Nyitókép: Csidey Fodor Ágnes

 

Az őszi napok próbára teszik az ember egészségét. Ilyenkor még fontosabb, hogy figyelmet fordítsunk az egészségünkre és szervezetünk jelzéseire.

 

A megfázás kezelése, illetve az őszhöz való viszonyulás céljából kerestük fel újra a segítőkész és figyelmes MUDr. Csidey Fodor Ágnes vásárúti háziorvost. A doktornő előszeretettel válaszolt kérdéseinkre, olvasóinknak is tanácsként szolgálva.

 

A második témakörből (a sorozat első része ITT olvasható) megtudhatnak pár tippet arra, mit érdemes tenni akkor, ha a megfázás már gyötör bennünket. Arra is kerestük a választ, hogy ezzel a panasszal mikor ajánlott orvoshoz fordulni.

 hirdetes_810x300  

 

Mit tehetünk az őszi megfázás elkerülése érdekében?

 

Szerencsére a nyár azért többnyire telepakolta vitaminokkal szervezetünk kamráját, így általában megerősödve vágunk neki az őszi szezonnak. De hogy ez így is maradjon, és ne fázzunk meg azonnal, ahogy megfúj bennünket a szél, azért tenni kell. Igen, váltsunk vastagabb cipőre és legyen nálunk pulóver, kardigán vagy esőkabát is, de ami ennél is fontosabb, a belülről történő védekezés: rendszeres testmozgás és immunrendszerünk megerősítése, felkészítése a hűvösödő napokra és az előttünk álló télre.

 

Az immunrendszer erősítése nagyon fontos. Ebben segítségünkre vannak a kifejezetten finom gyümölcsök, például a citrusfélék, illetve nagy dózisban a fokhagyma.

 

Ki hinné, hogy a tengeri halak, mint például a lazac vagy a tonhal fogyasztása is immunerősítő hatással bír. Emellett  „csodagyümölcsök” is léteznek, mint például az egyre népszerűbb áfonya, vagy az őszi-téli piacokon felbukkanó bíborvörös gránátalma, amelynek apró magocskái csodálatos energiát tartogatnak szervezetünk számára.

Fotó: Nyárasd község

 

Hogy viszonyuljunk a szeszélyes időjáráshoz, amikor reggel még hűvösebb, nappal melegebb idő van? 

 

Ha reggel túlságosan felöltözünk, akkor nappal lesz melegünk, ha pedig nem, akkor az első szellőnél könnyen megfázunk. Persze csak akkor, ha nincs rendben az immunrendszerünk. Ezért kell az immunerősítésre odafigyelnünk.

Kép: elcaminohealth.com

 

Ilyenkor több mézet is fogyasztunk. Ez tényleg annyira jó?

 

Igen. A méz önmagában közel 70 féle gyógy- és fiziológiai hatással bír. Gazdag ásványi anyagokban, B- és C-vitamint, aminosavakat, fehérjéket és fontos enzimeket tartalmaz. Ez utóbbiak miatt antibiotikus hatása is van.

 

Kép: pngitem.com

 

Sokan szeretik a gyömbért. Erről mit édesemes tudnunk? 

 

Ez egy csodaszer, amelyről talán méltatlanul keveset tudunk. A gyömbér természetes fájdalomcsillapító, görcsoldó, és gyulladáscsökkentő. Segít a megfázással járó gyulladásos állapotokat túlvészelni, és a megelőzésben is nagy segítségünkre van.

 

Például a valódi gyömbéres italok nemcsak finomak, hanem rendkívül jó szolgálatot is tesznek egészségünk megőrzésében. A gyömbér fitten tart, hogy messziről elkerüljenek bennünket az őszi megfázások.

 

Kép: medikidskozpont.hu

 

Mi a legjobb házi gyógymód a náthára?

 

Megfázás, influenza esetén a kamilla, kakukkfű, hársfa kiemelten ajánlott, (s a bazsalikom is, az ízéről nem is beszélve).

 

A menta és a zsálya inkább légutat tisztít, általános immunerősítő hatása miatt pedig a bíbor kasvirág ajánlott. A felsoroltakat természetesen keverni is lehet.

 

Finom teak készíthetők belőlük, majd ugyanezekből a füvekből készített forrázat fölött gőzöljünk, s végül még a kádba is beszórhatjuk őket.

 

A gyömbért itt se hagynám ki erős gyulladás csökkentő hatása miatt, valamint a régi, jól bevált terápia is kiváló: Foghagyma- és hagymapárlatok is segítségünkre lehetnek a nátha kezelésében.

Kép: health.clevelandclinic.org

 

Az illóolajok pozitív hatásáról is hallani…

 

Sokan nem is gondolnák, de az illóolajak  hatékonyak lehetnek a betegség megelőzésénél és kezelésénél, kimondottan ajánlott a teafa-olajas. Tisztító és vírusölő hatású az aromalámpában és fürdővízben egyaránt. De jöhet az eukaliptusz és a menta is. Ezek is tisztítják a légutakat, a gyömbér, a grapefruit, a rozmaring pedig energetizál.

 

Kép: benu.hu

 

Miképp kezelhető a legkönnyebben a torokfájás?

 

A felnőtt korban jelentkező torokfájást 90%-ban vírusok okozzák. Az esetek többségében megfázás, nátha, influenza és egyéb, pl. mononukleózis vírusfertőzések, ezért antibiotikumos kezelés felesleges.

 

Pihenéssel és tüneti kezeléssel kell kivárni, míg néhány napon belül enyhül a fájdalom. Ezt az alábbi praktikákkal segíthetjük:  Torokfájás ellen hatásos a bőséges folyadék-, tea fogyasztás, sós vizes gargarizálás (egy pohár vízben egy csapott kávéskanálnyi sót feloldva).

 

Használjunk torokpasztillákat, szopogató tablettákat, fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszert.

Kép: femina.hu

A folyadékpótlás esetén mire kell gondolni?

 

Ilyenkor fogyasztható mézes tea, leves, citromos buborékmentes ásványvíz. Nagyon fontos, csak ne legyen túl forró, ami az érzékeny torkot irritálja.

 

Kép: myhomeenergyct.com

 

Mi a teendő akkor, ha száraz a levegő?

 

Ha száraz a levegő, akkor párásító berendezéssel növeljük a páratartalmat, így csökkentve az irritált, száraz torok kellemetlen érzését. Maradjunk csendben, pihentessük a hangszálainkat, amíg a torokfájás el nem múlik.

Kép: Csidey Fodor Ágnes

 

Végül, de nem utolsó sorban fontos kérdés az is, hogy torokfájás esetén mikor menjünk orvoshoz? 

 

Ha a torokfájás néhány nap alatt nem enyhül, vagy tovább erősödik, akkor bakteriális fertőzés is állhat a háttérben, így mindenképpen forduljunk orvoshoz.

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 17 olvasónak tetszik ez a cikk.