Elza
  • HUF: 364.83
  • USD: 1.13
  • 5 °C
  • 8 °C
Egészség

Koronavírus elleni tablettát tesztel a Pfizer

A tabletta megelőzheti a koronavírus tüneteinek kialakulását azok körében, akik érintkeztek fertőzöttel.

Nyitókép: Getty Images

 

A Pfizer megkezdte egy olyan szájon át szedhető gyógyszer késői stádiumú klinikai vizsgálatát, amely megelőzheti a koronavírus tüneteinek kialakulását azok körében, akik érintkeztek fertőzöttel.

 

A gyógyszergyártó, amely a német BioNTech SE-vel közösen az első engedélyezett koronavírus elleni védőoltást kifejlesztette, korábban azt mondta, hogy a laboratóriumi vizsgálatok során a tabletta „erős” aktivitást mutatott a fertőzés ellen.

A Pfizer gyógyszere, amely a PF-07321332 nevet viseli, a proteázgátlóknak nevezett gyógyszercsoportba tartozik. Hatása egy olyan enzim gátlásán alapul, amelyet a koronavírus arra használ, hogy másolatokat készítsen magáról az emberi sejtekben. A vállalat szerint a proteázgátlók önmagukban és más vírusellenes szerekkel kombinálva is hatékonyak egyéb vírusos kórokozók, például a HIV és a hepatitis C-vírus kezelésében.

 

„Mivel a koronavírus továbbra is terjed a világon, úgy gondoljuk, hogy a vírus elleni küzdelemhez a vakcinák mellett további hatékony kezelésekre lesz szükség a vírussal megfertőződött vagy annak kitett emberek számára”

 

– írta Mikael Dolsten, a Pfizer tudományos igazgatója a közleményben.

 

Kiemelte, ha sikerrel jár, ez a terápia segíthet a vírus korai megfékezésében – mielőtt még esélye lenne a másolatok készítésére –, és ezzel potenciálisan megelőzheti a tüneteket okozó betegséget azoknál, akik ki voltak téve a fertőzésnek, és meggátolhatja a fertőzés kialakulását másoknál.

 

A tesztelés alatt a Pfizer gyógyszerének hatását legfeljebb 2660 egészséges, 18 éves vagy annál idősebb felnőtt résztvevőn vizsgálják, akik egy háztartásban élnek egy olyan személlyel, aki igazoltan koronavírus-fertőzésben szenved.

 

A vizsgálatban a résztvevők fele a tabletta mellett alacsony dózisú ritonavirt (egy régebbi, a HIV-fertőzés kombinációs kezelésében széles körben alkalmazott gyógyszert) kap, a másik fele pedig placebót.

 

Az önkénteseknek naponta kétszer kell bevenniük a nekik adott pirulákat öt vagy tíz napon keresztül. A tudósok azt fogják értékelni, hogy a gyógyszer hatásos-e a koronavírus-fertőzés és annak tüneteinek megelőzésében a fertőzésnek való kitettséget követő 14 napig.

 

hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket