Nyitókép: SITA

 

A 60 év feletti személyek esetében a PCR-teszt ingyenes, és az eredményt 24 órán belül megkapják. Az egészségügyi minisztérium azt javasolja, hogy aki koronavírusos tüneteket észlel magán, kérje mielőbb az ingyenes PCR-tesztelést.

 

Ehhez az NZCI honlapján található regisztrációs formulát kell használni, ahol kiválasztható az ideális mintavételi hely is. Pozitív eredmény esetén azt telefonon keresztül kell jeleznünk a körzeti orvosunknak, és konzultálni vele a további lépéseket egészségi állapotunkkal kapcsolatban. Az elérhető PCR-tesztelési helyek megtalálhatók például a www.e-vuc.sk honlapon is.

 

A korai tesztelés a szaktárca szerint nagyon fontos a megfelelő kezelés megállapítása szempontjából.

 hirdetes_300x300  

 

„Példa erre a Lagevrio gyógyszer, és az abban található molnupiravir hatóanyag. Bár a hozzáférése Európában korlátozott, Szlovákia elégséges mennyiséggel rendelkezik belőle. Ezért is fontos, hogy a gyógyszer észszerűen, hatékonyan és célzottan legyen használva a betegnél, akik fokozottan veszélyeztetettek a betegség súlyosabb lefolyása okán. PCR-teszteléssel a gyógyszer egyenesen felírható a betegnek, így elkerülhető, hogy feleslegesen otthon halmozódjon fel az ilyen gyógyszer,“

 

magyarázta az egészségügyi minisztérium.

 

A szaktárca a Lagevrion kívül a Paxlovid nevű gyógyszer beszerzésén is dolgozik. Már augusztusban megérkezhet Szlovákiába az első 25 ezer darab doboz.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.