Nyitókép: Komáromi AGEL Kórház

 

Manapság sajnos egyre elterjedtebb kórnak számít a rák. Sokan azt mondják, gyógyíthatatlan. Ezzel ellentétben a Felvidéken is van egy olyan kórház, ahol e téren sikereket érnek el. Három év működési idő 2500 gyógyult beteget és több mint 45 000 sugárkezelést eredményezett a Komáromi AGEL Kórházban lévő onkológiai centrum. 

 

„Amit a pácienssel teszünk, az vagy elnyeri vagy elveszíti a beteg orvosba vetett bizalmát. Más lehetőség nincs.”

 

– vallja a szakorvos, aki csapatával elszántan gyógyítja a rákos betegeket Komáromban.

 

 hirdetes_300x300  

Arról, hogy ma valójában hol is tart az osztály, milyennek kell lennie egy jó onkológusnak és mi hiányzik a szlovákiai onkológia témaköréből a Komáromi AGEL Kórház klinikai onkológiai és sugárterápiás osztály főorvosát és az AGEL Szlovákia részvénytársaság sugárterápiás és onkológus szakorvosát, MUDr. Pavel Demetert, MBA. kérdeztük.

 

Az onkológiai centrum néhány napon belül harmadik születésnapját ünnepli. Hogyan értékelné tevékenységük szempontjából ezt a három évet?

 

Rendkívül pozitívan. Az élvonalbeli technológia mellett progresszív munkafolyamatokat, minőségi sugárterápiás terveket érvényesítettünk. Nálunk fontos az empatikus megközelítés, és elmondhatom, hogy egy progresszív, jó kommunikációval és lelkesedéssel rendelkező csapatot tudtunk összeállítani. A csapat tagjainak erősségeit kihasználva, a további fejlődésükre is koncentrálunk. A hajtóerőnk gyakran az a kíváncsiság, ami a munkahelyi lehetőségek korlátain túlra irányult.  Mindez inspiráló volt, és ez általában személyes fejlődést, új ötleteket is eredményezett.

 

A siker sajátos tényezőjeként a munkaszervezést, a technológia előnyeinek nagyon hatékony felhasználását, és a betegek ideális időbeosztás, illetve minimális várakozási idejét említeném. Ez utóbbi körülbelül egy hetet jelent a klinikán tett első látogatás után.

 

A kezelés lehetősége egyrészt ambuláns vagy kórházi betegellátás. A kórházi 23 ágyas osztályon történik, de ez szállodai formában (kedvezményes áron 10 EUR/éj) is a betegek rendelkezésére áll. A kezelési lehetőségek összességében meginkabb felkeltette az érdeklődők figyelmét. A további szakmai tényezők közé sorolnám a sajátos know-how-nkat,valamint a klinikai-onkológiai rész fejlesztését is.

 

Hány betegen segített az egyik legmodernebb lineáris gyorsítóval?

 

Több mint 2500 betegen segítettünk. A valóságban ez több mint 45 000 sugárterápiás frakciót jelent kizárólag speciális sugárterápiás technikákkal, mint például az IMRT és a VMAT, kezelés pontosságának, minőségének precíz biztosításával és ellenőrzésével. Mindez a legigényesebb nemzetközi kritériumoknak megfelelően.

 

Nagy kockázatot jelentett annak idején Szlovákia délnyugati részén beszerezni egy ilyen készüléket?

 

Nem. A legnagyobb kockázatot a hosszan tartó fontolgatásban láttam. A technológia előnyei és a megfelelő csapat összeállítása voltak a siker előrejelzői. Azonban kevesen hitték el, és még kevesebben tudták, miről is van szó. Akkoriban nem sok információjuk volt a technológiáról, még a területen dolgozók sem. Bizony, nagy volt a bizalmatlanság.

 

De nem adtuk fel. A legnehezebbnek és a kulcsfontosságúnak tartom a szándék döntésbe való átültetését, amely a vezető beruházásához vezet. A tapasztalat azt mutatja, hogy ez egy nagyon jó döntés volt. Azonban ez sok erőfeszítést, átalvatlan éjszakákot, elemzéseket és vitákat jelentett, amik gyorsan feledésbe merültek. A legtöbb embert az eredmény érdekli. Az is előfordul, hogy a korábban ellenségeskedők később irigyeltek. Itt szinte mindenféle érzelmet lehetett találni.

 

A legfontosabb az volt, hogy nem csüggedtünk. Éppen ellenkezőleg, amikor a célunk távolodni látszott, megkétszereztük erőfeszítéseinket. Megtörtük a bizalmatlanságot, és a jelenlegi statisztikák magukért beszélnek.

 

Az onkológiai megbetegedések a világjárvány ellenére is valószínűleg a leggyakoribb betegségek, amelyek előfordulnak már szinte minden családban. Tapasztalatai szerint mi az oka ennek?

 

Az ok maga az élet. Mármint az életmód, az irányíthatatlan stressz és a psziché különböző természetűek lehetnek. Aztán dohányzás, alkohol stb. Ide sorolnám a táplálkozás és az étkezés formáját, annak tartalmát, illetve minőségét.

 

A belső tényezők közé tartozhat a genetika és a hajlam. A külső tényezők közé sorolnám pl. a környezet romló hatásait, a fizikai, kémiai, biológiai tényezőket, a vírusokat és fertőzéseket stb. Sok rákfajtának megvannak a maga sajátos kockázati tényezői is, és sok tényező ismeretlen. Ez egy tágabb, különálló téma, amelyre azonban most nem térek ki.

 

 

 

Merre haladtunk a diagnosztikában és a kezelésben az onkológiai betegségek terén?

 

A diagnosztikában általánossá váltak pl. képalkotó módszerek, például MR és PET/CT használata. A laboratóriumi diagnosztikában pl. új prognosztikai és ún. a betegség és a kezelés prediktív tényezői, amiből a betegnek sikere lehet. Szó van különböző mennyiségű szövettani és genetikai vizsgálatról, génmutációkról, receptorszűrésről, immunhisztokémiáról és továbbiakról. A gyógyításba új rákellenes gyógyszerek és technológiák is kerülnek. Sokat beszélnek a biológiai terápiáról és az immunterápiáról. Ennek tömeges elérhetősége a Szlovák Köztársaságban azonban elmarad. Az elmúlt két évben sok munkahelyen cserélték le az a lineáris gyorsítókat az ún. Egészségügyi Minisztérium központi beszerzésésből. A technológiai szint és a feltételezések több onkológiai centrumban is bővültek.

 

És hova jutottunk a megelőzésben? Hasonlítsuk össze a 60+ és a 30+ korosztályt.

 

A covid-fertőzéssel összefüggésben a megelőző jelleggel orvoshoz fordulók száma is csökken. Nem áll rendelkezésemre statisztika ezen korosztályok összehasonlítására.

 

Az tény, hogy a megelőzés egyre több, főleg a fiatalabb korosztályokat érdekli. A valóságot tükrözi az is, hogy a rákos megbetegedések száma még mindig növekszik, bár ez eddig meglehetősen lassan történik. De a kezelési lehetőségek és kilátások az utóbbi években jelentősen javultak.

 

 

Hogyan reagálnak az emberek a diagnózisukra és a javasolt kezelésre? Elhiszik, hogy meggyógyulnak vagy a félelmük győz?

 

Itt 4 tényező játszik fontos szerepet:

 

  • a beteg természete,
  • az onkológus pszichológiai és szakmai felkészültsége,
  • valamint az az idő, amelyet az orvos a betegre fordíthat.

 

E tényezők megfelelő kombinációjával szinte mindent elmagyarázunk a páciensnek. A forma, amelyben ezt teszi, fontosabb, mint maga a tartalom.

 

Az orvos feladata, hogy világosan bemutassa a betegséget, annak természetét, kockázatait, prognózisát és kezelési lehetőségeit, azok előnyeivel és hátrányaival együtt. A betegnek mindezt tudnia kell ahhoz, hogy maga dönthessen, és elfogadhassa azt, ami vár rá.

 

Tapasztalata szerint hogyan változott az onkológiával kapcsolatos látásmód az ezredforduló óta és napjainkban?

 

Általánosságban elmondható, hogy a legjobb technológiák manapság általában nagyobb pontosságot, sebességet, sokoldalúságot, magasabb minőséget és kezelési kapacitást, valamint még alacsonyabb végső költségeket jelentenek. Néhány új technológia a lineáris gyorsítókban lehetővé teszi az átvételt, ill. a közelítést más, korábban kifejlesztett eszközök (pl. protonterápia, kibernetikus kés, gammakés…) funkcióiban. Ezek vezetnek az új sugárterápiás eszközök univerzálisabbá tételéhez. Valójában gazdaságosság is megfigyelhető egy ilyen  beruházásban. Ami a gyógyszeres kezelést illeti, sok új gyógyszer nem igazán elérhető.

 

Adott-e a lehetőség egy szlovákiai betegnek arra, hogy a legfrissebb információkhoz és a legmodernebb kezeléshez juthasson ezen a területen?

 

Meg tudja szerezni az információkat. Elméletileg a kezelést is. Gyakran hallani a kezelés központosításáról. Az esetleges bejelentett központok azonban nem rendelkeznek elegendő kapacitással. A valós kritériumokat az ún. európai szintű onkológiai centrum esetében senki sem teljesíti Szlovákiában. Sajnos Szlovákia ebben a témában is lemaradt. De még egyszer mondom, nem hiszem, hogy ez forráshiány. Minden megközelítés kérdése.

 

Mik a tervei az onkológiai centrum mal? Ebből a szempontból a fejlesztés és a technológia is van annyira fejlett, hogy lépést tudjanak tartani?

 

A Komáromi AGEL Kórháznak van támogatása, és ez a legfontosabb. A közeljövő beruházási tervében technológiai korszerűsítés is szerepel, azaz a legújabb innovációk beszerzését tűztük ki célul. Másodsorban ehhez kapcsolódnak a diagnosztika és a diagnosztikus képalkotó módszerek fejlesztésének tervei is. A sugárkezelésben pl. a kezelés tervezése során már általánosan alkalmazzák az összevonásokat az úgynevezett lokalizációs CT-t (célzó CT) MR vizsgálattal, vagy PET / CT.

 

 

Az új technológiai fejlesztés a speciális sugárkezelési technikák (pl. rosszindulatú elváltozások, áttétek stb.) megvalósítására is nagyobb lehetőséget biztosít számunkra. Bár ezzel a kihívással a jelenlegi technológiával és a személyzet minőségével most is meg tudunk küzdeni. Nálunk van pl. a RAT-technikusok képzési helyének ambíciója, ha erre lesz érdeklődés Szlovákiában. A munkahelyünkre más szlovákiai és csehországi kórházak munkatársai is ellátogattak. Új kollégákat – orvosokat is felvettünk az onkológiai centrum további tervezett fejlesztésének fedezésére.

 

Sugárterápia, ill. a sugárterápiás onkológia és a hozzá kapcsolódó szakterületek az egyik legígéretesebbek, van elég fiatal kollégájuk?

 

Dolgozunk rajta. Manapság elegendő jó és szakképzett személy sehol és soha nincs. Emellett számolni kell azzal, hogy jönnek-mennek az emberek. Ez mindenhol normális, még külföldön is.

 

Jelen pillanatban létszám tekintetében stabilizáltuk a helyzetet. A személyzet képzése azonban hosszabb távú kérdés. De ahogy a mondás tartja:

 

„Ha nyerni akarsz valamit, fuss le 100 métert. Ha meg akarsz tapasztalni valamit, fuss le egy maratont.”

 

A világ legjobbjai is a mi sorainkban vannak, ezt a nemzetközi versenyek is bizonyítják.

 

Mivel kell, hogy rendelkezzen egy jó onkológus?

 

Ha ezt nagyon röviden akarnám mondani, akkor a tudáson kívül a pszichológiai készségeket, klinikai tapasztalatot és az elegendő időt mondanám. Gyakran a józan ész segít, és legalább 2 akár 3 lépéssel való előre látás adottsága. De ez nem csak az onkológiára vonatkozik. Természetesen az emberi megközelítés megfizethetetlen.

 

Körkép.sk/(X)

Képek: Komáromi AGEL Kórház

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.