Nyitókép: pixabay.com

 

Az orrspray- és orrcseppfüggőséggel bárki találkozhat, aki rendszeresen vásárolja és használja ezeket a szabadon elérhető termékeket. A függőséget azonban sokan nem is tudatosítják.

 

Amennyiben valaki napokon keresztül használja ezeket a típusú aerodiszperziókat, az orr elveszíti reakcióképességét az orvosság hatóanyagára – hívta fel a figyelmet az amerikai Mayo Klinika.

 

 hirdetes_300x300  

Ennek eredményeképpen a „függők“ elkezdik váltogatni az orrsprayt és -cseppeket, a gyógyszer hatástalansága azonban ismét visszatérhet. Egyúttal az a személy, aki függőként hagyja abba az eldugult orra használt készítményeket, annak az állapota is rosszabbodhat.

 

A valódi függőség kényszeres fiziológiai szükséglet. Mindenképpen riasztó, hogy a legújabb felmérés szerint a szlovákiai polgároknak igazán nagy a tapasztalatuk van a függőséget okozó gyógyszerészeti termékekkel.

 

Négy jelzés

 

Minden negyedik szlovákiai polgár találkozott már gyógyszerfüggőséggel. A felmérés szerint a gyógyszerfüggőséget négy jelzés alapján határozták meg. A leggyakoribb (37%) jelzés, ha az illető folyamatos késztetést érez a gyógyszer használatára.

 

A válaszadók 36%-a a gyógyszerfüggőség miatt olyan egészségügyi nehézségekre hívta fel a figyelmet, mint az alvás- és emésztési probléma. A megkérdezettek harmada viszont úgy nyilatkozott, hogy a gyakori és felesleges gyógyszerhasználat miatt nem vett észre semmilyen változást a viselkedésében. A válaszadóknak pedig mindössze a 3%-a vélekedett úgy, hogy a függőségre az orvosa hívta fel a figyelmét.

 

Segítséget csak az emberek fele kér

 

A gyógyszerfüggőség súlyos probléma, amivel mindenki találkozhat, aki gyógyszert szed. Az elhanyagolt gyógyszerfüggőség azonban súlyosan visszatükröződhet a páciens egészségén.

 

Ha valakiben felmerül a gyanúja annak, hogy gyógyszerfüggő, szakmai segítséget kell kérnie. Ezt azonban a veszélyben lévő hazai polgároknak csak a fele teszi meg. Minden nyolcadik polgár úgy dönt, hogy nem fog foglalkozni a problémával.

 

A függőség nemcsak olyan gyógyszerektől alakulhat ki, amelyek orvosi receptre kaphatóak, a szabadon kapható orrsprayek és -cseppek szintén függőséget okozhatnak.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!