Nyitókép: themoscowtimes.com

 

Alig néhány napot hagyott a kormány arra, hogy a települések megszervezzék a lakosság koronavírus tesztelését. Így nem kis feladat és váratlan idegeskedés hárult a polgármesterekre.

 

A Körkép.sk Holényi Gergőnél, Nagymegyer polgármesterénél érdeklődött a város mindennapjairól a közelgő tesztelés idején. Nagymegyer nek, ahol hét mintavételi pont lesz, további feladatokkal is meg kell birkóznia. Hiszen a tesztelést 12 további községgel „együtt tartják”, így összesen 24 mintavételi helyet kell az elkövetkező napokban kialakítani.

 

Koronavírus-tesztelés a Dunaszerdahelyi járásban

 hirdetes_810x300  

 

„Kedden 16:00 órától készítettük elő a tesztelési tervet, hogy ne csak a város teszteltethessen, hanem további 12 település is. Ezekkel a falvakkal immár a szerződést is megkötöttük. A tesztelésekre településektől függően péntek, szombat és vasárnap kerül sor.„

 

– nyilatkozott a településvezető. A nagymegyeri 7 mintavételi pont így további 17 mintavételi hellyel bővült. Ezen a következők: Alistál, Balony, Bögellő, Csiliznyárad, Csilizpatas, Csilizradvány, Ekecs, Kulcsod, Medve, Nyárasd, Padány és Szap.

 

Holényi a Körkép.sk-nak elmondta azt is, hogy január 21-én, azaz a mai napon az érintett községek is megkapják az engedélyt a dunaszerdahelyi higiénától. Csütörtökön pedig a többség átveheti a teszteket.

 

Koronavírus-tesztelés a Dunaszerdahelyi járásban

 

Mint megtudtuk, a szervezéssel kapcsolatos nehézségek többek között abból adódtak, hogy a kormány plusz adminisztratív terhet ró a településekre. Mégpedig azzal hogy „MOM – mobil mintavételi hely” státuszhoz köti a mintavételi helyek kialakítását.

 

A bonyodalom abból adódik, hogy ezeknek a kódoknak a beszerzése normális esetben több hónapig is eltarthat, jelen esetben rövidített eljárással 10-14 nap. Igaz, ígéretet kaptak a települések, hogy gyorsítanak a folyamaton, a fenti települések azonban a mai napig nem kapták meg a regisztráláshoz szükséges 4 kódot. Emiatt nem tudják bejátszani a minisztérium „NZIS” nevű rendszerébe a teszteltek adatait, ami alapkövetelmény a mostani tesztelésnél.

 

Így azokhoz kell betagolni az egyes községeket, akiknek regisztrált mintavételi pontjuk van. Ilyen Nagymegyer is. Szükség volt még biztosítás megkötésére, a segítők megkeresésére, valamint fertőtlenítő és védőfelszerelés beszerzésére is. Vannak helyek, ahol annak ellenére, hogy azonnal megrendelték a felszerelést, az egyelőre nem érkezett meg.

 

Kép: Nyárasd FB-oldala

 

Bacsó László Nyárasd polgármestere az antigén gyorstesztek átvételéről már informálta a lakosságot. A községben január 22-én kezdődhet meg a lakosság tesztelése.

 

Nagymegyer is csütörtök délután röviddel 15:00 óra előtt vehette át  a 4800 tesztet a járási hivatalban. A polgármester kérdésünkre hozzátette, nem valószínű, hogy ez a mennyiség elegendő lesz a hétvégére. (A járási hivatal 130 000 tesztet rendelt, de csak 82 000-t kaptak.)

 

A településvezetők bizakodóak, hogy a kihívások ellenére zökkenőmentesen zajlik majd a tesztelés.

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!