Csaba
  • HUF: 407.73
  • USD: 1.03
  • 17 °C
  • 28 °C

Hirdetés (X)

Egészség

Úgy tűnik, szexuális úton terjedhet a majomhimlő

Kevés az esély rá, hogy a majomhimlő a koronavírushoz hasonló járványt eredményez

Nyitókép: Euronews

 

Több mint 90 majomhimlős esetet jelentettek be május 23-áig Afrikán kívüli országokból. Eddig 15 országból jelentettek megbetegedéseket, szakértők szerint pedig egyre biztosabb, hogy ezeket szexuális úton adták tovább a fertőzöttek. A járványkutatók szerint kevés az esély rá, hogy a koronavírushoz hasonló betegséghullámról legyen szó.

 

Izrael, Belgium, Spanyolország, Svájc, Ausztria, az Egyesült Államok és Ausztrália – csak néhány azok közül az országok közül, ahonnan az elmúlt napokban majomhimlős eseteket jelentettek.

 

Az európai járványkutatók szerint az elszaporodó majomhimlős esetek elszigetelt, “random” események, amit legalább két esetben szexuális úton adhattak tovább egymásnak a betegek.

Dr. David Heymann, a WHO korábbi veszélyhelyzeti részlegének vezetője szerint a jelenleg leginkább elfogadott elmélet szerint a betegség gyors terjedése a meleg és biszexuális férfiakhoz köthető, akik szexuális úton adták át a vírust legalább két, tömeges megbetegedéseket okozó esetben, Spanyolországban és Belgiumban is.

 

Terjed a majomhimlő a világban. Ezt kell tudni a betegségről és a kezeléséről

 

A majomhimlőt korábban nem tartották különösebben veszélyesnek, Afrikán kívül nem is igazán voltak megbetegedések. A vírus vélhetően apró sebeken keresztül terjed nedvekkel, nyálkahártyaérintkezéssel, vagyis szoros kontaktus kell a vírus továbbadásához. “Úgy tűnik, a szexuális kapcsolat felgyorsítja az átadást” – mondta el Heymann.

 

A majomhimlő – a feketehimlőhöz hasonlóan – hosszú, akár 21 napos lappangási idővel kezdődik, és ezt követik a tünetek, vagyis láz, izomfájdalom, fejfájás, hátfájás, kimerültség. A fektehimlőhöz képest különbség, hogy ennél a betegségnél a nyirokcsomó is megduzzad, valamint bárányhimlőszerű kiütések jelentkeznek először az arcon, majd az egész testen is. A kiütésekből hólyagok lesznek, amelyek elgennyesednek, végül kipukkadnak.

 

A spanyol fővárosban eddig 30 esetet diagnosztizáltak – jelentette be Enrique Ruiz Escudero, madridi tisztifőorvos, aki szerint a hatóságok most azt igyekeznek kideríteni, van-e kapcsolat az esetek elszaporodása és egy, a Kanári-szigeteken nemrég tartott meleg büszkeség esemény között. Vizsgálják továbbá egy madridi szauna vendégeit is.

Kevés az esély rá, hogy a majomhimlő a koronavírushoz hasonló járványt eredményez

 

A szakértők szerint a majomhimlő terjedése a társadalom egészét tekintve “rendkívül alacsony”. Bár nincs rá külön oltás, de a himlő elleni oltások 85 százalékban hatékonynak bizonyulnak ellene. Ha valaki mégis megkapja, általában pár hét alatt gyógyul, viszonylag enyhe tünetekkel. Ha felmerül a betegség gyanúja, az érintetett azonnal izolálni kell otthonában, vagy – súlyos tünetek esetén – a kórházban.

 

Azoknak, akik Afrikába utaznak, a szakértő azt tanácsolta: ne simogassanak ott kisállatokat, mert a fertőzést leggyakrabban tőlük lehet elkapni.

 

Euronews

Megosztás:
Címkék: majomhimlő

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Almassy
2022. máj. 24. 08:52

A majommolesztálók "molesztálói" és a nemi identátorok újabb betűt vehetnek fel az L...Q-szindrómák listájára.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket