Nyitókép: Besztercebánya megye honlapja

 

Az egyik legnagyobb, egyelőre megoldatlan problémát az ambuláns egészségügyi kezelések jelentik. A sokunkat érintő terület azt mutatja, hogy baj van a reformokkal, a hatáskörök tisztázásával, mint ahogy a a háziorvosok értékelésével is. A minisztérium azután kezdte el komolyabban venni a probléma megoldását miután reális veszélyként felmerült, hogy készpénzben történő fizetés várhat a betegekre a rendelőintézetekben.

 

Mi a helyzet Besztercebánya megyében?

 

Besztercebánya megye (BBSK) képviselő-testülete csütörtöki ülésén az ambuláns egészségügyi kezelésekkel, járóbeteg-ellátással is foglalkozott. A megyei vezetés felszólította az egészségügyi minisztériumot az ambuláns szektor helyzetének azonnali stabilizálására. Ezzel lényegében a terület követeléseit támogatta a kormánnyal és az egészségügyi biztosítókkal szemben. A képviselő-testület jogosnak tartja a szektor igényeit az emelt szintű kiadásaik elismerésére és az új szerződések mielőbbi megkötésére. Figyelmeztetnek, hogy ezek hiánya beláthatatlan következményekkel járhat a betegekre nézve.

 hirdetes_400x285  

 

„Mi a megye részéről a közelmúltban több ambulanciát is létrehoztunk a megye területén. Sajnos azt kell tapasztalnunk, hogy alapításuk motivációja nagyon gyenge lábakon áll, sőt a finanszírozásuk egyáltalán nincs megoldva. Azt látjuk, hogy ennek nem szentelnek kellő figyelmet”

 

– emelte ki Ondrej Lunter megyeelnök az ülést követő sajtótájékoztatón. A megyefőnök figyelmeztetett arra is, hogy régóta elhúzódó problémáról van szó. A minisztérium és az ambuláns szektor képviselete január 25-én ült le tárgyalni, egyelőre eredménytelenül.

 

„Nem tudom megérteni, miért csak az utolsó pillanatban került sor tárgyalásra. Minden érintett tudja, hogy a szerződések pár nap múlva lejárnak, de az idei állami költségvetés már egy hónapja érvényben van. Nagyon nyugtalanok vagyunk, mert információink szerint a helyzetnek komoly következményei lesznek”

 

– mondta Luntner.

 

 

Andrea Baníková képviselő arra figyelmeztetett, ha a felek nem egyeznek meg február 1-ig, 6000 rendelőintézet marad szerződés nélkül, ami azt jelenti, hogy nagyszámú páciens maradhat ellátás nélkül.

 

A képviselő-testület határozatában figyelmeztetett az ambuláns szektor komplex reformjára a már jóváhagyott intézeti egészségügyi kezelés reformjának függvényében, amelynek része a kórházak kategorizálása is.

 

„A képviselő-testület kéri az egészségügyi minisztériumot, hogy a kórházak kategorizálásáról csak az érintettekkel történő konzultáció után döntsön, az ambuláns szektor aktuális állapotára való tekintettel. Nem szabad megengedni, hogy a következmény az egészségügyi ellátás minőségének csökkenése legyen”

 

– áll a határozatban.

 

„A kormány nincs tisztában azzal, hogyan is kell kinéznie az ambuláns egészségügyi ellátásnak. Világos helyzetet kell teremteni az ambulanciák minimális számú hálózati rendszerében, meg kell mondani, hol, ki és hogyan oldja meg a helyzetet. Már egy éve figyelmeztetünk arra, hogy minden reformnak az ambulanciákon kell kezdődnie és a kórházakban végződnie. Belefogni a kórházak reformjába úgy, hogy nem tudjuk, hogy fog kinézni az ambuláns szektor, a lakosság egészségével való hazardírozás”

 

– hangsúlyozta Juhász Péter képviselő, megyei alelnök.

 

 

Az egészségügyért felelős alelnök felhívta a figyelmet arra is, hogy az ambuláns szektor stabilitásának nem tett jót az intézeti egészségügyi dolgozók anyagi előnyben részesítése az ambuláns szektor kárára.

 

„A rendelőintézetek gazdasági helyzete ma egész egyszerűen nem konkurenciaképes az orvosok számára a kórházi orvosokhoz képest. Számomra nagyon meglepő, hogy a miniszterelnök az ambuláns orvosokat vállalkozói szintre helyezi, akiknek gondoskodniuk kell a bevételeikről”

 

– mondta Ondrej Lunter. Hozzátette azt is, hogy a képviselőkkel együtt elhatárolódnak az egészségügyi miniszter kijelentésétől, miszerint az ambuláns egészségügyi ellátás a megyék hatáskörébe tartozik.

 

„Az ambuláns szektor működésének minden fontos feltétele az állam és az egészségbiztosítók kezében van. Szeretnénk figyelmeztetni a nyilvánosságot, hogy amennyiben nem születik egyezség a kormány, az ambuláns szektor és az egészségbiztosítók között a még élő szerződések vége előtt, a megyének semmilyen hatásköre nem lesz, hogy kötelezze az ambuláns szektort a hozzá tartozó egyészségügyi ellátás elvégzésére”

 

– jelentette ki Luntner.

 

Mede Géza

Felhasznált forrás és képek: Bestrecebánya megye honlapja (BBSK.SK)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.