Nyitókép: Pinterest

 

Annak ellenére, hogy nemcsak ökológiai szempontból felelőtlen lépés a megmaradt ételek kidobása, az életben egyszer mégis mindenkivel megesik, hogy penészes ételt kell kidobnia a hűtőből vagy az éléskamrából.

 

Az élelmiszereken megjelenő penész egyeseket akadályoz, másokat nem. Mindenesetre vannak olyan típusú élelmiszerek, amelyeket akkor sem szabadna elfogyasztani, ha eltávolítjuk róla a penészes részt. Az egyik ilyen élelmiszer a kenyér.

 

 hirdetes_810x300  

Az élelmiszereken megjelenő penészek többsége nem más, mint gomba. Attól függően, hogy milyen típusú élelmiszerről van szó, a penész a gombafonalaknak köszönhetően mélyen beszivároghat az élelmiszer belsejébe.

 

Készültségre kerülhetünk

 

A gombák többsége a gombafonalakat a vegetatív növekedéséhez használja, amelyeknek köszönhetően könnyen tud terjeszkedni az olyan puha ételekben, mint a kenyér. Bizonyos típusú penészeket az ember megehet, ilyenek például a penészes sajtok. Léteznek azonban olyan penészek, amelyek elfogyasztása nem ajánlott. Abban az esetben, ha az ember megeszi ezeket a penészeket, illetve a gombafonalakat, nemcsak készültségre, de akár kórházba is kerülhet.

 

Ezért sem ajánlatos a kenyéren felbukkanó penész meghatározásakor arra hivatkozni, amit látunk. Azzal, hogy a szemmel látható penészt eltávolítjuk a kenyérről, még nem azt jelenti, hogy az már nincs ott – hívta fel a figyelmet az IFL Science portál.

 

Látható penész

 

A látható, zöld felületű penész azt jelzi, hogy a gomba már a reprodukciós stádiumba került, vagyis spórákat hint el, amelyek hamar eljutnak a kenyér többi részéhez. Az igaz, hogy a kenyéren lehetnek ártalmatlan penészek is, de szinte lehetetlen különbséget tenni a „jó“ és a „rossz“ penész között.

 

A Business Insider tájékoztatása szerint egy idős házaspárt azért kellett izomrángással kórházba szállítani, mert megették a penészes levest. A problémát a mikotoxin (gombaméreg) okozta.

 

A mikotoxint a gombák birodalmának szervezetei produkálják. Ez a típusú méreg az embereknél és az állatoknál is súlyos betegséget, végső esetben halált okoz. Egyes mikotoxin-típusoknak hosszú távú hatásaik lehetnek a szervezetre, például rákot okozhatnak és meggyengíthetik az immunrendszert.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.