Nyitókép: Getty Images

 

Május 15-től, hétfőtől a Közegészségügyi Hivatala (ÚVZ) hatályon kívül helyezi azt a rendeletet, amely szabályozza a reszpirátorok/szájmaszkok viselését a kórházakban, a várótermekben és az orvosi rendelőkben, a szociális otthonokban és a gyógyszertárakban.

 

Javuló járványügyi helyzet

 

Ettől az időponttól kezdve az említett helyiségekben a felső légutak eltakarása nem lesz kötelező – közölte Daša Račková, az ÚVZ szóvivője sajtóközleményben.

 hirdetes_810x300  

 

„Az akut légúti megbetegedésekkel kapcsolatos járványügyi helyzet fokozatos javulására tekintettel tesszük meg ezt a lépést” – magyarázta Račková.

 

Elmondása szerint ez volt a Közegészségügyi Hivatal utolsó COVID-19-re vonatkozó rendelete, amely még hatályban volt. „Továbbra is szorosan figyelemmel kísérjük a járványhelyzet alakulását” – tette hozzá.

 

Forrás: Facebook/ÚVZ

 

Bizonyos helyeken továbbra is ajánlott a reszpirátor viselése

 

Bár a felső légutak eltakarása a továbbiakban nem lesz kötelező, a hivatal továbbra is javasolja a látogatóknak, hogy a fentebb említett területeken viseljenek szájmaszkot. A Közegészségügyi Hivatal továbbá szájmaszk viselését javasolja azoknak, akiknél a légúti megbetegedések tünetei kezdenek jelentkezni.

 

Zsúfolt tömegközlekedési eszközökön, az emberekkel teli belső terekben vagy tömegrendezvényeken is célszerű reszpirátort vagy szájmaszkot viselni.

 

A vészhelyzet visszavonása

 

Május 5-én az Egészségügyi Világszervezet (WHO) visszavonta a nemzetközi jelentőségű közegészségügyi fenyegetést. Ez a vészhelyzeti krízismódból való visszavonulást jelenti, de a szakértők továbbra is figyelemmel kísérik és értékelik a helyzetet a COVID-19 kapcsán. Az ÚVZ szerint azonban nem zárható ki, hogy a vírus további megnövekedett morbiditási görbéket okoz.

 

„Jelenleg azonban már rendelkezésre állnak olyan eszközök, amelyekkel mérsékelhetők a COVID-19 okozta megbetegedések számának esetleges növekedései. Emellett az is fontos lesz, hogy továbbra is nyomon kövessük a SARS-CoV-2 koronavírus helyzetének alakulását” – tette hozzá az ÚVZ.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!