Egészség

Vigyázzunk az orrspray- és orrcseppfüggőséggel. Minden negyedik hazai polgár találkozott már vele

Csak az emberek fele kér segítséget a gyógyszerfüggőség kezeléséhez.

Nyitókép: pixabay.com

 

Az orrspray- és orrcseppfüggőséggel bárki találkozhat, aki rendszeresen vásárolja és használja ezeket a szabadon elérhető termékeket. A függőséget azonban sokan nem is tudatosítják.

 

Amennyiben valaki napokon keresztül használja ezeket a típusú aerodiszperziókat, az orr elveszíti reakcióképességét az orvosság hatóanyagára – hívta fel a figyelmet az amerikai Mayo Klinika.

 

Ennek eredményeképpen a „függők“ elkezdik váltogatni az orrsprayt és -cseppeket, a gyógyszer hatástalansága azonban ismét visszatérhet. Egyúttal az a személy, aki függőként hagyja abba az eldugult orra használt készítményeket, annak az állapota is rosszabbodhat.

 

A valódi függőség kényszeres fiziológiai szükséglet. Mindenképpen riasztó, hogy a legújabb felmérés szerint a szlovákiai polgároknak igazán nagy a tapasztalatuk van a függőséget okozó gyógyszerészeti termékekkel.

 

Négy jelzés

 

Minden negyedik szlovákiai polgár találkozott már gyógyszerfüggőséggel. A felmérés szerint a gyógyszerfüggőséget négy jelzés alapján határozták meg. A leggyakoribb (37%) jelzés, ha az illető folyamatos késztetést érez a gyógyszer használatára.

 

A válaszadók 36%-a a gyógyszerfüggőség miatt olyan egészségügyi nehézségekre hívta fel a figyelmet, mint az alvás- és emésztési probléma. A megkérdezettek harmada viszont úgy nyilatkozott, hogy a gyakori és felesleges gyógyszerhasználat miatt nem vett észre semmilyen változást a viselkedésében. A válaszadóknak pedig mindössze a 3%-a vélekedett úgy, hogy a függőségre az orvosa hívta fel a figyelmét.

 

Segítséget csak az emberek fele kér

 

A gyógyszerfüggőség súlyos probléma, amivel mindenki találkozhat, aki gyógyszert szed. Az elhanyagolt gyógyszerfüggőség azonban súlyosan visszatükröződhet a páciens egészségén.

 

Ha valakiben felmerül a gyanúja annak, hogy gyógyszerfüggő, szakmai segítséget kell kérnie. Ezt azonban a veszélyben lévő hazai polgároknak csak a fele teszi meg. Minden nyolcadik polgár úgy dönt, hogy nem fog foglalkozni a problémával.

 

A függőség nemcsak olyan gyógyszerektől alakulhat ki, amelyek orvosi receptre kaphatóak, a szabadon kapható orrsprayek és -cseppek szintén függőséget okozhatnak.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Torma István
2020. dec. 23. 09:45

Egyszer 4 évig volt folyamatos fejgörcsöm. Közben orvos által felírt 16 féle gyógyszert szedtem, hátha valamelyiktől elmúlik. Ezek közül nem egy olyan volt, hogy nem találtam haza. Azután kiderült, hogy az allergiámra használt orrcsepp váltotta ki (No...rin). Ha egyszer használtam egy hétig fájt

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket