Nyitókép: nasezdravie.sk

 

A koronavírus-fertőzött páciensek többségének csak gyenge lefolyású COVID–19-e van, ezért nincs szükségük kórházi ellátásra. A többségük torokfájásra, hőemelkedésre és köhögésre panaszkodik. Dávid Ferko gyógyszerész az AGEL-hálózat sajtóhírében arra ad tanácsokat, hogy miként lehet ezeket a tüneteket természetes orvosságokkal csökkenteni.

 

Az inhalálás is sokat segít

 

 hirdetes_810x300  

Az otthoni kezelés alatt álló pácienseknek azt tanácsolják az orvosok, hogy elegendő folyadékot fogyasszanak.

 

„Ajánlatos hörgőteát fogyasztani vagy ásványvíz, illetve olyan forró víz felett inhalálni, amibe egy-két cseppnyi illóolajat cseppentünk (rozmaring, zsálya, szurokfű, ánizs, eukaliptusz). Ez a módszer közvetlenül ösztönzi a csillós epitélium (légutak belső felszíne) mozgását, ami a köpetet a vírussal együtt a felső légutak irányába tolja, így megakadályozza, hogy az alsó légutakat támadja meg a vírus”

 

– jelentette ki a gyógyszerész.

 

A köhögésre lándzsás útifű (Plantago lanceolata) és izlandi zuzmó (Certraria islandica) fogyasztását ajánlja.

 

„A szárított növényt öntsük le langyos vízzel, és 30 percig hagyjuk állni. Ezután kortyonként fogyasszuk“

 

– áll az ajánlásban.

 

Ha valaki nehéz légzéssel küzd vagy nyomást érez a mellkasában, akkor ajánlatos a mellkasát mentolos vagy más, hűtő hatású kenőccsel bekenni.

 

Hogyan erősítsük az immunrendszerünket?

 

A gyógyszerész szerint a vírusos betegségekkel szemben az immunoglükánokkal is lehet védeni az immunrendszerünket, mely a gombák közül elsősorban a laskagombában (Pleurototus ostreatus) található meg.

 

 „Szintén hatásos a bíbor kasvirágból (Echinacea purpurea) nyert kivonat is, ami közvetlenül stimulálja az immunrendszert. Fontos, hogy a kivonatot 14 napnál tovább ne használjuk, mert akkor az ellentétes hatását váltjuk ki”

 

– figyelmeztetett Ferko.

 

A gyógyszerész szerint időközönként a fokföldi muskátli (Pelargonium sidoides) kivonatát is lehet használni, ami közvetlenül fokozza az interferonok szintézisét.

 

„Sok párbeszéd folyik a fekete bodza (Sambucus nigra) kedvező hatásáról is, ami kimutathatóan gátolja a vírus replikálódását, de hasonló hatással rendelkezik a cink is“

 

– tette hozzá.

 

Ezek a vitaminok védenek a vírusoktól

 

A gyógyszerész szerint megelőzésképpen a kvercetin, valamint C- és D-vitamin használata is hatásos, hiszen közvetlenül blokkolják a vírus ACE-receptorokra való rákötődését, amelyeken keresztül a sejtekbe juthat.

 

Szintén gyulladáscsökkentő hatása van a kurkumának, de a hársból készült teák is kiválóak, hiszen növelik az izzadást és javítják a fertőzéssel küzdő test védekezőképességét.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.