Nyitókép: iStockphoto

 

Az orvoshoz történő elektronikus berendelést a pótórákon kívül a rendes rendelési időre is kiterjeszthetik. A pácienst az orvos vagy az egészségbiztosító rendelheti be kivizsgálásra, de mindezt saját maga is megteheti. A berendelési folyamatnak így hatékonyabbá kell válnia, és minden fél számára előnyösnek kell lennie – derült ki a Nemzeti Egészségügyi Információs Rendszerről szóló törvényjavaslatból, amely jelenleg tárcaközi egyeztetésen van.

 

A hatékonyabb berendelést a Nemzeti Információs Rendszer teszi majd lehetővé.

 

„A Nemzeti Információs Rendszer a beteg orvosi vizsgálatra történő berendelését, valamint a berendelésre vonatkozó adatok gyűjtését, kezelését és központosítását szolgálja”

 

– írta az egészségügyi minisztérium a tárcaközi egyeztetésre benyújtott anyagban. A központi rendszert az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) fogja kezelni.

 hirdetes_810x300  

 

Ez egy alternatíva a szakorvoshoz szóló beutaló helyett – mondta a TASR-nek Veronika Daničová, az NCZI marketing és kommunikációs részlegének igazgatója. Mint mondta, az orvos egy eszközt kap a betegek menedzselésére a rendelési óráin belül. A naptár adminisztrátora az egészségügyi szolgáltató, aki meghatározza a szabad időpontokat a betegek berendelésére.

 

„A gyakorlatban ennek úgy kell kinéznie, hogy ha a háziorvosa csatlakozik a rendszerhez, és például gyomorfekély gyanúját fedezi fel Önnél, akkor nemcsak papíralapú beutalóval hagyhatja el a rendelőt, hanem konkrét időponttal a gasztroenterológus szakorvoshoz”

 

– magyarázta Daničová.

 

Amennyiben a háziorvos nem rendeli be a beteget a szakorvoshoz, azt a beteg az npz.sk weboldalon vagy a klinikák/orvosok honlapjain keresztül saját maga is megteheti, illetve az egészségbiztosítóját is megkérheti erre.

 

Ezenkívül a törvényjavaslat a laboratóriumi vizsgálatok elektronizálását is tartalmazza.

 

„A laborvizsgálati kérelmek és a laboratóriumi vizsgálatok eredményei elektronikus formában lesznek elérhetők az egészségügyi dolgozók számára a Nemzeti Egészségügyi Információs Rendszerben, ami az ismételt laboratóriumi vizsgálatok megszüntetését vonja maga után“

 

– magyarázta a tárca.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.