Nyitókép: AGEL

 

A szombaton véradásra érkezett önkéntes véradók önzetlen segítségének köszönhetően a komáromi AGEL kórház újabb vérkészlettel rendelkezik azon betegek számára, akikre nehéz műtétek várnak, vagy súlyos sérüléseket szenvedtek. A hematológiai-transzfúziós osztály idén már harmadik alkalommal szervezte meg a szombati véradást. Ezeket a vérdadásokat a városon kívül dolgozó véradóknak szervezik, akik hétköznap nem tudnak eljönni vért adni, illetve azoknak, akik ezt a napot kényelmesebbnek találják a mindennapi munkavégzésük miatt.

 

Szombaton 20 önkéntes donor érkezett a komáromi AGEL kórház hematológiai-transzfúziós osztályára vért adni. Mindenkinek vérvételen kellett átesnie, emellett aktuális egészségi állapotukat is kivizsgálták. A kórház a véradásnak köszönhetően feltöltötte vértartalékait a közeljövőre.

 

Fotó: AGEL

 

 hirdetes_300x300  

„Kórházunk számára minden olyan donor fontos, aki térítésmentesen ad vért. Az egészségügyi szakemberek tisztában vannak a transzfúziós gyógyszerek rendkívüli szükségességével, ezért munkatársaink szabadidejükben is szívesen jönnek megvizsgálni a donorokat, vért venni, és ezt követően előkészíteni a szükséges transzfúziós készítményeket, hogy elegendő vérkészlet álljon rendelkezésünkre és a környező kórházak számára. Az emberi vér szerepe pótolhatatlan, ezért minden segítséget nagyra értékelünk”

 

– mondta a MUDr. Radi Enikő, a hematológiai és transzfúziós osztály főorvosa.

 

Fotó: AGEL

 

A véradás a szolidaritás kifejezése. Az önzetlenül adományozott vér emberek millióinak adja vissza a reményt és az életet szerte a világon. A térítésmentes véradás felbecsülhetetlen előnye, hogy az egészségügyi intézményeket elegendő mennyiségű transzfúziós gyógyszerrel látják el. A véradás mindenekelőtt humanitárius cselekedet, a donor elsősorban segíteni akar a betegen, gyakran családján, szerettein is, akik erre a kezelésre szorulnak. Ugyanakkor lehetősége van arra, hogy ellenőrizze egészségi állapotát, és végül a véradás után azt tapasztalja, hogy nagyon jól érzi magát. Sok tudós állítja, hogy a rendszeres véradók egészségesebbek, mint azok, akik „nem donorok”. Ennek oka, hogy a szervezet gyorsabban regenerálódik a vérvétel után, olyan, mint egy újjászületés.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!