Vásárút lakosait két újdonság is megörveneztette a napokban. A kultúra és a sport területeit érintő kültéri berendezés és eszközök egyaránt a falu modernizálását jelentik.

 

Török Gergely, a fiatal csallóközi polgármester jó hatással van a település összképére, hiszen Vásárút irányításában is visszatükröződik fiatalos lendülete. Ez látható többek között a „könyvkuckóban” és a kültéri sporteszközökben is. Erről kérdeztem a legutóbbi önkormányzati választásokon a helyiek bizalmát elnyerő településvezetőt:

 

Vásárúti Községi Hivatal épülete

 

Polgármester Úr, honnan jött a „könyvkuckó” ötlete?

 hirdetes_400x285  

 

Az ötlet valójában a nagymegyeri SNITT csapattól származik, akik létrehozták a bizalmon alapuló könyvvárat. A tagok segítették a kivitelezést. Igaz, ugyan, hogy a miénk designban különbözik a nagymegyeritől, de a célja ugyanaz. Ezzel is szeretnénk népszerűsíteni az olvasást, s egyúttal a a már szinte feleslegessé vált könyveket „felajánlhatjuk” másoknak.

 

Vásárúti „könyvkuckó”

 

Hogy működik a könyv elvitele, berakása?

 

„Cserebere alapon”, hiszen aki visz a „kültéri könyvtárba” kiadványt, az haza is vihet onnan. Bár ez természetesen nem zárja ki annak lehetőségét, hogy aki nem hoz, az is vihessen.

 

Mi a tapasztalat, mennyire használják ki eddig ennek lehetőségét?  

 

A hozzám eljutott visszajelzések alapján nagyon jó a visszhangja, dicsérik a lehetőséget… Igazság szerint jómagam is figyelgetem, mennyire cserélődnek a könyvek, s azt kell, hogy mondjam, elégedett vagyok. Tényleg eléri a célját, csak hozzá kell szokniuk az embereknek.

 

 

Ön is hozott már könyvet/könyveket?

 

Igen, Személy szerint eddig három könyvet hoztam, s azokat már el is vitték.

 

Arra már vannak terveik, hogy mi lesz, ha a cserebere leáll?

 

Gondolkodtunk ezen az alternatíván is, s úgy döntöttünk, hogy akkor majd kiürítjük, bízva abban, hogy egy új hullám lesz. Nem hiszem, hogy ha már senki nem tud belőle könyvet elvinni, akkor az ott lévő könyvállományt érdemes még hónapokig ott hagyni.

 

A vásárúti kultúrház épülete és a kupakgyűjtő szív

 

Ön szerint felcserélheti ez a megoldás a könyvtárak szerepét?

 

Azt természetesen nem, hiszen azért ott gazdagabb a könyvállomány, de mégis praktikus. Az ember csak beles a könyvVárba, s ha van kedvére való, akkor elviszi, s elolvashatja. Személy szerint annak örülök leginkább, hogy az olvasás újra népszerűvé válik…

 

A vásárúti kültéri kondiparkban található eszközök

 

Igen, az olvasásnak számtalan jótékony hatása van. Ahogy Vásárúton körülnéztünk,  kültéri kondiparkotokat láttunk. Ezek miért kerültek kihelyezésre? A községben is sokan tornáznak? 

 

Szeretnénk elérni, hogy a mozgásszegény életmódot felváltsa a mozgásban gazdagabb, hiszen az emberek egy része nagyon „ellustult”.

 

Milyen eszközeik vannak? 

 

A saját testsúlyos edzést segítő workoutokat helyeztünk ki. Többnyire rudas sporteszközök, de található ott futást segítő is. Véleményem szerint ezek a workoutok sokféle edzésfajtánál igénybevehetőek. Községünkben is van egy TRX csoport, akik szintén járnak oda.

 

A vásárúti kültéri kondiparkban található sporteszköz

 

Ön szerint mennyire vált népszerűvé ez a szabadtéri kondipark?

 

Még mindig újdonság, úgyhogy hosszútávú következtetést még nem lehetlevonni. Látok ismerősöket, akik szintén használják, de találkoztam már kerekesszékes hölggyel is. Rákérdeztem, mit szól hozzá, mi a tapasztalata, s elmondta, hogy úgy jár Vásárútra tornázni. Meg is lepődtem, hiszen nem gondoltam volna, hogy ezt a célközönséget is elérjük. Érdeklődtem, mit lehetne még, de elmondta, hogy ez így teljesen rendben van.

 

Véleményem szerint, akik már jártak ott, pozitívan értékelik a kültéri fitness parkot. Sőt, vannak olyanok is, akik bár az eszközöket nem fogják kipróbálni, de az ötletet díjazzák.

 

A vásárúti kültéri kondiparkban található eszköz (street workout)

 

Ki a célközönség elsősorban a „felnőtt játszótéren”?

 

Korhatártól független. Igaz ugyan, hogy a „street workout” eszközök a játszótéren belül találhatóak, de a gyermekek számára értelemszerűen nem ajánlottak. Valójában ezek a sporteszközök felnőtteknek lettek kifejlesztve. Egy remek ötlet arra, hogy a gyermek-felnőtt egyszerre tölthesse aktívan a szabadidőt, méghozzá „együtt” tornázva. Jómagam, személy szerint időseket még nem igazán láttam ott tornázni, viszont ez függ az egyén egészségi állapotától is.

 

A vásárúti kültéri kondiparkban található további eszközök (street workout)

 

Gratulálunk az ötletekhez, a látványos kivitelezéshez. További sok sikert kívánunk Önöknek.

 

Köszönjük szépen. Önkormányzatunk amit tud, a jövőben is megtesz Vásárútért. Szeretnénk a lakosaink kedvében járni; újdonságokat teremteni a községben. Jó egészséget és kellemes nyarat kívánok a Körkép olvasóinak és lakosainknak.

 

A vásárúti tűzoltószertár épülete

 

Fotó és szöveg: Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.