Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

Az Eurobarométer által készített felmérés szerint Szlovákiában a válaszadók 9%-a ismerte el, hogy adott már át kenőpénzt vagy ajándékot az egészségügyi szektorban. A V4-es országok közül ez a legmagasabb szám.

 

Ugyanebben a statisztikában az Európai Unió harmadik legrosszabb országa vagyunk Románia és Görögország után – hívja fel a figyelmet az Érték a Pénzért (ÚHP) közösségi oldalán.

 

Az ÚHP szerint több páciens meglepődik azon, hogy mi mindenért kérnek pénzt az orvosok. Az egészségügyi minisztérium szerint az orvosoknak nem szabad pénzt kérniük az elsőbbségi vizsgálatért.

 hirdetes_400x285  

 

„Ennek ellenére vannak olyan rendelők, ahol az orvos pénzt kér ezért a szolgáltatásért. A szlovák egészségügyben a fejlett országok példáját követve az illetékek jó szabályozást és átlátható beállítást igényelnek”

 

– jegyezték meg az ÚHP elemzői.

 

Például az orvosok nem kérhetnek pénzt a beteg vizsgálatra történő berendeléséért – ideértve a meghatározott időpontra történő berendelést –, a vény vagy orvosi rendelvény kiírásáért, a gyógyfürdői kezelésre vonatkozó javaslat megírásáért, illetve az orvos vagy más egészségügyi szakember meglátogatásáról szóló igazolásért.

 

A lakosok közvetlen kifizetéseit az ún. OOP-n keresztül mérik (out-of-pocket payment = a szolgáltatás igénybevételekor az igénybevevő által fizetett összeg, az ellátás alkalmával „zsebből” történő térítés, készpénzfizetés – szerk. megj.). A gyógyszerekért fizetett hivatalos önrészen kívül ezek a kifizetések a kevésbé formális kifizetéseket is megpróbálják „elcsípni”, például az orvosok nem hivatalos illetékeit, valamint az ajándékok és kenőpénz formájában történő informális kifizetéseket.

 

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!