Több száz eurót fogunk fizetni egy orvosi vizsgálatért? Kritikus a helyzet a rendelőkben - Körkép.sk

Hirdetés (X)

Belföld

Több száz eurót fogunk fizetni egy orvosi vizsgálatért? Kritikus a helyzet a rendelőkben

A jelenlegi helyzet kezelésének elmulasztása az egész egészségügyi rendszer összeomlásával fenyeget.

Nyitókép: Getty Images

 

Nyitra Megye Önkormányzatának elnöke, Branislav Becík szerint kritikus a helyzet az orvosi rendelőkben, ezért azonnali tárgyalásokat kér Vladimír Lengvarský egészségügyi minisztertől az ambuláns orvosok helyzetével kapcsolatban.

 

Kevés a szakorvos

 

A nyitrai megyeelnök szerint a jelenlegi helyzet kezelésének elmulasztása az egész egészségügyi rendszer összeomlásával fenyeget. A megyefőnök szerint Szlovákiában már most több mint 160 ezer állampolgárnak nincs saját háziorvosa, és több területen is hiány van szakorvosokból.

SJE Nyílt nap

 

„A kormány olyan helyzetbe kényszerítette az ambuláns orvosokat, hogy február 1-jétől bezárják rendelőiket, vagy nem kötnek szerződést az egészségbiztosítókkal, és elkezdik beszedni a teljes költséget a kivizsgálásért. A kivizsgálás teljes költsége azonban nemcsak az orvos munkáját foglalja magában, hanem a betegnek kell megfizetnie a laboratóriumok és a gyógyszerek teljes költségét is”

 

– mondta Branislav Becík.

 

Egyes rendelők a megnövekedett költségek miatt pénzt kérnek a kivizsgálásért

 

Teljes költség az orvosoknál

 

Február 1-jétől egy-egy vizsgálatért a páciensek akár több száz, sőt több ezer eurót is fizethetnek. A nyitrai megyeelnök egyértelműen támogatja az ambuláns orvosokat és leszögezi, hogy a 15 százalékos infláció mellett a járóbeteg-rendelő számára elfogadhatatlan a hat-hét százalékos fizetésemelés, mert ilyen körülmények között nem tudják fenntartani a működésüket.

 

„Szeretném tájékoztatni Lengvarský minisztert a megyékben történtekről. A járóbeteg-rendelőkben az orvosok fizetésképtelenséggel szembesülhetnek. Nyitra megyében tudomásunk van olyan nyugdíjaskorú orvosokról, akik ilyen feltételek mellett már nem hajlandóak túlórázni, és bezárják a rendelőket. Helyettük pedig nincs más orvos. A Nyitrai kerület összes orvosának 50 százalékát a nyugdíjaskorú orvosok teszik ki”

 

– tette hozzá Becík.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket