Nyitókép: AGEL

 

A gyógyszerészek a koronavírus-járvány alatt is pótolhatatlanok a betegek számára, hiszen gyakran az elérhetetlen körzeti orvosokat is pótolják. A komáromi intézeti kórház vezetője nyíltan beszélt a Körképnek arról, mire tanította meg őket a pandémia, hol tart ma az intézmény, és milyen fejlesztésekre számíthatnak a betegek az elkövetkező években.

 

A komáromi kórház ráadásul már most a citosztatikus gyógyszer előállítására szolgáló legmodernebb izolátorral rendelkezik az országban, mely nagy segítség az onkológiai páciensek számára.

 

A Körkép.sk PharmDr. Komjáthy Hajnalkát, PhD. , a  kórház intézeti gyógyszertárának vezetőjét, az Agel csoport fő klinikai gyógyszerészét kérdezte. Interjú.

 hirdetes_810x300  

 

PharmDr. Komjáthy Hajnalka, PhD. Intézeti gyógyszertár vezetője, valamint az Agel csoport fő klinikai gyógyszerésze. Kép forrása: Agel

 

 

Mi az intézeti gyógyszertár feladata és legfőbb hivatása?

 

Az intézeti (kórházi) gyógyszertár a kórház szerves része, amely biztosítja a kórház fekvő-, ill. járó-betegei számára az összes humán gyógyszert, gyógyászati segédeszközt, tápszert. Ez az ún. gyógyszerészeti ellátás, mely magába foglalja a gyógyszer, gyógyászati segédeszköz, tápszer rendelését, tárolását, ellenőrzését és szétosztását az intézmény fekvő-beteg osztály, ill. a járó-beteg részlegeire. Mindezt szakgyógyszerészek, gyógyszerészek, gyógyszerészeti asszisztensek és segédlaboránsok által.

 

Továbbá az intézeti gyógyszertár laboratóriumaiban készítjük az ún. magisztrális, individuálisan készített gyógyszereket (pl. kapszulákat, krémeket, kenőcsöket, oldatokat, kúpokat, stb…), valamint parenterális oldatokat, szemcseppeket és citosztatikumos keverékinfúziókat.

 

Komoly fejlesztések várnak a komáromi kórházra – Interjú Mgr. Miroslav Jaškával MPH, a komáromi AGEL kórház igazgatójával

 

Vannak olyan gyógyszerek, melyeket konkrét beteg számára biztosítunk, ez az ún. betegre szabott gyógyszerosztás. Léteznek olyan intézeti gyógyszertárak is, ahol a kollégák a betegágy melletti tanácsadást is végzik, pl. a transzplantáció utáni, vagy onkológiai megbetegedésben szenvedő betegeknél. Némely intézeti gyógyszertár biztosítja a lakosság közvetlen gyógyszerellátását is. Ezen felül a biokémiai, hematológiai, mikrobiológiai laboratórium számára az ún. diagnosztikumokat rendeljük, tároljuk és osztjuk a megfelelő helyre.

 

Mi a különbség az intézeti gyógyszertár, azaz önök, és egy sima gyógyszertár között?

 

A „sima” gyógyszerár az ún. közforgalmi gyógyszertár, ami szintén nagyon fontos része a gyógyszerészeti ellátásnak. Az intézeti gyógyszertárral ellentétben a lakosság számára közvetlenül biztosítja a gyógyszereket, tápszereket, gyógyászati segédeszközöket, készíti az individuális, azaz magisztrális gyógyszereket, valamint felvilágosító, tanácsadó szolgáltatást biztosít a lakosság számára. Gyakorlatilag bárki számára, aki a közforgalmi gyógyszertárba betér.

 

Az intézeti gyógyszertár laboratóriumaiban készítik az ún. magisztrális, individuálisan készített gyógyszereket (pl. kapszulákat, krémeket, kenőcsöket, oldatokat, kúpokat, stb…), valamint parenterális oldatokat, szemcseppeket és citosztatikumos keverékinfúziókat. Kép forrása: nemocnicakomarno.agel.sk

 

Épp a koronavírusos-járvány alatt bebizonyosodott, hogy a gyógyszerészek a koronavírusos betegek számára akkor is rendelkezésre álltak, mikor a körzeti orvos a beteget (sajnos) nem fogadta.

 

Hogy látja a gyógyszertár vezetője a járvány eddigi alakulását? Milyen tapasztalatai vannak a koronavírussal a betegek szempontjából?

 

A járvány több szempontból is új dolgokat tanított nekünk. Míg az első hullám alatt biztosítanunk kellett a védőfelszerelést, ami sok esetben nem volt megfelelő minőségű. Így meg kellett tanulnunk, mely vedőfelszerelés biztonságos az egészségügyi személyzet számára, és melyik nem felel meg a követelményeknek. Meg kellett tanulnunk az újabbnál újabb csodaszereket értékelni a bizonyítékon alapuló orvoslás (evidence base medicine) szemszögéből.

 

„Szörnyű látni a levegő után kapkodó fuldokló, oltatlan betegeket” – Mgr. Miroslav Jaška MPH, a komáromi AGEL kórház igazgatója a Körképnek (Interjú)

 

Sokkal nagyobb gyógyszerkészlettel, ill. gyógyászati segédeszközökkel rendelkeztünk, mivel egyik pillanatban még volt gyógyszer, a másikban már kiesett a piacról. Mindenképpen nagyobb tapasztalattal rendelkezünk ebben a hullámban, mint az előzőekben. Ez egyértelműen előnyt jelent.

 

„Mindenképpen nagyobb tapasztalattal rendelkezünk ebben a hullámban, mint az előzőekben. Ez egyértelműen előnyt jelent.”

 

Milyen fő tanulságokkal szolgáltak az eddigi hullámok az ön számára?

 

Szükség van gyors döntések hozására, valamint nagyon fontos a kommunikáció. A szlovákiai intézeti gyógyszerészek egy nagy családként segítették, ill. segítik egymást a járvány alatt, és ez mindenképpen példaértékű. Nem versengtek egymással, hanem egymást támogatták. Természetesen itt is, mint mindenhol, vannak kivételek.

 

A komáromi intézeti kórháznak jó neve van a régióban és az AGEL-on belül is az egyik legsikeresebben működő részleg. Mire a legbüszkébb?

 

A kollégáimra! Ez egy csapatmunka, ha nem egy célért küzdenénk, biztosan nem sikerülne. Négy szakgyógyszerész, egy gyógyszerész, öt gyógyszer asszisztens és három segédlaboráns alkotja a csapatot. Nagyra értékelem Mgr. Miroslav Jaška, MPH igazgató úr, valamint MUDr. Filkó Gabriella orvosigazgató támogatását. És természetesen a családomét is.

 

Svetový deň lekárnikov v Nemocnici Komárno | Ahoj Komárno
A komáromi gyógyszerészek csapata. Kép forrása: ahojkomarno.sk

 

Ön szerint melyek a szlovák egészségügy legfőbb kihívásai 2021-ben, és országos szinten mire mutatott rá mindezen belül a koronavírus-járvány?

 

Mindenképp szükség lenne, ha az egyes szakterületeken belül jobban tudnának egymással kommunikálni. Valamint hiányoznak az egyértelmű rendeletek. Megfontolandó, hogy jó-e Szlovákiának, hogy nálunk a harmadik legolcsóbbak a gyógyszerek. Hiába olcsó, ha nem beszerezhető. A gyártóknak nem éri meg olcsón behozni a gyógyszert, inkább más európai országba viszi, ahol magasabb az ára. Napjainkban rengeteg az ún. rendkívüli behozatal. Persze ezeknek a gyógyszereknek az ára jóval magasabb a piacon nem beszerezhető társaihoz képest.

 

“Egy orvos számára a bizalom elsőrendű” – Interjú MUDr. Pavel Demeterrel (AGEL), a komáromi kórház onkológusával

 

Fontos lenne az is, hogy az egészségügyi minisztérium a kórházi gyógyszerészek véleményét is belefoglalja az érintett rendeletekbe. Pl. az oltóanyagok készítésének rendeletéből, ami gyógyszerész feladat, teljesen kihagyták az intézeti gyógyszerészeket, így ez hibásan jelent meg. Persze sokaknak nem tűnt fel, mivel bizonyos szempontokat a szerzők nem is tudatosítottak. Sajnos a minisztériumnak nincs intézeti szakgyógyszerész fő szakértője, és ez nagyon érezhető. Minden szinten.

 

Havonta mennyi gyógyszert és egyéb egészségügyi kelléket biztosít a gyógyszertár?

 

A komáromi AGEL kórház intézeti gyógyszertára havonta átlagosan 11.000 doboz gyógyszert, 10.000 darab infúziós oldatot, 60.000 csomag gyógyászati segédeszközt, 1000 csomag diagnosztikumot biztosít a betegek ellátásához. Több száz individuális, magisztrális gyógyszert készítünk, például havonta több ezer kapszulát, több száz liter oldatot, krémeket, kenőcsöket, több mint ötszáz citosztatikumos keverék infúziót.

 

„Vannak olyan gyógyszerek, melyeket konkrét beteg számára biztosítunk, ez az ún. betegre szabott gyógyszerosztás.” Kép forrása: nemocnicakomarno.agel.sk

 

Aktívan figyeljük a piacot, és ami nincs és készíthető, mint magisztrális készítmény, elkészítjük. Három éve szemcseppeket készítettünk hetente kétszer, mivel a gyártó leállt. Amikor nem volt dexametazon hatóanyagú tabletta, elkészítettük kapszulába. És nem azért, hogy hasznot hajhásszunk, hanem azért, hogy a betegnek be legyen biztosítva a megfelelő terápia.

 

Hány darab vakcinát adtak be már eddig idén, és korcsoport szerint milyen az eloszlásuk?

 

A komáromi kórházban több koronavírus elleni oltóanyaggal is oltunk, ill. oltottunk. Több mint 75 ezer vakcína beoltása van utánunk. A legtöbb a Pfizer – BioNTech vállalat által készített Comirnaty® nevű oltóanyag, de a múltban oltottunk az Astra Zeneca cég Vaxzevria® nevű oltóanyagával, és hetente egyszer még mindig a Janssen cég által forgalmazott oltóanyaggal is.

 

Nagyrészt felnőttekről beszélünk, bár 12 év feletti gyermekek számára is biztosítjuk az oltást. Kisebb gyermekeket, azaz 5 – 12 év közöttiekre még nem adott ki a szlovák egészségügyi minisztérium engedélyt.

 

Az első félévben kollégáim aktív részesei voltak az oltóközpontnak. Kezük által készült az összes vakcina, kb. 60 ezer. Mivel most más kihívások várnak ránk, átadtuk a stafétát. A kezdetektől biztosítjuk az oltóanyagok rendelését, tárolását, valamint minden nap küldjük a minisztériumba a jelentést.

 

Az első félévben kollégáim aktív részesei voltak az oltóközpontnak. Kezük által készült az összes vakcina, kb. 60 ezer.

 

A komáromi kórház rendelkezik a legmodernebb izolátorral a citosztatikus gyógyszer előállítására. Erről mit érdemes tudni?

 

Igen, ez így van és erre nagyon büszkék vagyunk. A citosztatikus készítmények előállítása több szempontból is fokozott odafigyelést igényel. Ez a folyamat aszeptikus környezetben történik, ami azt jelenti, hogy a készítés során biztosítjuk, illetve fenntartjuk az anyagok és a készítmények sterilitását vagy mikroorganizmus-szegény állapotát A laboratórium fontos része egy ún. izolátor, mely a személyzet biztonságát szolgálja. Ezt úgy lehet elképzelni, mint egy konténeres berendezést, amely megakadályozza a toxikus citosztatikum levegőbe való áramlását.

 

Az onkológiai páciensek esetében hangsúlyosan fontos a személyre szabott kezelés, melynek összeállítása során figyelünk arra is, hogy a különböző gyógyszerek, amiket szednek, ne legyenek interakcióban egymással. Napjainkban egy információs rendszert tesztelünk, mely összeköti az onkológust a gyógyszertár citosztatikumos készítmények osztályával. Ez a rendszer több lépésben ellenőrzi a rendelést, az adagolást, ill. a készítést. Így a beteg még nagyobb biztonságban érezheti magát. Ez az első ilyen rendszer Szlovákiában.

 

Hol látja az elkövetkező 2-3 évben a komáromi kórházat, és azon belül az ön által vezetett gyógyszertárat?

 

Kórházunk az utóbbi pár évben rengeteget fejlődött, ennek példája az intézeti gyógyszertárunk is. Ez a dinamikus fejlődés a következő 2 – 3 évben biztosan folytatódni fog, aminek nagyon örülünk. Ami az intézeti gyógyszertárat illeti, szeretném, ha az egyik legjobb lenne Szlovákiában.

 

Nagyobb figyelmet szeretnék szentelni az ún. onkológiai, valamint a klinikai gyógyszerészetnek, mely a gyógyszerek hatékony, biztonságos és gazdaságos alkalmazása szempontjából kulcsfontosságú. Bevezetni a gyógyszerészeti gondoskodást, valamint a személyre szabott gyógyszerelést a gyógyszerszint mérése alapján. Európai tervek, remélem sikerülni fog.

 

„Kórházunk az utóbbi pár évben rengeteget fejlődött, ennek példája az intézeti gyógyszertárunk is.” – Kép forrása: Agel Komárom Fb-oldala

 

Köszönöm a beszélgetést.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.