Nyitókép: SITA

 

A depresszió tünetei ősszel fokozódhatnak – ezek leküzdésére összegyűjtöttünk néhány tippet.

 

A többnyire hideg, szomorkás és borongós  időjárás befolyásolja hangulatunkat. A depressziós vagy szorongásos állapotok többnyire az őszi napokon rosszabbodnak.

 

Tudja, hogyan tehet a szorongás és a depresszió, vagy alvászavar tünetei ellen?  Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány lehetőséget, hogy ezek ellen a kellemetlen tünetek ellen miképpen küzdhetünk.

 hirdetes_400x285  

 

„Olyan nyomást éreztem, különösen a mellkasomon, hogy nem kaptam levegőt. Bár valószínűleg ez fizikailag nem látszódott, de a belső világomban nem volt minden rendben”

 

– mondta az egyik ismert szlovák műsorvezető, Beka. Egy másik (neve elhallgatását kérő) súlyos depresszióval küzdő újságíró hírportálunk megkeresésére arról beszélt, hogy a szürke őszi mindennapokban ahogy egy-egy régi emlékképe felvillant, úgy tört rá a szorongás, az ún. belső űr. Néha pedig elég volt egy-egy régről ismert dalrészlet meghallása, vagy egy illat megérzése…

 

„…aztán már nem volt visszaút. Kerültem a társaságot, nem volt erőm még az ágyból sem kikelni, s ahogy a gondok, problémák megjelentek a mindennapokban, ez úgy ez tetőzött”

 

– magyarázta októberi érzéseit a fiatal. Mint mondta, ezután újra felkereste a szakorvosát…

 

A depresszió előzményei

 

A járvány és az ukrajnai háború egyaránt megviseli az emberek lelkivilágát. Az egyik depresszióban szenvedők ellátását vizsgáló nemzetközi tanulmányban a válaszadók 30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy enyhe vagy súlyos depresszióban szenved. Pszichiáterek szerint néha ez a betegség szorongással párosul.

 

Eközben a mentális betegségek sok pénzbe kerülnek az államnak. A produktív korúak betegállományba kerülnek, súlyos állapotok esetén pedig maradandó rokkantságot is okozhatnak. A Szlovák Köztársaság Egészségügyi Minisztériumának becslései szerint csupán a depresszióval kapcsolatos kiadások évente mintegy 770 millió eurós kiadással járnak az államnak.

 

Kis léptékben a gyógyulás felé – interjú Ágh Dávid klinikai szakpszichológussal

Depresszióval, alvászavarral is lehet pszichiátriai kezelésekre, terápiára járni, vagy épp kórházba kerülni. Itt a diagnózis megállapítása után a beteg többnyire intenzív kezelést kap (szerk. megj.: Szlovákiában nem mindenütt, mert pl. a bazini pszichiátrián ez nincs így, de a Pozsonyi Egyetemi Kórházban annál inkább törődnek a páciensekkel. Intenzív kezelést adnak a nagyszombati és a nyitrai pszichiátrián is.)

 

Mikor érdemes segítséget kérni?

 

A szakértők szerint annak kell segítséget kérnie, akinek a tünetei az életvitelét is korlátozzák, pl. aki nem tud rendesen aludni, vagy nem tud dolgozni sem.

 

„Sokáig elemeztem, és arra a következtetésre jutottam, hogy valószínűleg nem teljesen egészségesek a gondolataim és a belső érzéseim. Így hát felkerestem egy pszichológust, és elkezdtem foglalkozni a belső világommal”

 

– vallotta be Beka a Tvnoviny.sk hírportálnak, hozzátéve, hogy már korábban is szedett antidepresszánsokat.

 

Michal Patarák, a Szlovák Pszichiátriai Társaság elnöke hangsúlyozta, hogy a szlovák társadalomban (köztük néhány orvosnál is) is sajnos komoly előítéletek vannak a pszichiáterek által felírt gyógyszerekkel szemben. Patarák véleménye szerint különböző gyógyszerekről van szó: vannak köztük olyanok is, amelyek sokkal „tisztábbak” és kevésbé károsak, mint mondjuk a fájdalomcsillapítók, amelyekhez általában nyúlunk.

 

Ján Pečeňák professzor azt mondja, hogy a depresszióval minél előbb orvoshoz kell fordulni. Maga a pszichikai betegség könnyen diagnosztizálható, laikusok számára is felismerhető, ennek ellenére nagy problémák vannak a téren, hogy az ember felismerje a problémát és lépjen.

 

„A depresszió a környezet számára is jelentős érzelmi terhet jelent. A szeretett személy megsegítésére tett erőfeszítések eredménye nem lehet az, hogy a segíteni akaró személy is megbetegszik. A depressziót a lehető leghamarabb és szakértők segítségével kell kezelni”

 

– tájékoztat a Veda na dosah portál.

 

Egyre többen szenvednek mentális zavaroktól. A depresszió tünetei különösen ebben az időszakban súlyosbodnak. Ennek oka a nappalok rövidülése mellett a kevés napfény is. Ezért a szakember szerint a lehető leghatékonyabban kell küzdeni a tünetekkel.

 

Tanácsok: Mit ne tegyünk soha depresszió észlelése után:

 

  • Ne hasonlítsuk össze a betegség alatt végzett tevékenységet az egészségesen tett cselekménnyekkel!
  • Ne higgyünk az embereknek, akik azt mondják, hogy egyedül is talpra tudsz állni, erős vagy!
  • Ne tűzzük ki nehéz feladatokat és célokat!
  • Ne hozzunk jelentős döntéseket!
  • Ne győzzük meg önmagunkat arról, hogy akaraterővel, segítség nélkül egyedül le tudjuk küzdeni a depressziót! Erre sok esetben még a hívő ember se képes!
  • Ne próbáljuk „átaludni” a depressziót – ez esélytelen!
  • Ne nyúljunk alkoholhoz, tudatmódosító szerekhez!
  • Ne bízzunk a pesszimista gondolatainkban!
  • A nyaralás se megoldás…
  • Ne várjunk csodát a néhány napon belüli kezeléstől!
  • Ne fejezzük be a kezelést korán, még akkor sem, ha már jobban érezzük magukat!

 

Depresszió alatt alkalmazható tevékenységek:

 

  • Menjünk el koncertre vagy színházba.
  • Pihenjünk, lazítsunk ott, ahol szeretünk időt tölteni!
  • Olvassunk!
  • Meditáljunk!
  • Színezzünk!
  • Vásároljunk valamilyen dolgot magunknak vagy egy-egy ajándékot szeretteinek…
  • Kényeztessük magunkat egy finom fogással, étellel!
  • Főzzünk vagy menjünk el egy étterembe!
  • Tartsunk kávészünetet valami hangulatos kávézóban!
  • Nevessünk! Mert a nevetés gyógyít…
  • Énekelgessünk!
  • Szánjunk időt a hobbinkra (pl. kézműveskedés, kertészkedés)!
  • Keressük fel szeretteinket telefonon vagy személyesen!

 

Körkép.sk/Laky

Forrás: Tvnoviny.sk nyomán/Vedanadosah.cvtisr.sk/zdravie/profesor-jan-pecenak-depresiu-treba-liecit-cim-skor/Körkép.sk/sme.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.