Nyitókép: AGEL

 

A tervezett műtéti beavatkozáson, esetleg szemműtéten áteső felnőttnek műtét előtti vizsgálatot kell végeztetniük. Mivel minden általános vagy helyi érzéstelenítést igénylő orvosi beavatkozás bizonyos kockázatot jelent az emberi szervezetre nézve, a műtét előtti vizsgálatokhoz a mércét az egészségügyi minisztérium szakmai irányelvei adják.

 

„A műtét előtti vizsgálat célja a beteg általános egészségi állapotának felmérése részletes anamnézis, objektív fizikális vizsgálat, laboratóriumi vizsgálat, EKG, valamint 60 év felettieknél és 40 év feletti dohányosoknál tüdőröntgen alapján. Csípő- vagy térdízületi pótlások esetén a mikrobiológiai vizsgálat is fontos. Fontos, hogy a betegnek magával kell vinnie a műtétet tervező egészségügyi intézmény jelentését és leletét, valamint a műtét előtt elvégzendő vizsgálatok összes követelményét”

 

– mondta a MUDr. Edita Príhelová belgyógyász, az AGEL Klinika Prevenciós Központjának új tagja.

 

Tapasztalatai szerint különösen fontos az EKG-vizsgálat, amely már fiataloknál is kimutathatja a rejtett szívbetegségeket.

 

„Ezek a ritmuszavarok különböző típusai, akár jóindulatúak, akár nem súlyos természetűek, különösen fiatalabbaknál, de komolyabb ritmuszavarok is, amelyek gyakoriak az időseknél, valamint a szívvezetési rendszer zavarai is – atrioventrikuláris blokkok, Tawar-karblokkok, megnyúlt QT-intervallum.

 

Az EKG változásai összefüggésben lehetnek az iszkémiával, vérellátási zavarral, a szívizom egy bizonyos részével, vagy jelezhetik a szív bal kamrájának hipertrófiáját. Az életkor előrehaladtával nő az említett kóros elváltozások előfordulása a szívizomban. A betegek sokszor nem is tudnak róluk, mert előfordulhat, hogy nem éreznek tüneteket, vagy csak enyhe kényelmetlenséget éreznek a fizikai megterhelés során, aminek nem tulajdonítanak jelentőséget”

 

– mondta a belgyógyász.

 

A laboratóriumi vizsgálat része a vérátömlesztés szükségességének vizsgálata a műtét során bekövetkezett nagyobb vérveszteség esetén. A véralvadás vizsgálata különösen fontos a véralvadást befolyásoló gyógyszereket szedő betegeknél, amelyeket jóval a tervezett beavatkozás előtt abba kell hagyni. Vérképet, glikémiát, veseindikátorokat, májteszteket, mineralogramot és C-reaktív fehérjét (CRP) is vizsgálnak.

 

„Ha a CRP megemelkedett, mikrobiológiai vizsgálatokat kell végezni – vizelet, torok- és orrtörlet, és ha pozitív, akkor érzékenység szerint antibiotikumos kezelést kell végezni. Használatuk után a vizsgálatokat újra meg kell ismételni, hogy a beteg abszolválhassa a műtétet. Abban az esetben, ha a műtét elhalasztása nem lehetséges, potenciálisan életveszélyes betegségek esetén létfontosságú indikáció alapján javasolt műtétet végezni. A műtét előtti vizsgálatok részét képezi az ún. szerológiai vizsgálat a vér útján terjedő betegségek, például a hepatitis B és C, a HIV és a szifilisz kizárására”

 

– magyarázta MUDr. Edita Príhelová.

 

A műtét előtti vizsgálat nem lehet két hétnél régebbi. Figyelembe kell venni azt is, hogy számos vizsgálat, például mikrobiológiai és szerológiai vizsgálat eredménye csak néhány nappal a mintavétel után lesz ismert.

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!