Nyitókép: SITA/WBN

 

Szeptember 30-ig még lehetséges egészségbiztosítót váltani. A viszontbiztosítási kampány tetőzik, a biztosítottaknak pedig nem árt az óvatosság.

 

Monika Hudecová, az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal (ÚDZS) szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy a biztosítottaknak óvatosan kell hozzáállniuk a biztosítóváltáshoz. Gondosan mérlegelniük kell a biztosítóváltás hozadékait, és áttanulmányozni a kedvezmények visszatérítésének feltételeit.

 

Több panasz is érkezett

 hirdetes_300x300  

 

Az elmúlt időszakban több panasz is érkezett a hivatalhoz olyan polgároktól, akiknek annak ellenére sem fizették ki a kedvezményeket, hogy minden feltételnek megfeleltek, amit biztosítani tudtak maguknak.

 

„Az egyik leggyakrabban előforduló ok, amiért az egészségbiztosító elutasítja a kedvezmények visszatérítését, hogy az egészségügyi szolgáltató nem jelentette be az elvégzett beavatkozásot az egészségbiztosítónak”

 

– magyarázta a hivatal.

 

Emellett gyakori elutasítási ok a biztosított részéről a határidők és eljárások be nem tartása is. Az ÚDZS ezért azt javasolja, hogy a biztosítottak alaposan ismerkedjenek meg a kedvezmények folyósításának minden feltételével, mielőtt egészségbiztosítót váltanak.

 

A hivatal a biztosítottak védelme érdekében lépéseket tett és javasolta a viszontbiztosításra vonatkozó jogszabályi változtatást, amely megakadályozza a biztosítottak toborzásával kapcsolatos tisztességtelen gyakorlatokat.

 

Mindent alaposan át kell olvasni

 

 „Az új jogszabálynak biztosítania kell, hogy a kérelem benyújtásakor a biztosított kommunikáljon az egészségbiztosító munkatársával. Ezektől a munkavállalóktól elvárás bizonyos fokú szakmai hozzáértés”

 

– magyarázza a hivatal, hozzátéve, hogy ennek garantálnia kell a minősített tájékoztatást a potenciális biztosítottak számára.

 

Az ÚDZS ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, mindenki felelős azért, amit aláír. Ezért fontos, hogy a biztosított figyelmesen elolvasson mindent, amit aláírásra nyújtanak neki. Az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal arra kéri a biztosítottakat, hogy az egészségbiztosító-váltás mérlegelésekor ne döntsenek nyomás alatt.

 

A kérelmet vissza lehet vonni

 

Abban az esetben, ha a biztosított nincs tudatában annak, hogy kérelmet nyújtott be, a hivatal első lépésként azt javasolja, hogy forduljon ahhoz az egészségbiztosítóhoz, amelynél viszontbiztosította magát.

 

Ha nem elégedett kérelme feldolgozásával, panasszal élhet a hivatalnál, vagy a bűnüldöző szervekhez is fordulhat, ha úgy véli, visszaéltek személyes adataival.

 

Az egészségbiztosító-váltás iránti kérelmet benyújtó biztosított a kérelmét szeptember 30-ig indokolás nélkül visszavonhatja.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!