Nyitókép: SITA/AP

 

Az ivermektin nem használ a COVID-19 betegség kezelésében – derült ki egy nagy tanulmányból, amelynek eredményéről a szlovák egészségügyi minisztérium számolt be közösségi oldalán.

 

Ez egy randomizált kontrolltanulmány volt, amelyet a tudósok a közelmúltban publikáltak a tekintélyes JAMA folyóiratban.

 

A tudományos vizsgálatot az Egyesült Államokban végezték 1 591, enyhe vagy közepesen lefolyású COVID-19 betegből álló mintán. A kutatók rájöttek, hogy az ivermektint kapó betegek csoportja nem tapasztalt jelentős javulást a placebót kapott csoporthoz képest.

 hirdetes_400x285  

 

Ezért a tanulmány szerzői nem javasolják az ivermektin alkalmazását azoknál a betegeknél, akiknek enyhe vagy közepesesen nehéz lefolyású a betegségük. Perry Wilson, a Yale School of Medicine professzora a tanulmányt az utolsó szögnek nevezte az ivermektin koporsójában – a koronavírus kezelésében való felhasználása kapcsán.

 

2021 februárjában a Merck gyógyszergyár, az ivermektin gyártója nyilatkozatot adott ki, amely szerint nincs elegendő bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az ivermektin hatékony a COVID-19 ellen.

 

Még az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) sem javasolja az ivermektin alkalmazását e betegség ellen. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága szintén nem hagyta jóvá az ivermektint semmilyen vírusos betegség kezelésére.

 

A COVID-19-cel foglalkozó nemzeti tanácsadó testület Nagy-Britanniában úgy értékelte, hogy nincs elegendő tudományos bizonyíték arra, hogy az ivermektint a COVID-19 kezelésére ajánlják, és az Egészségügyi Világszervezet 2021 végén közleményt adott ki, amelyben kifejezetten nem javasolta az ivermektint a COVID-19 kezelésére, kivéve a klinikai vizsgálatokat.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!