Nyitókép: Getty Images

 

Európában már csökken a koronavírussal fertőzött betegek száma. Mi egy kicsit késésben vagyunk – mondta Peter Sabaka infektológus. A szakértő feltételezése szerint Szlovákiába a következő napokban fog tetőzni a nyári koronavírus-hullám.

 

„Jelenleg sokkal kevesebb betegünk fekszik kórházban, mint a korábbi hullámok idején. A kórházi ellátásra szoruló betegek legtöbbjénél a Covid-19 csak másodlagos diagnózis. Például szívelégtelenséggel vagy súlyosbodó cukorbetegséggel, vérnyomásproblémával vagy szívinfarktussal érkeztek a kórházba, ahol megállapították, hogy covidjuk is van”

 

– mondta az orvos az RTVS műsorában.

 

 hirdetes_400x285  

Elmondása szerint olyan betegekről van szó, akiket elkülönítve ápolnak, hogy ne veszélyeztessenek másokat.

 

„De alapvetően nincs olyan súlyos tüdőgyulladásuk, mint amilyennel az előző hullámokban találkoztunk. Elsősorban olyan betegekről beszélek, akik be vannak oltva, és a múltban átestek a koronavíruson. Ők védve vannak a nehéz lefolyású betegségtől. A népesség körében nagyon kevesen vannak azok, akik nem rendelkeznek immunitással – vagyis nincsenek beoltva, és nem is győzték le a betegséget. Ha ők megfertőződnek, súlyos lefolyású lehet a betegségük. Ugyan az ilyen páciensekből kevesebb van, de azért vannak”

 

– folytatta.

 

Mi lesz ősszel?

 

Sabaka szerint az, hogy milyen lesz a következő covid-hullám, és hogy egyáltalán ősszel lesz-e, attól függ, hogy a koronavírus fertőzőbb változattá mutálódik-e, és megjelenik-e egy fertőzőbb alváltozat.

 

„Ugyanakkor ennek képesnek kell lennie arra, hogy megfertőzze azoknak az embereknek legalább egy részét, akik a múltban átestek a koronavíruson. Ha létrejön egy ilyen szubvariáns, akkor lesz új hullámunk. Ez nem az éghajlattól vagy az időjárástól függ, sőt a járványellenes intézkedésektől sem“

 

– jegyezte meg, hangsúlyozva, hogy minden egy új, fertőzőbb alváltozat felfedezésétől függ.

 

 „Ha felfedeznek egy ilyen szubvariánst, akkor igen, lesz őszi hullámunk. Viszont nem feltételezem, hogy az őszi hullám rosszabb lenne, mivel a legtöbb embernek már van immunitása, és így védve vannak a súlyos lefolyású betegségtől”

 

– jegyezte meg.

 

„Valószínűleg nem fog bekövetkezni az a helyzet, hogy ismét kritikus állapotú betegekkel lesznek teli a kórházaink, ahogy azt az előző téli hullámokból ismertük”.

 

Sabak egyúttal azt is elmondta, szerinte nem lesz szükség az intézkedések szigorítására.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!