Úvodná fotografia: Erzsébet Laky

 

Pre účastníkov bolo nachystané veľké množstvo programov, rôznorodé veselé a vzrušujúce činnosti, ako aj menší výlet v malebnom prostredí. Členovia Slovenského Červeného kríža, územný spolok Dunajská Streda a Červený kríž Rábsko- Mošonskej-Sopronskej župy v Maďarsku pricestovali do tohto mestečka na Žitnom Ostrove, s cieľom upevnenia vzájomných vzťahov.  V rámci projektu „Cezhraničná spolupráca Červeného kríža” (SKHU/WETA/1901/4.1/335) realizoval spoločné školenie v záujme realizácie spoločných cieľov. 

 

Profesionálnych dní, ktoré sa konali medzi 30. júnom a 2 júlom sa zúčastnili členovia ako maďarského, tak aj slovenského Červeného kríža. Boli veľmi radi, že sa toto stretnutie mohlo zrealizovať, nakoľko si mohli aj v praxi vyskúšať teoretické poznatky, ktoré si osvojili v Lipóte. Bolo to potrebné aj z toho dôvodu, že v obidvoch týchto oblastiach môže kedykoľvek nastať riziko vzniku záplav, resp. nebezpečenstvo spôsobené s koronavírusom. Vďaka tomuto praktickému cvičeniu budú vedieť členovia oboch strán čeliť všetkým výzvam.

 

 hirdetes_810x300  

 

Na brehu rieky v Gabčíkove pripravili členovia tímu pre zvládanie krízových situácií spolu s vedením slovenského Červeného kríža niekoľko „reálne vyzerajúcich zranení“. Vopred určené tímy Červeného kríža  sa nápomocne a s maximálnou pripravenosťou pripravovali na zvládnutie aktuálnej situácie. Ako vedúci predstavitelia organizácie uviedli, neexistujú žiadne dôvody na sťažnosť.

 

„Som pyšná na všetkých účastníkov, pretože bez problémov vyriešili úlohy, ba čo viac, dokázali zvládnuť aj spontánne situácie“

 

, vyjadrila svoje pocity pani Dagmar Nagyová, riaditeľka územného spolku SČK Dunajská Streda.

 

Viacerí členovia slovenského Červeného kríža nášmu spravodajskému portálu uviedli, že už veľmi čakali na túto praktickú časť.  Školenie v Maďarsku vo veľkej miere vzbudilo ich záujem. „ Je skvelé, že tu môžeme byť“, vyjadril sa jeden z účastníkov.  

 

Okrem protipovodňovej situácie došlo aj ku vzniku požiaru, k čomu bol potrebný aj cvičný zásah hasičov. Samozrejme, popri ošetrovaní rán bolo vykonané aj komplexné vyšetrenie každého jedného zraneného.

 

 

Zahájenia sa medzi inými zúčastnil aj pán Iván Fenes, primátor mesta Gabčíkova, poslanec samosprávneho kraja a zároveň okresný predseda dobrovoľných hasičov, ako aj Jenő Czajlik, okresný riaditeľ dobrovoľných hasičov. Iván Fenes s radosťou skonštatoval, že sa práve prednedávnom zhovárali  o výhodách cezhraničnej spolupráce. Povedal, že si váži činnosť Červeného kríža a oceňuje obetavú aktivitu jej členov. 

 

 

Szilvia Kún, riaditeľka Červeného kríža Rábsko- Mošonskej-Sopronskej župy v Maďarsku sa v posledný deň praktického školenia vyjadrila v tom zmysle, že po takomto spoločne strávenom čase bude nasledovať plačlivá rozlúčka. Ako uviedla, verí, že poznatky nadobudnuté počas školenia aj počas praktického výcviku budú prínosom pre všetkých. 

 

 

Pani Dagmar Nagyová zhrnula školenia ako veľmi prínosné a hodnotila ich veľmi pozitívne. Vyjadrila nádej, že tieto dobré vzťahy zostanú zachované aj v budúcnosti, a vzájomná spolupráca sa bude upevňovať čoraz viac.  Skonštatovala, že  vzájomnú spoluprácu bude naďalej podporovať, pretože takéto vzťahy sú veľmi potrebné. 

 

 

Na vzdelávacej odbornej praxi v Gabčíkove sa cítili všetci veľmi dobre. Účastníci veria, že sa čoskoro všetci opäť zídu. 

 

Text a fotografie: Erzsébet Laky

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.