Nyitókép: AGEL

 

A véradás csak a kezdete mindennek. Mindannyian el tudjuk képzelni a vérkészítményeket a műanyag tömlőkben. De mik is azok a transzfúziós gyógyszerek, hogyan készülnek, mikor és kinek, mi minden előzi meg azt – mindezt a komáromi AGEL kórház hematológiai-transzfúziós osztályának főorvosa, MUDr. Radi Enikő mondta el.

 

„A transzfúziós gyógyszer olyan biológiai eredetű gyógyszer, amelyet egy vagy több donor emberi véréből állítanak elő. A transzfúziós gyógyszereket vérpótlóként használják akut vagy krónikus vérveszteségnél, a vérsejtek vagy vérlemezkék elégtelen termelésénél, valamint a véralvadási faktorok fokozott fogyasztása vagy elégtelen termelése esetén. A transzfúziós gyógyszer beadását megelőzően diagnosztikus elemzést kell végezi a vér egyes vérkomponenseinek értékcsökkenési okáról”

 

– mondta a tapasztalt főorvosnő.

 

 hirdetes_810x300  

 

Transzfúziós gyógyszereket akkor adnak be, ha a beteg klinikai állapota nem kezelhető célzott orvosi kezeléssel.

 

„A transzfúziós gyógyszer beadásának célja nem a hemoglobinértékek, a vérsejtek, a vérlemezkék vagy a véralvadási faktorok számának normalizálása, hanem a beteg klinikai szövődményeinek kezelése vagy megelőzése. A vérkészítményeket leggyakrabban a sebészeti osztályokon, onkológiai, belgyógyászati ​​osztályokon, nőgyógyászati ​​és szülészeti osztályokon, valamint az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályokon használják fel, de sürgős esetekben (sérülések, különböző okokból eredő nagy vérveszteségek), valamint tervezett műtétek előtt is alkalmazzák őket”

 

– magyarázta Radi Enikő.

 

 

A komáromi kórház hematológiai-transzfúziós osztálya a teljes vér feldolgozóközpontja, amelyből egyedi transzfúziós gyógyszereket állítanak elő. A feldolgozással lefedi a nyugat-szlovákiai AGEL-kórházakat, amely magába foglalja a lévai AGEL kórházat, a szakolcai AGEL kórházat, az aranyosmaróti AGEL kórházat és a zólyomi AGEL kórházat. Vörösvértestek, vérlemezkék koncentrátumait, valamint frissen fagyasztott teljes vérplazmát készítenek.

 

„Az AGEL-hálózaton belüli egyes kórházakat, valamint más egészségügyi intézményeket az általunk, az egyes régiókból származó donorok vérkészítményeivel látjuk el”

 

– tette hozzá a főorvos.

 

Az osztályon magas színvonalú eszközök állnak rendelkezésre, a vérfeldolgozás központosításának köszönhetően nagyobb a hatékonyság, és az elkészített gyógyszerek minősége is jobb. A transzfúziós gyógyszereket magasan képzett és szakképzett egészségügyi személyzet dolgozza fel és gyártja, akiknek be kell tartaniuk a helyes gyártási gyakorlat szigorú szabályait. „Mindenekelőtt az általunk gyártott transzfúziós gyógyszerek magas minőségére és biztonságára figyelünk”.

 

 

És hogy néz ki mindez a gyakorlatban?

 

„Például súlyos baleset esetén az osztályon minden vércsoportból kellő mennyiségű transzfúziós gyógyszerrel kell rendelkeznünk, mert a beteg, a befogadó vércsoportja előre nem feltételezhető. Az is fontos, hogy életveszélyes állapot esetén rendelkezzünk 0 Rh-negatív transzfúziós gyógyszerrel”

 

– magyarázta a tapasztalt szakember, hozzátéve, hogy a legfontosabb kritérium a biztonság. „Ahhoz, hogy a beteg vérkészítményt kaphasson, ismételt vizsgálatok szükségesek, valamint a laboratórium és a transzfúziós termékeket beadó osztály többlépcsős ellenőrzése.”

 

„A komáromi kórház hematológiai-transzfúziós osztályának fontos feltétele ahhoz, hogy egyáltalán transzfúziós gyógyszereket tudjon készíteni, hogy legyen elegendő véradó. Önzetlenségük és véradási hajlandóságuk az első lépés az életmentés felé. Ezért értékelünk minden egyes adományozót”

 

– tette hozzá Radi Enikő.

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.