Nyitókép: AGEL

 

Az emlőrák a leggyakoribb daganatos megbetegedés a nők körében. Évente több mint 2 millió új esetet diagnosztizálnak világszerte. Becslések szerint az emlőrák az összes új rákbetegség közel 30%-át teszi ki a nők körében. Szlovákia az első harmadában található azon országok rangsorában, ahol a legmagasabb ennek a típusú rákos megbetegedésnek az aránya. A legfrissebb statisztikai mutatók szerint 2020 végéig közel 3000 ilyen diagnózisú beteget tartottak nyilván Szlovákiában. Az országban évente hozzávetőleg 60 férfinál diagnosztizálnak mellrákot, közülük minden ötödik férfi belehal a betegségbe.

 

A mellrák megelőzését nagyon gyakran alábecsülik, sőt lekicsinylik, és a betegek csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már súlyos a helyzet. A mellráknak számos altípusa van, és minden emlőrákos beteg egyedi. A családi kórtörténet pedig nagyon fontos szerepet játszik.

 

„Azoknál a nőknél, akiknek elsőfokú rokonuk, például gyermekük, testvérük vagy szülőjük mellrákban szenved, a kockázat megduplázódik, és ha a rokonnál még a menopauza előtt diagnosztizálták a mellrákot, a kockázat megháromszorozódik”

 

 hirdetes_300x300  

– mondta MUDr. Erika Bese Jóbová, a komáromi Agel kórház Klinikai és Sugárterápiás Osztályának orvosnője.

 

Fotó: AGEL
Fotó: AGEL
Fotó: AGEL

 

A megelőzés alapja a havi önvizsgálat

 

A leggyakoribb tünet a mellben vagy a hónaljban kialakuló csomó, a mell méretének vagy alakjának megváltozása, a mellbimbó behúzódása, ritkább a mellfájdalom, illetve a mellbimbó váladékozása. Ezek a tünetek azonban nem mindig jelennek meg. Amennyiben mégis, nem szabad tovább halogatni az orvos meglátogatását. A megelőzés alapja a havi önvizsgálat. A felmérések szerint azonban a nők mindössze 10%-a csinálja ezt. A szakemberek 20 éves kortól javasolják az önvizsgálatot, lehetőleg a menstruáció utáni 3–4. napon. Az emlőrák megelőzésére mammográfiás és ultrahangos vizsgálatokat írnak elő.

 

 „A fiatalabb nőknél a mell mirigyes, így az esetleges emlőelváltozások ultrahanggal jobban láthatóak. A negyvenedik év betöltése után a mammográfiás szűrés is része kell, hogy legyen a megelőző vizsgálatnak. A mammográfiás szűrés minden nehézség nélkül zajlik, és akár 20 mm-es apró gócokat is képes kimutatni, amelyek valószínűleg még nem alakítottak ki áttéteket“

 

– hívta fel a figyelmet a megelőzésre MUDr. Erika Bese Jóbová.

 

Fotó: AGEL
Fotó: AGEL

 

Sok nő a negatív cikkek miatt fél a mammográfiás szűrővizsgálattól

 

A nőknél kétévente végzett rendszeres mammográfiás szűrővizsgálatok 1000-ből 2–6 nő életét mentik meg. Azonban a nők kevesebb mint 30 százaléka vesz részt ezen a vizsgálaton, az ideális legalább a 70 százalék lenne. A páciens egy speciális röntgenkészülék elé áll, a technikus egy műanyag lemezre helyezi a mellet, egy másik lemez pedig felülről nyomja azt. Az összelapítás során nyomás érezhető, ami körülbelül 25 másodpercig tart, a képalkotás a második pozícióból is megismétlődik. A teljes vizsgálati idő körülbelül 10 perc, az eredmény a vizsgálat után azonnal rendelkezésre áll.

 

Becslések szerint a nők 10 százaléka hisz az interneten olyan cikkeknek, amelyek negatívan beszélnek a mammográfiáról. A leggyakoribb félelem, hogy a vizsgálat során fájni fog a mell vagy zúzódás éri. Az emlőmirigy nem olyan kényes, hogy egy rövid, 3 másodperces nagyobb összenyomás valamilyen betegséget okozzon. Hiszen egy nő élete során a mell sok nem kívánt kéz általi ütést elbír például sportolás közben, sőt még a terhességet és a szoptatást is elviseli. Ezenkívül néhány nő amiatt aggódik, hogy a sugárzás növeli a rák kialakulásának kockázatát.

 

„Ez egy abszurd aggodalom, mert a sugárdózis valóban kicsi, többszörösen alacsonyabb és kíméletesebb, mint egy normál csontröntgen vagy CT esetében“

 

– cáfolta az aggodalmakat MUDr. Erika Bese Jóbová.

 

Fotó: AGEL
Fotó: AGEL

Az emlőrákot klinikai vizsgálat során diagnosztizálják, képalkotó vizsgálatok és biopszia segítségével. Ha rák gyanúja merül fel, biopsziát vesznek a daganatból, mielőtt még bármilyen kezelést terveznének.

 

„A biopszia fontos információkat ad nekünk az emlőrák típusáról, melynek öt stádiuma van. Általánosságban elmondható, hogy minél alacsonyabb a stádium, annál jobb a prognózis és annál nagyobb a gyógyulás esélye“

 

– mondta MUDr. Bese Jóbová.

 

Ezt követően meghatározzák a betegség mértékét (staging), amely döntő tényező a kezelés módjának meghatározásában. Az emlőrák onkológiai kezelése a betegség mértékétől függően már korai stádiumban műtéti jellegű lehet, előrehaladott vagy áttétes daganat esetén szisztémás kemoterápia vagy sugárterápia (emlőbesugárzás) indokolt.

 

A rák kezelése fejlődik, és minden évben új gyógyszerek állnak rendelkezésre. Nagyon jók a kilátások. A betegség korai felismerése és megfelelő kezelése esetén a kezelés hatékonysága eléri a 90–100%-ot.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!