

 

Az időseknek fontolóra kellene venniük az influenza és a pneumococcus fertőzés ellni oltást. Erre Adriana Šimková, az egészségügyi minisztérium szakértője hívta fel a figyelmet.

 

Felszólítás az orvosoknak

 

 hirdetes_810x300  

Šimková elmagyarázta, hogy áprilisiban orvosként a koronavírus sújtotta bazini szociális otthonban nyújtott egészségügyi ellátást az idős pácienseknek.

 

 „Elsősorban azokat az orvosokat szeretném megkérni, akik szociális- és idősotthonokban nyújtanak egészségügyi ellátást, hogy ellenőrizzék le, be vannak-e oltva a pácienseik pneumococcus fertőzés ellen. Ez egy nagyon effektív oltás, ugyanis a statisztikai adatokból kiderül, hogy a halálos tüdőgyulladásos betegségeknek a felét pneumococcus fertőzés okozza”

 

– magyarázta Šimková.

 

Az orvosnő magyarázata szerint az olyan közösségekben, mint a szociális otthonok, gyorsan terjednek a fertőzések. A szakértő szerint az egyszerű vírus is veszélyes lehet, ha bakteriális fertőzéssé alakul.

 

A kollektív immunitás növelése

 

Šimková elmondása szerint az orvos és az idős páciens együttműködésével a kollektív immunitás is emelkedhet. Ezzel a lépéssel a beoltott emberek nemcsak magukat védik, de a környezetüket is.

 

Az orvosnő továbbá arra kéri az idősek rokonait, hogy magyarázzák el nekik, milyen előnyökkel járhat számukra az oltás. Šimková úgy véli, hogy a bazini idősotthon azon betegei, akik kórházba kerültek, talán nem is a COVID-19-be, hanem a komplikációkba haltak bele.

 

„Az a közeg, ahol vírusfertőzés üti fel a fejét, könnyen legyengíti az időseket, és ezután már könnyen elkapják a bakteriális fertőzést“

 

– mondta az orvos.

 

Šimková az influenza elleni oltást is ajánlja. Amennyiben az időseket még nem oltották be pneumococcus fertőzés ellen, megtehetik az influenza elleni oltással egyszerre.

 

Az oltást az egészségbiztosító teljes mértékben állja.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!