Nyitókép: AGEL

 

A vastagbélrák a három leggyakoribb onkológiai diagnózis közé tartozik. A betegség pontos okát nem ismerjük, ezért olyan rizikófaktorokról beszélünk, amelyek növelik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Hogy mik azok, mikor és miért fontos szűrővizsgálatokra járni, azt a komáromi Agel kórház gasztroenterológiai rendelőjének főorvos, MUDr. Csaba Podlupszki magyarázta el.

 

Mindannyiunk életében előfordultak már gyomorbántalmak vagy ürítéssel kapcsolatos problémák. De honnan lehet tudni, hogy ezek a problémák már valami komolyabb bajt jeleznek, és mikor érdemes szakemberhez fordulni?

 

 „A vastagbélrák kialakulásának kockázati tényezői közé elsősorban a csökkent fizikai aktivitás és a nem megfelelő étrend tartozik. Itt főként a vörös füstölt húsok, valamint a sok tartósítószert tartalmazó élelmiszerek fokozott bevitelére gondolok, illetve a csökkent rostbevitelre, ami egyrészt felgyorsítja a bélműködést, és ezzel megakadályozza a mérgező anyagok felszívódását, másrészt táplálékul szolgál a bélbaktériumoknak, amelyek szintén megakadályozzák, hogy szervezetünk felszívja a káros anyagokat, emellett növeli az immunrendszer hatékonyságát“

 

 hirdetes_400x285  

– magyarázta MUDr. Csaba Podlupszki.

 

Nap mint nap különféle problémával küzdő férfiak és nők keresik fel a rendelőben. A rák bizonyos krónikus bélbetegségek következménye is lehet, például gyulladásos bélbetegségé, de a dohányzás szintén kedvezőtlen tényező.

 

Fotó: AGEL

 

Ha valaki huzamosabb ideig váltakozó hasmenést és székrekedést észlel, véres a széklete, vérszegény, gyenge, letargikus, rendszeresen puffadást érez, akkor azonnal orvoshoz kell fordulnia. Az alap egy megelőző székletvizsgálat a rejtett vérzésre.

 

„A szűrővizsgálat nem fájdalmas, a háziorvosok végzik. Pozitív lelet esetén kolonoszkópos vizsgálat következik, ami nem kellemes, de megmentheti a beteg életét, és még korai stádiumban észlelhetik a betegséget, amit endoszkópos vagy sebészi úton is lehet kezelni, és a beteg meggyógyul“

 

– magyarázta a tapasztalt szakértő.

 

A mai orvostudomány már annyira előrehaladt, hogy a későbbi stádiumban észlelt betegség is gyógyítható, és az ember teljes értékű élete több évre, sőt évtizedre meghosszabbítható. Az orvosok mindent megtesznek azért, hogy befolyásolják az emberek tudatosságát, és ne becsüljék alá a megelőzést.

 

„Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy az embereknek csökkenteniük kell a vastagbélrák kockázati tényezőit úgy, hogy saját maguk döntenek életmódjuk megváltoztatásáról, és felismerik, milyen fontosak a szűrővizsgálatok. Ezek a vizsgálatok gasztroenterológiai rendelőnkben már több fiatal életét megmentették“

 

– zárta gondolatait a MUDr. Csaba Podlupszki.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.