Nyitókép: SITA

 

Az egészségügyi reform keretében meg kellene beszélni annak lehetőségét, hogy mi az, amit standardként kellene biztosítani az állampolgároknak, és mi az az egészségügyi ellátás, ami már standard feletti, azaz fizetős. A 2021-es évi, közegészségügyről szóló jelentésben mindezt az Egészségügyi Felügyelet (ÚDZS) szögezi le. Indoklása szerint ugyanis az egészségügyi rendszer jelen formájában és finanszírozási feltételek mellett fenntarthatatlan.

 

Egészségügyi ellátásra Szlovákiában a bruttó nemzeti össztermék 7,7 százalékát költik. Hollandiában ez a szám 7,9 százalék.

 

 hirdetes_300x300  

„A szlovák egészségügybe befolyó pénz tehát nem olyan kevés, mint ahogy az tűnik,“

 

állítja az intézmény, látva az egészségügyre fordított források arányát. Mint elmondta, a gond azzal van, hogy nem világos, mi minden van fizetve mindebből, és hogy a nap végén kinek mennyi marad.

 

„A hollandiai egészégügyi ellátást magas fokú szolidaritás és hatékonyság jellemzi. Sikerük alapja a piaci mechanizmus, a politikai befolyás korlátozása, a megnövelt konkurenciaharc és a biztosítottak befolyása,“

 

sorolja az előnyöket az ÚDZS.

 

A hivatal szerint azon kívül, hogy a biztosítottaknak anyagilag hozzá kellene járulniuk az ellátáshoz, szükséges az egészségbiztosítók feletti ellenőrzés, valamint az egészségügyi ellátást biztosítók részéről az anyagi források tisztességes elosztása.

 

A hivatal szerint a jövőbeli cél egyértelműen az, hogy egyes diagnózisok esetében meghatározzák az önrész mértékét. Az új rendszernek a tervek szerint 2023-tól kellene működnie. Mindez azonban jelenleg még előkészítés alatt áll és jelenleg még az árak sincsenek meghatározva, melyek megfelelnének a szlovákiai valóságnak, állapotoknak.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.