Nyitókép: singularityhub.com

 

Azoknál a személyeknél, akik rendszeresen este tíz és tizenegy óra között mennek aludni, kisebb lehet a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata – derül ki a European Heart Journalban (Európai Kardiológiai Társaság által) publikált brit kutatók tanulmányából.

 

A kutatók 88 000 önkéntes adatait vizsgálták meg, akik egy speciális eszközt viseltek a csuklójukon. Ez az eszköz hét napon keresztül gyűjtött adatokat az önkéntesek alvásáról.

 

Kép: health.harbard.edu

 

 hirdetes_300x300  

Ezt követően a kutatók megközelítőleg hat éven keresztül figyelték a résztvevők egészségi állapotát, különösen a keringési rendszerükét. Mint kiderült, ezalatt az idő alatt 3000 résztvevőnél alakult ki szív- és érrendszeri megbetegedés, többségük a 22:00 és 23:00 közötti „ideális” időponton kívül feküdt le.

 

Kép: news24.com

 

„Bár tanulmányunkból nem következtethetünk ok-okozati összefüggésre, az eredmények arra utalnak, hogy a túl korai vagy túl késői elalvás valószínűleg megzavarhatja a test ritmusát, ami káros hatással bírhat a szív- és érrendszer állapotára”

 

 

– mondta David Plans, a tanulmány szerzője. A legkockázatosabb időszak (az elalvás szempontjából) éjfél után volt” – tette hozzá. Az elegendő alvás fontos általános egészségünk, valamint szív- és keringési rendszerünk egészsége szempontjából. A legtöbb felnőttnek meg kell próbálnia hét-kilenc órát aludni minden este – jegyezte meg Regina Giblin, egy kardiológiai osztályon dolgozó nővér.

 

Kép: exercise.lovetoknow.com

 

„Nem az alvás az egyetlen olyan tényező, amely befolyásolhatja a szív egészségét. Fontos továbbá az életmód milyensége. Ezen kívül az embernek ismernie kell a vérnyomását és koleszterinszintjét. Törekednie kell az egészséges testsúlyra, a rendszeres mozgásra, és a só- és alkoholfogyasztást is csökkentenie kell. A kiegyensúlyozott étrend segíthet a szív egészségének megőrzésében is”

 

– zárta Giblin.

 

Kép: ridikul.hu

 

 

Forrás: vat.pravda.sk. /inf.news

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.