Nyitókép: Orosz Örs fb-oldala

 

Michal Wiezik (PS) progresszív szlovák EP-képviselő és Tamara Stohlová (PS) környezetvédő arra figyelmeztetnek, hogy a Sajó folyó szennyeződése negatívan érinti a környéken élő emberek egészségét.

 

A Sajót már negyedik hónapja sújtja környezetvédelmi katasztrófa. Az ügy körülményeiről, tudnivalókról többször foglalkoztunk már a Körképen.

 

“A Sajó-katasztrófa felvidéki magyar létünk állatorvosi lova” – Orosz Örs a Körképnek (Podcast)

 hirdetes_810x300  

 

Wiezik szerint veszélyben van a helyiek által használt ivóvíz minősége a környékbeli kutakban. A legsúlyosabb a helyzet szerinte azokban a falvakban van, ahol hiányzik a csatornahálózat és az ivóvizet a kutakból nyerik.

 

Lehet, hogy egy kép erről: fa, vízfelület és természet
kép: Orosz Örs fb-oldala

 

Wiezik szerint bár már február 24-e óta ismert volt a súlyos környezetszennyeződés, az állam szerinte alábecsülte a helyzetet.

 

A hatáskörök tisztázásával és törvénymódosítással oldaná meg a Szövetség-Aliancia a Sajó ügyét

 

„Az emberek egészségén az állam nem spórolhat, ellenkezőleg. Azt garantálnia kell állampolgárainak. Ma ezért segítő kezet nyújtunk és hisszük, hogy félelmeinket cáfolja a hatóság,“ jelentette ki Wiezik.

 

A Regionális Egészségügyi Hivatal áprilisban és májusban 20 kútforrásból vett mintákat a Sajó környékén. Három esetben a határérték feletti számokat produkáltak. Az állam részéről ennek ellenére nem történt újabb mintavétel az érintett térségekben.

 

Felvidéki magyar gerillaakció Pozsonyban – A minisztérium elé vitték a Sajó ügyét (Videó+képek)

 

Stohlová szerint érthetetlen az is, hogy a mintákat csak négy mutatóra vonatkozóan vizsgálták, hiányzott a komplett vizsgálat. Elmondása szerint létezhetetlen, hogy még napjainkban is szennyvízhálózat és vízvezetékrendszer nélkül élnek a Sajó környéki falvakban az emberek, miközben saját kútjaikat érte szennyezés az állam részéről.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.