Nyitókép: AGEL

 

A véradás nagyon tiszteletreméltó tevékenység, amely életeket menthet. A vér számos orvosi eljárás során fontos, beleértve a műtétet, a rákkezelést, a szervátültetést, a sérüléseket és sok mást. A véradás súlyos betegségben szenvedő vagy súlyos sérüléseket szenvedett embereken segíthet. Ezeket az elveket követték azok az önkéntes véradók, akik múlt szombaton legértékesebb folyadékukból közel fél litert adtak le a komáromi AGEL kórházban.

 

Múlt szombaton tartották a szombati véradást a komáromi AGEL kórház hematológiai-transzfúziós osztályán. Huszonkét önkéntes jelentkezett, hogy vérükkel betegek életét tudják megmenteni. Egy egység adományozott teljes vér több komponensre bontható, amelyek akár három betegen is segíthetnek. A véradás biztonságos és egyszerű, minden egyes véregységet használat előtt megvizsgálnak a vér útján terjedő fertőző betegségek jelenlétére, így a véradás kockázatmentes a befogadó számára.

 

Straka Ladislav 20 évvel ezelőtt kezdett el vért adni, szombaton pedig 20. alkalommal adott vért. Az ok egyszerű. Egész családja az egészségügyben dolgozik, felesége a komáromi kórház belgyógyászati ​​osztályán, édesanyja pedig nővérként dolgozott a háziorvos mellett.

 hirdetes_810x300  

 

 

Az osztályra a Károly házaspár is véradásra érkezett. „Huszonkilencedik alkalommal vagyok véradó, a feleségem ma harmadszor adott vért” – mesélte a férj, majd a felesége hozzátette: „A véradás akkor szólított meg, amikor a barátnőm komoly műtétre várt. Véradásunk fő indoka a beteg emberek megsegítése”. A szombati donorok között volt Nagy Ján és Jeriga Kristián is. Ők egy beteg miatt jöttek segíteni, aki a komáromi kórházban fekszik.

 

Lukács  Roland egy érdekes történetet is elárult. Ausztriában dolgozik, de amikor hazajön, és a kórház véradást szervez, szívesen részt vesz. Pásztor Márk Dávid számára, aki édesapjával először érkezett véradásra, az apa volt az a példa, akit fia követni szeretne a véradásban. „Sajnos édesapámnál súlyos betegséget diagnosztizáltak, így már nem tud vért adni, de minden alkalommal, amikor Komáromba jövök, szívesen segítek. Anya ápolónő, apa orvos a hadseregben“ – árulta el Pásztor Márk Dávid.

 

 

Minden egészségügyi dolgozó örömét fejezte ki, hogy MUDr. Pelikán Rudolf, a kórház egykori helyettesét is a véradók között köszönthették, akinek a véradás magától értetődő.

 

„Ezúton is szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak minden véradónak, valamint kollégáimnak, akik a szombati nap ellenére a pihenés helyett a jó cselekedetet választották. Nagyon tisztelem az összes véradót, aki rendszeresen segítenek nekünk, de azokat is, akik csak egyszer jöttek el az életükben. Nélkülük nem lenne sikeres a munkánk. Köszönjük, hogy mindig számíthatunk Önökre”

 

– mondta a komáromi AGEL kórház hematológiai-transzfúziós osztályának főorvosa, MUDr. Enikő Radi.

 

Körkép.sk/sajtóhír

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!