Nyitókép: wmcda.cn

 

Itt a tavasz, és vele együtt érkezik a napsütéses időszak is. Az időjárásváltozás kihívást jelent az emberi szervezetnek. Fontos, hogy figyelmet fordítsunk a tudatos táplálkozásra és az egészségünkre. Ilyenkor felerősödik az allergia is. Ezekről beszélgettünk Varga Viktória kürti háziorvossal. 

 

Mit tanácsol, hogyan készítsük fel a szervezetünket a koratavaszi időjárásra és a várható felmelegedésre?

 

Az a leghasznosabb, ha kialakítjuk az állandó rutinunkat – ha egész évben igyekszünk megfelelően táplálkozni és sportolni, nem kell megküzdenünk a tavaszi fáradtsággal.

 hirdetes_300x300  

 

Kép: muhealth.org

 

D-vitaminra is szükségünk van

 

Tavasszal több a napsütés, ezáltal bizonyos mértékben a szervezetünk is D-vitaminhoz jut. Márciustól mennyi D-vitamint kell magunkhoz venni?

 

A szeptembertől márciusig terjedő időszakban a mi égövünkön a napsugarak nem tartalmaznak UVB sugárzást, így a szervezetünk napfény hatására sem termel D-vitamint. Tavasztól őszig a legoptimálisabb, ha napi 5-10 percet tartózkodunk a napon szabadon hagyva a vállainkat, karjainkat vagy a lábainkat. Ennyi idő alatt kb. 3000 IU D-vitamin termelődik, ami fedezi a D-vitamin szükségletünket (A felnőttek napi D-vitamin szükséglete minimum 600 IU/24 h, optimálisan 1500 – 2000 IU/24 h).

 

Kedves doktornő fogadja a pácienseket Kürtön. (Kép: ma7.sk)

 

Mely ételek a legjobb D-vitamin források?

 

Egyértelműen a halak, a halmájolaj, a máj, a tojás, a tej és a tejtermékek.

 

Egészségünk érdekében fontos a D-vitamin bevitele. (Kép: najlekaren.sk)

 

Allergiaszezon

 

Tavasszal újra megjelennek a különféle betegségek, és az allergiaszezon is. Mit tegyen az ember az immunrendszere erősítése céljából?

 

Legjobb, ha nem szűkítjük le bizonyos időszakokra az egészségünkre való odafigyelést és az immunrendszerünk erősítését. Javaslom, hogy lehetőségeinkhez mérten próbáljuk az életünk szerves részévé tenni az egészséges táplálkozást és sportolást az év minden szakaszában.

 

Abban az esetben, ha immunrendszerünk valamilyen oknál fogva mégis segítségre szorul, növényi eredetű immunstimuláló készítményeket ajánlok az allergológus által előírt gyógyszerek mellé. Ilyen például β-glükán vagy a már fent említett D-vitamin. Továbbá az asztma, szénanátha és más allergiás tünetek enyhítésében segíthet a feketekömény olaj.

 

Mi a véleménye a táplálékkiegészítőkről? 

 

Nem ajánlom rendszeresen, szünet nélkül szedni őket. A legjobb bizonyos időszakokra korlátozni a fogyasztásukat.

 

Fontos a folyadékbevitel. (Kép: béresmozgas.hu)

 

Frontérzékenység

 

Mit tanácsol a frontérzékenyeknek, hogyan készülhetjük fel előre magunkat a frontváltozásokra?

 

Sajnos nincs általánosan bevált módszer. Csökkenthetjük a tüneteket megfelelő táplálkozással és folyadékbevitellel, minőségi alvással és rendszeres sportolással.

 

Mindennapi gond a vérnyomással. (kép: new-medical.net)

 

„Küzdelem” az alacsony vérnyomással

 

Sokan küzdenek alacsony vérnyomással – köztük jómagam is. Mit tanácsol, hogyan segítsünk a vérnyomásunk normalizálásán?

 

Ha az alacsony vérnyomás hátterében nem áll szervi elváltozás, ajánlom emelni a folyadékbevitelt – legjobb ásványvíz formájában, valamint az állóképesség fejlesztése is segíthet.

 

Köszönöm a beszélgetést, minden jót kívánunk Önöknek. 

 

Én is köszönöm a megszólítást és a lehetőséget. Tegyünk egészségünkért! Életvidám napokat kívánok minden kedves olvasónak!

 

Laky Erzsébet

 

Felhasznált források:

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov /pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/sJvls.sk/www.solen.sk/www.solen.sk/lekar.sk/clanok/

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.