Nyitókép: Shutterstock

 

A hőség a szervezet felmelegedése mellett egészségügyi komplikációkat okozhat, ezért elengedhetetlen a folyadékbevitel betartása. Daša Račková, a Szlovák Közegészségügyi Hivatal szóvivője szerint a napi 1,5–3 liter folyadék elfogyasztása az ideális.

 

A folyadékbevitel alapja a tiszta csapvíz.

 

 hirdetes_300x300  

„Kánikula idején 10 kilogramm súlyra legalább 2–4 deciliter folyadékot kell meginni, ami 1,5–3 liter folyadékot tesz ki naponta. Ez a mennyiség azonban több is lehet azoknál a személyeknél, akik fizikai munkát végeznek vagy túlságosan izzadnak“

 

– pontosított Račková hozzátéve, inni egész nap kell, hogy a folyadék fokozatosan jusson el a szervezetbe.

 

A higiénikusok ajánlása szerint a hőségben kerülni kell a kinint tartalmazó italokat, a kávét és az alkoholt, amelyek a szomjúságot nem csökkentik, épp ellenkezőleg, elősegítik a víz kiválasztását a szervezetből. Ezeken az italokon kívül a cukros, édes üdítők fogyasztása sem ajánlott. A szóvivő szerint az egyszerű víz vagy az ásványvíz fogyasztása ajánlott, de ezeket is inkább langyosan és nem jéghidegen ajánlott inni.

 

A kisgyerekeknél még nincs teljesen kifejlődve a szomjúságérzet mechanizmusa, ezért nekik folyamatosan kínálni kell a folyadékot. A gyerekek szomjúságának csillapítására a legalkalmasabb a tiszta csapvíz, amit szénsavmentes ásványvízzel, illetve cukormentes gyümölcs- és gyógynövényteával lehet váltogatni.

 

A gyerekek mellett fontos az idősek folyadékbevitelének ellenőrzése is. Az időseknek naponta nagyjából két liter folyadékot kellene meginniuk. A szóvivő szerint az idősek szervezete kevesebb folyadékot tartalmaz, a szerveik lassabban működnek, így nem képesek a folyadékot a metabolizmusból származó anyagokkal együtt kiválasztani.

 

A magas ásványi anyagot tartalmazó vizek, elsősorban a magas nátriumtartalmúk nem ajánlottak sem az időseknek, sem a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedő személyeknek.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.