Nyitókép: Laky Erzsébet

 

A vöröskereszt tagjaira számíthatunk, ha segítséget kell nyújtani különféle élethelyzetekben. Legyen szó károsultakról, vagy balesetet szenvedőkről. Tevékenységük nemes, hiszen a vöröskereszt önkéntes tagjai szabadidejüket feláldozva vesznek részt képzéseken, bevetéseken. Egyes szlovákiai szervezetei arra is odafigyelnek, hogy a magyarországi Vöröskereszt tagjaival is együttműködjenek, erősítsék a kapcsolataikat. Ennek volt nagyszerű példája az a három napos esemény, amelyen a Szlovák Vöröskereszt Dunaszerdahelyi Területi Szervezetének tagjai és a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetének képviselői vehettek részt.

 

A Szlovák Vöröskereszt Dunaszerdahelyi Területi Szervezete tagjai Lipóton. Fotó: Laky Erzsébet)

 

A Dunaszerdahelyi Vöröskereszt járási szervezetének önkéntes tagjai június 2-án Lipótra utaztak. A két országból érkezett vendégek közös találkozóján 45 személy vett részt. A helyi Hotel Orchidea nyújtott szállást és előadótermeket a résztvevők számára. A szervezők  célja az volt, hogy a két szervezet tagjai közelebbről is megismerjék egymás tevékenységét, erősítsék a határon átnyúló kapcsolatukat. A  szervezők a három nap alatt legfőképpen arra összpontosítottak, hogy a képzésben résztvevők veszélyhelyzetben szakszerűen tudjanak majd beavatkozni.

 

 hirdetes_300x300  
A bősiek képviselője.

 

A helyszínen remek, baráti hangulat uralkodott. A Szlovák Vöröskereszt Dunaszerdahelyi Területi Szervezetének tagjai között szinte családias volt a kapcsolat. Aktív részvétel mellett zajlott az ismerkedés, a közös beszélgetések.

 

„Egymás tapasztalatainak a megismerése bennünket is előbbre visz és tevékenységünk minőségét is növeli”

 

– nyilatkozta hírportálunknak a vöröskereszt dunaszerdahelyi járási szervezetének igazgatásával megbízott Nagyová Dagmar.

 

Nagy Dása igazgató.

 

 

A programsorozat három nagy témát érintett. Ezek az elméleti és gyakorlati elsősegélynyújtás, az elméleti pszicho-szociális- képzés, valamint az elméleti operatív törzsi munka volt. A képzések is leginkább az elsősegélynyújtásról, az operatív törzsi, valamint a pszicho-szociális témákról szóltak. A háromnapos magyarországi tartózkodás ideje alatt gondosan összeállított program teljes betekintést nyújtott a résztvevők száméra az érintett területek elméleti, valamint gyakorlati ismereteibe. Az elméleti ismertetés után a gyakorlatba való átültetés sem maradhatott el.

 

 

A képzésen részt vevők aprólékosan átvették, mi a teendő az egyes veszélyhelyzetekben. Szó volt arról, milyen alapfokú elsősegélynyújtást kell alkalmazni addig, amíg a sérültet átadják a mentősöknek.  Egy stimulált, balesetben megsérült személy (elsősegély gyakorló baba) sürgősségi ellátása mellett az újraélesztés gyakorlati bemutatására is sor került, melyet kellően begyakorolhattak. Áttekintették a betegvizsgálatot, a sérült személy balesetből való kimentését, a tömeges baleset sérültjeinek ellátását is.

 

„Egy veszélyhelyzet során fontos, hogy azt tegyük, amit tanultunk. A lényeg, hogy merjünk segíteni!”

 

– fogalmazott Czank Mária diplomás ápoló, vöröskeresztes oktató.

 

 

Az ismeretterjesztő és kapcsolaterősítő magyarországi napok jó hangulatban teltek. A június 2. és 4. közötti képzés azonban nemcsak a tanulásról szólt. A szünetekben és esténként helyet kapott a kötetlen, vidám beszélgetés is. Az estéket mindenki a kedvének, érdeklődésének megfelelően töltötte el a festői környezetben.

 

Kún Szilvia, a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson Sopron Megyei Szervezetének megyei igazgatója záróprogrami beszédében úgy fogalmazott, hogy a közös szervezés és annak programja teljesítette az elvárásaikat. Hangsúlyozta, hogy az előadásokon és a gyakorlatok során hasznos ismeretekre tettek szert a résztvevők.

 

 

Nagyová Dagmar, Szlovák Vöröskereszt Dunaszerdahelyi Területi szervezetének izgazgatója nagyra értékelte a projekttársak igyekezetét. Érdeklődésünkre elmondta, hogy jó érzéssel töltötte el a sok pozitív visszajelzés és a Lipóton eltöltött tanulságos három nap.

 

„Úgy vélem, hogy manapság hiánypótló az ilyen határon átnyúló együttműködés. Már csak azért is, mert nem tudhatjuk, mikor lesz szükségünk egymás segítségére”

 

– fogalmazott.

 

Gyakorlás és bemutató.

 

A programsorozat a közeljövőben a szlovákiai Bősön folytatódik, ahol a Szlovák Vöröskereszt látja majd vendégül a magyarországi partnereit. A felvidéki városban kizárólag gyakorlati programok lesznek.

 

A magyarországi Vöröskereszt tagjai.

 

A képzés az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül valósul meg.

 

Kún Szilvia, a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson Sopron Megyei Szervezetének megyei igazgatója szól a megjelentekhez.

 

 

 

 

A dunaszerdahelyi egészségügyi szakközépiskola pedagógusa és diákja gyakorlat közben.

 

 

 

Jobbról Nagy Anikó, a lúcsi szervezet vezetője és Németh Klaudia, Nagy Dása segítője.

 

Elöl a somorjaiak képviselői.

 

Győrszemere polgármestere.

 

A dunaszerdahelyi egészségügyi szakközépiskola pedagógusa elsősegélynyújtás közben.

 

 

 

 

 

 

 

Nagy Dása és Németh Klaudia, akik szívvel-lélekkel oldják a vöröskeresztes dolgokat. Számukra nincs megállás, legyen bármilyen késői időpont,  igyekeznek helyt állni az életmentés, veszélyhelyzet és baleset terén.

 

A tilalom alól a Körkép.sk kivételt képezett.

 

A jelenlévőket gyakran megkacagtató Szalai Zoltán, Farád polgármestere. A sok mosolyért hálásak voltak a résztvevők.

 

 

A képzésen a Körképet Laky Erzsébet képviselte.

 

Fotó és szöveg: Laky Erzsébet

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.