Nyitókép: Ágh Dávid

 

Napjainkban egyre nagyobb gondot okoz az evészavar úgy a fiatalok, mint az idősebbek körében. Ennek különféle és sokrétű okai  lehetnek. Ilyen például a depresszió, vagy a hangulatingadozás, esetleg valamilyen trauma. Ezekkel a problémákkal kapcsolatban beszélgettünk Ágh Dávid csallóközi klinikai szakpszichológussal, aki csapatával pszichoterápiás kezelést biztosító központot hoz létre Légen.

 

A klinikai szakpszichológust a betegségek milyenségéről, a kezelésekről, valamint az április elején nyíló központról kérdeztük.

 

Úgy tudjuk, pszichoszomatikus kezelést biztosító osztályt nyitnak. Honnan jött az ötlet, hogy foglalkozzanak ilyennel?

 hirdetes_810x300  

 

Egy pszichoterápiás központot nyitottunk április 1-jén a légi kastély épületében. Egyedi abban, hogy itt a pszichoterápiás megközelítés lesz az előtérben, illetve hogy ez a segítség magyar nyelven lesz elérhető. Az ötlet onnan ered, hogy hiányos, aluldimenzionált az ilyen fajta ellátórendszer a régiónkban.

 

Ágh Dávid szívesen vesz részt különféle beszélgetéseken is.

 

Milyen betegek kezelésével foglalkoznak

 

Főleg személyiségzavarral, hangulatzavarral, szorongó tünetekkel küzdő pácienseket. Természetesen az önismeretüket elmélyíteni vágyókat is várjuk, ugyanis ennek preventív hatása van.

 

Az orvos törekedik arra, hogy a betegek belássák, ha problémájuk van.

 

Milyen foglalkozásokat biztosítanak?

 

Célunk intenzív pszichoterápiás kezelést nyújtani több terápiás modul ötvözésével, tehermentesítve így az osztályos és ambuláns ellátást is. Pszichoterápiás intervenciók széles körét biztosítjuk, mint például csoportterápia, egyéni pszichoterápia, relaxációs tréning, művészetterápia, muzikoterápia, biblioterápia, álomcsoport, gyászcsoport, pszichodráma, pszichoedukáció.

 

Az orvos szeretné, ha a magyarok anyanyelvükön kaphatnának megfelelő kezelést.

 

Megközelítőleg mennyi idő egy anorexiából, bulimiábó való felgyógyulás?

 

Ez túl sok tényezős, sőt, egyénfüggő.

 

Gyerekek, fiatalok és idősek is mehetnek majd?

 

Alapvetően felnőtt ellátás zajlik majd a központban. Ha kapacitásunk engedi, fogadunk majd serdülőket. A relaxációs tréninget szeretnénk megnyitni a környék iskolásai számára is.

 

A szakpszichológus népszerűsíti a segítségkérést, ugyan a szakszerű segítség kérése nem szégyen és nem a gyengeség jele.

 

Sok ilyen betegséggel küzdő személy jár Önhöz?

 

A saját rendelőm – de ez most általános jelenség – régóta várólistás, ami azt jelenti, hogy új pácienst csak olyan tempóban tudunk bevenni, amilyen tempóban az aktuálisan folyó pszichoterápiás folyamatok befejeződtek. Némelyik pár hónapos, némelyik pár éves, így a várólista is hosszúra nyúlt. A COVID-járvány is megnövelte az igényt a terápiára, de inkább csak rámutatott az eleve lappangó hiányosságokra a mentális ellátórendszerünkben.

 

A klinikai szakpszichológus rendelője.

 

Miből állapítja meg, hogy valaki ezekben a „mentális” betegsegekben szenved?

 

Minden páciens abszolvál egy első interjút (ez a központban is így történik), melynek célja felmérni, milyen problémákkal érkezik és azok milyen személyiségszerkezet talaján alakultak ki. Ebből következik, hogy milyen terápiás intervenciókra van szükség.

 

Köszönjük a beszélgetést. Sok sikert, elégedett és gyógyult beteget kívánunk Önöknek. A jövőben folytatjuk a beszélgetést, de már a központban. 

 

Én is köszönöm a lehetőséget a Körkép.sk felvidéki magyar hírportál munkatársainak. Köszönöm, hogy Önöknek is fontos, hogy mindazok, akiknek problémájuk van, belássa azt.

 

 

 

Laky Erzsébet

Képek: Ágh Dávid

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.