Nyitókép: Shutterstock

 

A nyári rovarcsípések viszonylag gyakori szövődményei a szabadban vagy a kertben való tartózkodásnak. Ha nem is mindig lehetséges, de érdemes megfigyelni, hogy milyen rovarról is van szó. A témával MUDr. Katarína Hricová, a kassa-sacai AGEL kórház sürgősségi osztályának főorvosa foglalkozik.

 

A legelső és leginkább elérhető elsősegélynyújtás lehet, ha a csípés helyét folyó víz alatt hűtjük, illetve hideg borogatást alkalmazunk rá.

 

„Ha azt látjuk, hogy a sebből kilóg a fullánk (méhcsípés esetén), akkor óvatosan távolítsuk el. Jó hír, hogy leggyakrabban szúnyog- vagy bögölycsípéssel találkozunk, amelyek után szinte soha nem jelentkeznek allergiás reakciók. A nyálban lévő kémiai anyagok hatására azonban a hely így is, úgy is bepirosodhat, a bőr begyulladhat, de ez várható reakció. Az ilyen csípések kezelése szimptomatikus: hideg borogatás, erős viszketés vagy többszöri csípés esetén helyi antihisztaminok (gél) vagy általános antihisztaminok használata, amelyek egy része vény nélkül is beszerezhető a gyógyszertárakban“

 

 hirdetes_810x300  

– ajánlotta MUDr. Katarína Hricová, aki azt is hozzátette, hogy „nagyanyáink receptjei“ közül az almaecet és a citromlé is használható.

 

„Gyermekeknél azonban óvatosan használnám ezeket az anyagokat, mivel savakról van szó, ezért az irritált bőrön eleinte csípő érzést okozhatnak. „Nagyanyáink receptjének“ számít lényegében a hűtőborogatás használata is. A jéggel azonban legyünk óvatosak, hiszen helyi fagyási sérüléssel is találkoztunk, miután tiszta jeget helyeztek rá egy egyébként nagyon kicsi, rovar okozta sebre”

 

– tette hozzá a főorvosnő.

 

MUDr. Katarína Hricová. Fotó: AGEL

 

Méhek, darazsak, lódarazsak

 

A méh-, darázs vagy lódarázscsípés allergiás reakciót válthat ki, amely az adott helyen nagyobb bőrpírral, duzzanattal és fájdalommal nyilvánul meg. Ezek a helyi reakciók meglehetősen jól kezelhetők a fent említettekhez hasonló módszerekkel. A nagyobb fájdalmat a gyógyszertárakban szabadon beszerezhető, paracetamolt vagy ibuprofent tartalmazó érzéstelenítőkkel és fájdalomcsillapítókkal is lehet enyhíteni.

 

„Ha azonban ún. általános reakció lép fel, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Az általános reakció a csípés helyén kívül jelentkező bőrpírban, a nyálkahártya megduzzadásában, fokozott könnyezésben vagy nyáltermelésben nyilvánul meg. A legsúlyosabb esetekben a légutak nyálkahártyája is bedagadhat, ami életveszélyes is lehet. Azok, akik tudják, hogy allergiásak az ilyen rovarokra, speciális, adrenalint tartalmazó tollat ​​hordanak maguknál, az orvosi felvilágosítás alapján pedig tudják, hogyan kell használni ezt a gyógyszert a csípés után. Itt szeretném kihangsúlyozni, hogy ha valakinek ilyen típusú allergiája van, akkor tanítsa meg a környezetében élőket, hogyan kell ezeket a tollakat használni és hol tartják azokat, hogy a hozzátartozóik szükség esetén oda tudják nekik adni. Abban az esetben, ha olyasvalakinél alakul ki erős allergiás reakció, akinél eddig nem bizonyítottak allergiát, akkor orvosi segítséget kell kérnie. Addig is szedje a beszerezhető antihisztaminokat, mozogjon minél kevesebbet, és folyamatosan hűtse az érintett területet”

 

– magyarázta a főorvosnő, kiemelve, hogy nagyon óvatosan kell eljárni a fej-, arc-, nyak- és különösen a szájüregben bekövetkezett csípéssel, mert a duzzanat akkor is komoly légzési szövődményeket okozhat, ha az illető nem allergiás.

 

Kígyók

 

Szlovákia területén a mérgező kígyóknak csupán egy faja él, a keresztes vipera (vipera berus), amelyet cikkcakkos mintázatáról lehet felismerni.

 

„Rögtön az elején szeretném megemlíteni, hogy a viperacsípés okozta halálozási arány nagyon alacsony, ami annak tudható be, hogy egy kígyó nem tud elegendő mennyiségű méreganyagot termelni egy harapásra, és az egyes harapások során nem is kerül sor méreg befecskendezésére a szervezetbe. Az ilyen harapás utáni helyi tünet a két vérző seb, amelyek egymástól körülbelül 1 cm-re helyezkednek el, fájdalom, duzzanat és néha a sebek körüli szövetek részleges nekrózisa (elhalása). Az általános tünetek közé tartozik a gyengeség, izzadás, hasi fájdalom, hasmenés, szomjúság, légszomj, hidegérzet, alacsony vérnyomás és sokk esetén a megnövekedett pulzus”

 

– magyarázta MUDr.  Hricová.

 

Bármely kígyócsípés után az elsősegélynyújtás részeként rögzíteni kell a végtagot (a legtöbb harapás a végtagokon történik), le kell hűteni a csípés helyét, de nem közvetlenül jéggel, hanem a lehető legtisztább szövet felhelyezésével (ez lehet kötszer is), majd hideg borogatást kell alkalmazni. Kígyómarás esetén orvosi segítséget kell kérnünk. Felnőtteknél klinikai tünetek hiányában is 7 órás, gyermekeknél legfeljebb 24 órás megfigyelés javasolt.

 

 „Ezzel eljutunk ahhoz, akiknek a keresztes viperával való érintkezés valóban nagyon veszélyes lehet. Elsősorban a kisgyermekek, idősek és krónikus betegek vannak veszélyben. A fej, a nyak és a törzs környéki harapás a veszélyesebb. Ami igazán nem ajánlott, az a méreg szájon keresztül történő felszívása (fertőzés), a seb kivágása (még nagyobb szövetkárosodás) vagy érszorító használata, ami paradox módon lehetővé teszi, hogy a méreg jobban felszívódjon a mélyebb ereken keresztül. Fájdalom esetén az acetilszalicilsav tartalmú gyógyszerek alkalmazása sem javasolt, mert támogathatják a méreg alvadásgátló hatását, ronthatják a véralvadást“

 

– tette hozzá a kassa-sacai AGEl kórház sürgősségi osztályának főorvosnője.

 

Megelőzés az első helyen

 

A kellemetlen helyzetek elkerülése érdekében ne feledkezzen meg a riasztószerek használatától, a védőhálók (szúnyoghálók) felhelyezéséről az ablakokon, továbbá ne sétáljon mezítláb a füvön, és legyen óvatos az édesített italokkal is, amelyeket a szárnyas látogatók is megkóstolhatnak. Még nagyobb óvintézkedéseket kell tennie annak a személynek, aki tudja, hogy allergiás. A kígyómarás megelőzéséhez a természetben viseljünk kellően magas és erős cipőt, hosszú nadrágot, továbbá ellenőrizzük le, hogy milyen kígyók élnek az adott területen. Az elsősegélynyújtó készletünkben mindenképpen legyen steril kötszer és elérhető allergia elleni gyógyszerek.

 

(X)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.