Nyitókép: AGEL

 

A kellemes tavaszi idő a plusz hőmérsékletekkel együtt vonzza az embereket a természetbe. Közülük azonban kevesen tudatosítják, hogy a meleg időjárás a kullancsokat is felébreszti. Szlovákiában több éve rendkívül magas az előfordulásuk, ezért a szakemberek óvatosságra intenek, és emlékeztetnek a kullancsencephalitis elleni védőoltás lehetőségére.

 

A kullancs általában csak 2–10 milliméter nagyságú, és a paraziták közé tartozik. Állatok és emberek vérével táplálkozik, miközben veszélyes, ugyanis különféle veszedelmes vírusokat terjeszthet. Közéjük tartozik a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás, amely az ember központi idegrendszerét támadja meg, és az agy, a gerincvelő és az agyhártya gyulladásáért felelős.

 

„A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás olyan betegség, amelyet szezonalitás jellemez. Mivel fertőzött kullancsok terjesztik, általában márciustól októberig fordul elő, és a nyár folyamán tetőzik. A kullancsok azonban a melegebb telek során is előfordulhatnak”

 

– magyarázza az AGELLAB laboratóriumi osztályának igazgatója, Ing. Elena Gaboňová.

 hirdetes_810x300  

 

 

A kullancsok előfordulása nem korlátozódik a városra vagy a vidékre, gyakorlatilag mindenhol megtalálhatók, ahol magas fűvel vagy bokrokkal találkozhatunk. A kullancsot tehát nemcsak az erdőből, rétről, hanem a kertből, gyümölcsösből, játszótérről vagy a temetőből is hazahozhatjuk.

 

Védekezni hosszú ujjú ruhával, magas zoknival, repelenttel vagy kullancsriasztó gyógynövények illóolajaival tudunk. Ide tartozik például a levendula, a citromfű vagy az eukaliptusz. A természetlátogatás után célszerű lezuhanyozni és ellenőrizni magunkat, valamint a házi kedvencünket, aki velünk tartott a természetjárás során.

 

„Ez a betegség nem terjedhet át emberről emberre, de óvatosnak kell lenni a haszonállatok táplálékán keresztül történő átvitellel. A fertőzött állatoktól származó, nem pasztőrözött tehén-, juh- vagy kecsketej és sajt is fertőzésforrás lehet”

 

– figyelmeztet Ing. Gaboňová.

 

A kullancseltávolítás szakszerű folyamata

 

Ha kullancsot fedezett fel a testén, azt el kell távolítania. Ideális a kullancs környékét lefertőtleníteni, majd a fejnél a bőrhöz lehető legközelebb megfogni csipesszel, többször félkörben megfordítani és függőlegesen kihúzni. Fontos, hogy ne szorítsa össze a kullancs puha hasát, ami szétrepedhet, és nemkívánatos anyagok kerülhetnek a sebbe. Az eltávolítás után ellenőrizze a kullancsot és a sebet, hogy nem maradt-e benne a fej, majd ismét fertőtlenítse le a sebet, ideális esetben jódoldattal. Az eltávolításhoz nem ajánlott olajat, krémet használni, mert ezek alatt a kullancs fulladozni kezd, és fertőző anyagokat juttathat a sebbe. Kerülje a szappanos vattakorong használatát is – így eltörheti a kullancsot, és a feje a sebben marad.

 

A kullancs eltávolítása után figyelje meg a sebet a következő hetekben. A kullancsencephalitis lappangási ideje általában 7–14 nap, esetenként akár 28 nap is. Jellemzően két fázisban nyilvánul meg. Az első szakasz, amely általában 3–5 napig tart, feltűnően hasonlít az influenzához. A betegek láztól, fáradtságtól, izomfájdalmaktól és emésztési problémáktól szenvednek.

 

A betegség második fázisa hosszabb távú, 2–3 hétig tart, miközben a központi idegrendszer érintettségére, agy- és agyhártyagyulladásra utaló tünetek jelentkeznek. Ez magas lázzal, fényfóbiával, szédüléssel, hányással, fejfájással, ideg- és izombénulással, tájékozódási zavarral, alvás- vagy tudatzavarral nyilvánul meg. A kezeletlen betegség tartós rokkantsághoz vezethet. Ezenkívül a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás tünetmentes is lehet.

 

 

Mivel vírusos eredetű betegségről van szó, a betegen nem lehet antibiotikumos kezelést végezni. A kezelés tehát a tünetek elnyomására, azaz a láz csökkentésére, a gyulladás csökkentésére, valamint az emésztési és bélrendszeri problémák enyhítésére irányul. Súlyosabb esetekben kórházi kezelés szükséges a fertőző osztályon.

 

A kullancsencephalitis elleni védőoltás is hatékony és egyre elterjedtebb védekezési és megelőzési forma. Ezt még szezon előtt lehet abszolválni, és 1 éves kortól a gyerekeknek is beadható. Az oltás 3 adagból áll, és legfeljebb 3 évig hatásos.

 

„A betegek a kullancsencephalitis elleni oltás után az AGELLAB laboratóriumaiban is ellenőrizhetik ellenanyagaikat, aminek köszönhetően képet kapnak az antitestek állapotáról és az esetleges újraoltás szükségességéről”

 

– összegezte Ing. Gaboňová.

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.