Nyitókép: MUDr. Csidey Fodor Ágnes

 

Az ősz megérkeztével a napok is rövidülnek, ami megpróbáltatás az emberi szervezet számára. Mit kell tennünk akkor, ha elfog a fáradtság? Vajon segít a kávé? Mi tévő legyen az alacsony vérnyomású személy? Mire ügyeljenek az allergiások, akiknek szintén nehezebb időszakuk van? 

 

Ezekre a kérdéskörökre kerestük a választ MUDr. Csidey Fodor Ágnes vásárúti háziorvostól. A lendületes, megnyerő doktornő örömmel válaszolt kérdéseinkre, segítve a Körkép.sk olvasóit.

 

Elkerülhető az őszi fáradtság?

 hirdetes_300x300  

 

Ősszel elindul a nappalok rövidülése, a napfényes órák száma csökken, mely a tobozmirigyben fokozza a melatonin termelést. Mindez összességében növelné az alvással, pihenéssel eltöltött órákat. Ezzel szemben mi ugyanúgy pörgünk, dolgozunk, hajtjuk magunkat az őszi-téli periódusban, de a belső hang, figyelmeztető jeleket küld fáradtság, illetve hangulatingadozás formájában.

 

Kép: MUDr. Csidey Fodor Ágnes

 

Mit tudunk tenni ellene?

 

Próbáljunk meg kevesebb kávét inni, ugyanis az igaz, hogy pár órára felpörget, de miután elmúlik a koffein hatása, még fáradtabbnak fogjuk érezni magunkat. Minden este feküdjünk le időben. Igyunk sok vizet – mert a dehidratált szervezet könnyebben elfárad, és még a fejünk is megfájdulhat.

 

Sportoljunk! A rendszeres testmozgás jó hatással van a szervezetre, és kevésbé leszünk fáradékonyak.

 

Kép: lebauer.com

 

Milyen vitaminnal segíthetjük a szervezetünk működését ezekben a napokban? 

 

A  B1, B6 és  folsav bevitelével javíthatjuk kedélyünket, erőnlétünket. Táplálékaink közül B6 vitaminban gazdag a füge, gomba, banán és a folsavat is bőven juttatunk a szervezetbe lencse, rizs, babfélék fogyasztásával.

 

A  cukros, túl sok finomított szénhidrát  csak rövid ideig ad  megoldást, utána a fáradtságunk fokozódhat, ingerlékenyebbé válhatunk. Érdemes  almát, körtét, banánt, datolyát, fügét előnyben részesíteni.

 

Ilyenkor felerősödik néhány allergiafajta. Megelőzhető?

 

A pollenallergiákat ősszel sem könnyű elkerülni, hiszen nem elég távol tartani magunkat azoktól a területekről, ahol az allergiát okozó növények burjánzanak. Szeles időben ugyanis az allergén anyagok akár több kilométert is utazhatnak a levegőben. Ezért ha pollenallergiában szenvedünk száraz, szeles idő esetén minél kevesebbet tartózkodjunk a szabad levegőn.

 

Amennyiben kénytelenek vagyunk elhagyni otthonunkat, lehetőleg minél zártabb öltözéket vegyünk magunkra, takarjuk el szánkat és orrunkat egy kendővel vagy sállal, esetleg orvosi maszkkal. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy hajunkat is be kell fednünk. Hazatérve mindig zuhanyozzunk le, és bújjunk tiszta ruhába, a használtat azonnal mossuk ki. Hajunk tisztaságára is ügyeljünk: a pollenszemek könnyedén megtapadnak rajtuk. Amennyiben nem mossuk gyakran, az allergén anyagokat szétszórjuk a párnahuzatokon, amit utána egész éjjel visszalélegzünk.

 

Kép: MUDr. Csidey Fodor Ágnes

 

Mire kell még odafigyelnünk? 

 

A polleneken kívül a különféle penészgombák spórái is allergiás reakciót válthatnak ki. Mivel különösen a –  kültéri és beltéri − nedves és sötét helyeket kedvelik, a kertekben, az út szélén felhalmozódott nedves falevelek kiváló táptalajt biztosítanak számukra. Spóráik a levegőbe kerülve – főleg eltakarításuk során− heves, ám szerencsére többnyire csak átmeneti allergiát okoznak. Ezért, ha tehetjük, környezetünkből folyamatosan takarítsuk el az avart.

 

A poratkák is ősszel okozzák a legtöbb gondot: a fűtőberendezések réseiben felgyülemlett porból ugyanis nagy mennyiségben szabadulnak ki.

 

Kép: forbes.com

 

Doktornő, sokan azt mondják, hogy a kávé káros. Pótolható valamivel?

 

A kávé káros hatásairól rengeteg mítosz kering, egyesek egyenesen méregnek vélik. Mára azonban már tudományos vizsgálatok bizonyították, hogy a kávé mértékletes fogyasztása messze nincs olyan káros hatással a szervezetre, mint ahogy az a köztudatba beivódott. Napi 2-3 csésze kávé vérnyomásemelő hatása miatt magas vérnyomást okozhat azoknál, akik erre hajlamosak. Kismamák esetében hatással lehet a születendő baba súlyára, ezért csak kis mennyiségben, vagy egyáltalán ne fogyasszanak kávét.

 

A kávé káros hatással lehet egyes gyógyszerek felszívódására. Nem javasolt például vashiányra szedett gyógyszerrel együtt kávét fogyasztani. De érdemes minden készítmény tájékoztatóját alaposan átolvasni, az esetleges kölcsönhatások miatt. A rendszeres nagyobb mennyiségű  kávéfogyasztás növeli a csontritkulás kockázatát, különösen 45 év felett, amikor a csontszövet mennyisége természetesen is csökken. Serkentően hat a veseműködésre, ezért veseelégtelenségben szenvedőknek igen óvatosan kell bánni a kávéval. Az éhgyomorra történő kávéfogyasztás káros hatása hosszútávon jelentkezik, okozhat pl. kellemetlen refluxos tüneteket, de akár gyomorfekélyt is.

 

Ezek a tünetek milyen esetben jelentkeznek? 

 

Szeretném hangsúlyozni, hogy a kávé fent felsorolt káros hatásai napi 2-3 csésze feletti fogyasztás esetén jelentkezhetnek. Mára már számos kutatás és vizsgálat bizonyította, hogy a kávé jótékony hatással van a szervezetre, amennyiben mértékletesen fogyasztjuk. A kávéfogyasztás jótékony hatását erősen befolyásolja a kávé koffeintartalma, ami nagy mértékben függ a kávé minőségétől és az elkészítés módjától.

 

A koffein nyugtatólag hat az idegrendszerre, ezáltal csökken az álmosság és a fáradtság. Jótékonyan hat a hangulatra, a memóriára, csökkenti a fejfájást és a migrént. A koffein biztosítja a szervezet magnézium és B2 vitamin szükségletét, és védi a májat is, valamint az anyagcserét is gyorsítja.

 

Kép: rujave.com

 

Az alacsony vérnyomásúak számára nehéz időszak a nappalok rövidülése, ezt jómagam is tudom. Hogyan „dobhatja” fel szervezetét a magamfajta ember?

 

Nagyon egyszerű dolguk van: a kávé mérsékelt fogyasztása mellett ajánlott a testmozgás, és megfelelő folyadék bevitel.

 

Köszönöm az ismeretterjesztő beszélgetést. 

 

Én is köszönöm a lehetőséget. Mindenkinek jó egészséget  kívánunk.

 

Laky Erzsébet

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.