Nyitókép: Getty Images

 

Nyitra Megye Önkormányzatának elnöke, Branislav Becík szerint kritikus a helyzet az orvosi rendelőkben, ezért azonnali tárgyalásokat kér Vladimír Lengvarský egészségügyi minisztertől az ambuláns orvosok helyzetével kapcsolatban.

 

Kevés a szakorvos

 

A nyitrai megyeelnök szerint a jelenlegi helyzet kezelésének elmulasztása az egész egészségügyi rendszer összeomlásával fenyeget. A megyefőnök szerint Szlovákiában már most több mint 160 ezer állampolgárnak nincs saját háziorvosa, és több területen is hiány van szakorvosokból.

 hirdetes_300x300  

 

„A kormány olyan helyzetbe kényszerítette az ambuláns orvosokat, hogy február 1-jétől bezárják rendelőiket, vagy nem kötnek szerződést az egészségbiztosítókkal, és elkezdik beszedni a teljes költséget a kivizsgálásért. A kivizsgálás teljes költsége azonban nemcsak az orvos munkáját foglalja magában, hanem a betegnek kell megfizetnie a laboratóriumok és a gyógyszerek teljes költségét is”

 

– mondta Branislav Becík.

 

Egyes rendelők a megnövekedett költségek miatt pénzt kérnek a kivizsgálásért

 

Teljes költség az orvosoknál

 

Február 1-jétől egy-egy vizsgálatért a páciensek akár több száz, sőt több ezer eurót is fizethetnek. A nyitrai megyeelnök egyértelműen támogatja az ambuláns orvosokat és leszögezi, hogy a 15 százalékos infláció mellett a járóbeteg-rendelő számára elfogadhatatlan a hat-hét százalékos fizetésemelés, mert ilyen körülmények között nem tudják fenntartani a működésüket.

 

„Szeretném tájékoztatni Lengvarský minisztert a megyékben történtekről. A járóbeteg-rendelőkben az orvosok fizetésképtelenséggel szembesülhetnek. Nyitra megyében tudomásunk van olyan nyugdíjaskorú orvosokról, akik ilyen feltételek mellett már nem hajlandóak túlórázni, és bezárják a rendelőket. Helyettük pedig nincs más orvos. A Nyitrai kerület összes orvosának 50 százalékát a nyugdíjaskorú orvosok teszik ki”

 

– tette hozzá Becík.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.