Nyitókép: SITA/Úrad vlády

 

A kanyaró, mumpsz és rubeola elleni alapoltásban (MMR) részesülő, 2020-ban született gyermekek országos átoltottsága a 95 százalékos küszöb alá esett, ami azt jelenti, hogy nem éri el a nemzeti szintű kollektív immunitást biztosító szintet. Erről Ján Mikas szlovák tiszti főorvos tájékoztatott.

 

„A regionális közegészségügyi hivataloknak a gyermekorvosi rendelőkben évente elvégzett védőoltások 2022. augusztus 31-i adminisztratív ellenőrzésének eredménye szerint a kollektív immunitás országosan 94,7 százalékot érte el” – pontosított. Megyei szinten csak Nyitra és Nagyszombat megyében maradt 95 százalék felett a 2020-ban született gyermekek MMR-oltottsága.

 

Mikas szerint a kanyaró súlyos és gyorsan terjedő betegség, amely veszélyezteti például azokat a gyerekeket, akik más egészségügyi okok miatt nem olthatók be, vagy akik még nem érték el az oltáshoz szükséges életkort.

 hirdetes_810x300  

 

„Ezért kollektív immunitással védjük őket, ami csökkenti annak a kockázatát, hogy találkozzanak a kanyaróvírussal és nagy valószínűséggel megfertőződjenek, mivel ez egy nagyon fertőző betegség” – mondta.

 

Szerinte a kötelező oltás esetén a 95 százalékos határ feletti átoltottság jelentősen megakadályozza a kórokozók emberek közötti terjedését is, ami súlyos egészségügyi következményekkel járhat.

 

„Ha a kanyaró be nem oltott közösségbe kerül (be nem oltott és nem teljesen beoltott emberek), fennáll a helyi fertőzési gócok kialakulásának veszélye, amelyek védőoltással megelőzhető járványokká nőhetnek” – figyelmeztetett.

 

Mikas arra a következtetésre jutott, hogy az elmúlt hetekben valósnak bizonyult a kanyaró behurcolásának és továbbterjedésének veszélye. Kiemelte, hogy az év eleje óta öt kanyarós esetet igazoltak Szlovákiában. „Ebből két esetet külföldről importáltak, a többi eset nagyrészt járványügyi összefüggésben történt. Három gyermek fiatal kora vagy egészségügyi ellenjavallata miatt nem kapott védőoltást, egy hiányos oltással rendelkezett, egyet pedig az oltás megtagadása miatt nem oltottak be” – mondta.

 

A kanyaró az egyik legsúlyosabb gyermekkori vírusos betegség. Súlyossága elsősorban a gyakori szövődményekben rejlik, mint például a tüdő, a hörgők, a fül és a központi idegrendszer gyulladása. A betegség a levegőben gyorsan terjed, különösen a lakosság nem oltott csoportjai között. A lappangási idő 8-15 nap, átlagosan tíz. Szakértők szerint a megelőzés leghatékonyabb módja a védőoltás.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!