Nyitókép: AGEL

 

Az egészségügyi alkalmazottak első pillantásra felismerhetőek lesznek. A Lévai AGEL Kórház egy kísérleti projektet indított útjára, melynek keretén belül minden alkalmazottja, aki kapcsolatba kerül a betegekkel, kijelölt színű egészségügyi egyenruhát kap. Ezzel az AGEL-csoport egyrészt a dolgozók kedvében jár, akik szép, új ruhákat kapnak, másrészt a páciensek el tudnak majd igazodni a sok egészségügyi szakember között. A „Ki törődik Önnel” címmel ellátott tájékoztató szórólapok kórházszerte ki lesznek helyezve.

 

A történelem során viselt egyenruhákhoz hasonlóan a különböző színek különböző beosztást vagy rangokat jelentettek. Az AGEL egészségügyi hálózat ugyanezzel a céllal vezetett be új munkaruhákat a Lévai AGEL Kórházban. Az alap az orvosok és a főorvosok fehér egyenruhája. A történelem során mindig is a fehér szín volt a legelterjedtebb, a múltban például a műtőben is ezt a színt használták, ami ugyan a tisztaságot volt hivatott hangsúlyozni, viszont szemfáradtsághoz vezetett. Valamikor a 20. század közepén a kórházak elkezdtek megválni a fehér színtől, és áttértek a zöld szín különböző árnyalataira, megkönnyítve a műtőben zajló munkát.

 

Fotó: AGEL

 

 hirdetes_810x300  
Fotó: AGEL

 

Fotó: AGEL

 

Idén tavasszal a színek is megérkeznek a lévai kórház kórtermeibe. Az egészségügyi dolgozóknak új, színes egyenruhák állnak a rendelkezésükre, amelyek a személyzet könnyebb azonosításában segítenek.

 

„Nagyon örülünk annak, hogy a mi kórházunk kapott lehetőséget arra, hogy részt vegyen a színes uniformisok kísérleti projektjében. Bízunk benne, hogy ez jó lépés lesz a személyzet egyértelmű azonosítása felé. Mi ugyan ismerjük a személyzetet, de a pácienseknek sokkal nehezebb besorolni, hogy most főorvosról, orvosról, főnővérről, egészségügyi nővérről vagy egészségügyi asszisztensről van szó. A kórházban olyan legendákkal ellátott táblák is kihelyezésre kerülnek, amelyek szintén segítenek a pácienseknek szín szerint megkülönböztetni a személyzetet“

 

– mondta PhDr. Helena Dudášová MHA, MPH, a Lévai AGEL Kórház helyettese.

 

 

Az egyenruhákat férfi és női uniformisra osztják, viszont ha mindkét nem ugyanazt a funkciót tölti be, akkor az egyenruhájuk színe nem változik. A főorvosokat és főorvosnőket, valamint az orvosokat és orvosnőket fehér vagy piros egyenruhájukról lehet felismerni. A főnővéreket türkizkék, a gyermekosztály egészségügyi nővéreit pedig fehér, a gyerekekhez közel álló motívummal ellátott egyenruháról lehet azonosítani.

 

A klinikai biokémiai, a hematológiai-transzfúziós, valamint a radiológiai osztály egészségügyi nővéreit és laboránsait kék egyenruhájukról lehet felismerni. Az egészségügyi asszisztensnő uniformisa rózsaszín, míg az egészségügyi asszisztensé fehér, rózsaszín gallérral. A beteghordókat sárga egyenruhájuk, míg a takarítónőket lila uniformisuk alapján lehet megkülönböztetni. A női uniformishoz ruha is tartozik.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.