Nyitókép: Laky Erzsébet

 

Slovenský Červený kríž, územný spolok Dunajská Streda a Maďarský Červený kríž Rábsko- Mošonskej-Sopronskej župy sú vo vzájomnom cezhraničnom vzťahu. Spoločným cieľom je zomknutie sa oboch organizácií. Príležitostne sa plánuje vzájomná spolupráca, zároveň je vedenie oboch organizácií otvorené novým možnostiam. Všetky ciele plánujú zrealizovať v rámci spoločného projektu.

 

Maďarský Červený kríž Rábsko- Mošonskej-Sopronskej župy a Slovenský Červený kríž, územný spolok Dunajská Streda by sa spoločne podieľali na úlohách krízovej pohotovosti týkajúcich sa oboch strán. V rámci projektu „Cezhraničná spolupráca Červeného kríža” (SKHU/WETA/1901/4.1/335) sa začne spoločné školenie v záujme realizácie spoločných cieľov.

 

Za vzájomný, úzky cezhraničný vzťah oboch organizácií, Maďarského Červeného kríža Rábsko- Mošonskej-Sopronskej župy v a Slovenského Červeného kríža, územného spolku Dunajská Streda vďačíme práve tomuto projektu. Táto spolupráca je profesionálna, zároveň však aj priateľská. Účastníci počas spoločných výmien názorov, ako aj počas odborných prezentácií a svojím prístupom počas praxe dokázali, že budú schopní čeliť vzniknutým výzvam aj v krízových situáciách.

 hirdetes_300x300  

 

Táto spolupráca bude pomáhať chrániť slovenských a maďarských občanov. Výsledkom tohto školenia bude pripravenosť na vyriešenie krízových situácií v čase pohotovosti, týkajúcich sa oboch organizácií Maďarského Červeného kríža Rábsko- Mošonskej-Sopronskej župy a Slovenského Červeného kríža, územného spolku Dunajská Streda. Súčasťou projektu „Cezhraničná spolupráca Červeného kríža ” je zahájenie spoločného školenia v záujme realizácie vytýčeného cieľa.

 

Plánovanie tohto projektu začali obe organizácie vo februári 2021. Vedúci organizácií najprv získali vzájomný prehľad o práci v rámci organizácie. Následne si vymieňali názory v súvislosti s tým, ako by mohli byť jeden druhému nápomocní, ako by dokázali odborne rozvíjať svoje vedomosti v teoretickej aj praktickej oblasti.

 

Prvá teoretická a praktická časť projektu sa uskutočnila v termíne medzi 2.-4. júnom 2021 v Hoteli Orchidea, v Maďarskom meste Lipót (miesto: 9233 Lipót, Rákóczi u. 42-44.). Po prednáškach bohatých na nové poznatky nasledovala krátka praktická časť. Teoretický a praktický výcvik prvej pomoci pozostával zo 6-hodinového teoretického psycho – sociálneho školenia a následného 8-hodinového teoretického tréningu práce operatívnej komisie. Účastníci školenia sa v lete 2021 zúčastnia na Slovensku, v Gabčíkove na organizovanom cvičení protipovodňovej ochrany pre zvládanie krízových situácií. Následne na konferencii v auguste zosumarizujú výsledky svojej dovtedajšej spolupráce, naplánujú ďalšiu spoločnú prácu a nasledujúcu prax. Plánovaný termín školenia je od 30. júna 2021 do 2. júla 2021.

 

Na protipovodňovom výcviku konajúcom sa v Gabčíkove môžu účastníci presadiť do praxe všetky svoje teoretické poznatky, ktoré si osvojili v rámci školenia v Lipóte. Je to potrebné z toho dôvodu, aby v prípade ak nastane krízová situácia, dokázali účastníci školenia odborne spolupracovať a úspešne obstáť. V rámci školení v Maďarsku i na Slovensku bude zabezpečená bezproblémová spolupráca.

 

Účastníci si odborné základy osvojili v rámci svojho aktívneho pôsobenia v Červenom kríži. V súlade s týmto základným školením a budujúc na tomto školení sa účastníci pripravujú na riešenie krízových situácií, osvojením si poznatkov z dvojdňového cvičenia na Slovensku a teoretických poznatkov zo školenia v Maďarsku. Členovia Slovenského Červeného kríža simulujú povodňovú situáciu s pomocou miestnej jednotky pre zvládanie krízových situácií v Gabčíkove. Táto simulácia je potrebným praktickým výcvikom, pretože ak by k takejto situácii došlo počas každodenného života, účastníci školení nebudú prekvapení a vzájomnou spoluprácou budú môcť odvrátiť nebezpečenstvo. V oblasti postihnutých katastrofou budú všetky tímy čeliť zraneniam, ktoré budú na nerozoznanie od reálnych. Skupina úloh je jedinečná aj z toho hľadiska, že tímy Maďarského aj Slovenského Červeného kríža musia obstáť aj jednotlivo. V takejto simulovanej situácii približujúcej sa reálu musia tímy splniť úlohy poskytovania prvej pomoci a poskytovania psycho- sociálnej pomoci. Toto rozsiahle praktické cvičenie trvá 48 hodín.

 

Na realizáciu projektu získal Slovenský Červený kríž, územný spolok Dunajská Streda podporu celkovo 16 752,47 Eur, práca trvá do 31. augusta 2021.

 

Súčasná tlačová správa neobsahuje bezpodmienečné oficiálne stanovisko Európskej Únie.

 

(x)

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!