Nyitókép: Getty Images

 

A tavalyi évhez képest kissé javultak a szlovákiai kórházak az Általános Egészségbiztosító (VšZP) felmérésében, amely az egészségügyi intézmények állapotával való elégedettséget mérte fel.

 

2022-ben a legjobban értékelt kórházak közé a Nyitrai Kardiocentrum, a besztercebányai Szent Ágota Mammacentrum, valamint a homonnai ORL került be.

 

Az orvosok és az ápolók hozzáállása

 hirdetes_810x300  

 

A biztosítottak elsősorban az egészségügyi ellátást, valamint az orvosok és ápolók hozzáállását értékelték pozitívan. Az étkezés és a szállás rosszabb értékelést kapott. A VšZP felmérésében 6321 kórházi beteg vett részt. Erről Eva Peterová, a VšZP szóvivője sajtóközleményben tájékoztatott.

 

A VšZP biztosítottai hatféle egészségügyi intézményt értékeltek. Míg 2021-ben 1,56-os, addig tavaly 1,54-es átlagosztályzatot értek el az egészségügyi intézmények. A legjobb értékelést a szív- és érrendszeri betegségekre szakosodott intézetek kapták 1,24-es átlaggal, míg az állami egyetemi és kari kórházak a legrosszabb helyen végeztek.

 

Állami egyetemi és kari kórházak

 

Az állami egyetemi és kari kórházak kategóriájában a legmagasabb pontszámot a Rózsahegyi Központi Katonai Kórház kapta. A Turócszentmártoni Egyetemi Kórház a második helyet szerezte meg, míg a harmadik helyen a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház és Rendelőintézet végzett.

 

Az általános kórházak közül a biztosítottak a komáromi AGEL kórházat, a Szent Mihály Kórházat és a Felső-árvai Kórház és Rendelőintézet – Tresztená értékelték a legjobbnak. A specializált egészségügyi intézmények közül a Nyitrai Kardiocentrum, az Országos Endokrinológiai és Diabetológiai Intézet, valamint a CINRE végzett a legjobb értékeléssel.

 

Onkológiai intézetek

 

A szív- és érrendszeri betegségekre szakosodott intézetek közül a legmagasabb helyezést a Közép-szlovákiai Szív- és Érbetegségek Intézete, valamint a kassai Kelet-szlovákiai Szív- és Érbetegségek Intézete foglalta el.

 

Az onkológiai intézetek közül a biztosítottak a legjobb onkológiai intézetként értékelték a Szent Erzsébet Onkológiai Intézetet és a pozsonyi Országos Onkológiai Intézetet. A többi egészségügyi intézmény közül a besztercebányai Szent Ágota Mammacentrum, a homonnai ORL és a pozsonyi Ortopédiai és Protetikai Szakkórház ért el pozitív értékelést.

 

Elégedettségi felmérés

 

A felmérésben a biztosítottak a Zsolnai és a Besztercebányai kerületben található intézményi egészségügyi intézményekkel fejezték ki a legnagyobb elégedettséget, a legkevésbé pedig a Nyitrai és Trencséni kerületben található intézményekkel.

 

Az összes megkérdezett közül a legtöbben az 56 év felettiek vettek részt a felmérésben. A válaszadók több mint 84%-a szívesen fogadna a VšZP mobilalkalmazásban tájékoztatást a kórházi kezeléséről, ami enyhe növekedést jelent 2021-hez képest.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!