Nyitókép: AGEL

 

A komáromi Agel kórház folytatja fejlesztési tevékenységét, idén már megnyitotta a felújított Klinikai Onkológiai és Sugárterápiás Osztályt, nyár óta pedig egy vadonatúj sürgősségi ügyelet áll a betegek rendelkezésére. Ezekhez kapcsolódik a következő újdonság is, ami biztosan megörvendezteti a régió pácienseit – karácsonyig elkészül a mágnesesrezonancia-részleg, ahol már januárban kivizsgálhatják az első betegeket.

 

A komáromi Agel kórház leendő mágnesesrezonancia-részlegének alapkövét ez év februárjában tették le.

 

„Szeptemberben kezdődtek az építési munkálatok, mivel a részleg az új sürgősségi ügyelet közvetlen közelében van, és a mágnesesrezonancia-részleg létrehozása szorosan összefüggött a sürgősségi ügyelet átadásával és beindításával”

 

– magyarázza MUDr. Gabriela Filkóová, a kórház igazgatóhelyettese. Hozzátette:

 hirdetes_400x285  

 

 „A kivitelezési munkálatok befejezését november végére várjuk, magának az új készüléknek a telepítését pedig december elején kezdjük, ami nagyjából 3 hetet vesz igénybe, így Komárom, illetve a járásunk több mint 100 ezer lakosa ezt az új részleget kapja karácsonyi ajándékként“.

 

A részleg működésének beindítási szakasza januárban kezdődik, ennek befejezése után a tervek szerint fokozatosan összekapcsolják a részleget az Onkológiai Központtal. A több mint 1,5 millió euró értékű beruházást a komáromi kórház forrásaiból finanszírozzák.

 

„Mi, egészségügyi dolgozók nagyon várjuk az új technológiát és azt, hogy a minőségi, új és modern berendezéseken dolgozhassunk. De mindenekelőtt egészséget kívánunk az embereknek, hogy a lehető legkevésbé függjenek tőlünk“

 

– mondta a komáromi kórház igazgatóhelyettese.

 

A mágneses rezonancia egy modern radiológiai vizsgálati módszer, amely a szervezet integritásának megzavarása nélkül teszi lehetővé a szervezetben bekövetkező kóros elváltozások diagnosztizálását. A vizsgálat teljesen fájdalommentes.

 

A pácienst erős, homogén mágneses térbe helyezik, majd rövid rádiófrekvenciás impulzust küldenek a testébe. Ennek lejárta után a páciens teste által generált gyenge jelet érzékelik, majd ennek segítségével rekonstruálják magát a képet. Az egyes szerveket nagyon vékony metszetekben, különböző síkokban vizsgálják, hasonlóan a CT-hez, de bizonyos betegségeknél jobb lefedettséggel, mint például az agy és a gerincvelő, vagy a lágyrész- és ízületi sérülések.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.