Nyitókép: AGEL

 

Ismét diadalmaskodott a komáromi AGEL kórház neurológiai osztálya. A 2022-es évre is megkapta a legmagasabb kitüntetést, nevezetesen az ANGELS AWARD Gyémánt státuszát. A díjat az Európai Stroke Szervezet a stroke-kezelés megközelítéséért (CMP) ítéli oda. A legnagyobb érdeme a díj elnyerésében a neurológiai osztály teljes csapatának van, beleértve a kórház intenzív osztályát is, amely évek óta rendkívül sikeres a CMP kezelésében.

 

A díjat idén a 9. Európai Stroke Szervezet Konferenciáján, Münchenben, 2023. május 24-én személyesen vehette át a csapat egyik legfiatalabb kollégája, MUDr. Molnár Zsolt, aki a csapat többi tagjához hasonlóan jelentős szerepet vállal a CMP hiperakut stádiumának diagnosztizálásában és kezelésében. Idén 12 kórház kapott díjat, ezek közé tartozik a komáromi kórház. A siker a jól felépített rendszer eredménye mind magában a kórházban – neurológusok és ápolószemélyzet az intenzív osztályon és az osztályokon, laboránsok, radiológusok –, mind pedig a partnerekkel, különösen a mentősökkel folytatott együttműködés.

 

„2022-ben 291 hirtelen agyvérzésben szenvedő beteget láttunk el a neurológiai osztályon, ebből 242 betegnek volt akut agyi infarktusa, 17 betegnél volt átmeneti ischaemiás roham, 32 beteg pedig agyvérzést szenvedett. A 242 betegből 114 betegnél alkalmaztak szisztémás trombolízist, vagyis a trombolízis aránya elérte a 47,1%-ot, ami jóval meghaladja a globális átlagot”

 

 hirdetes_300x300  

– mondta a komáromi AGEL kórház neurológiai osztályának vezetője, MUDr. Eva Hanáčková.

 

 

„A betegek 49,1%-ánál alkalmaztuk ezt a minőségi életmentő kezelést a kórház kapuján való belépéstől számított 20 percen belül, a kezelésig eltelt átlagos idő 23 perc volt. A CMP-ben szenvedő betegek 95%-ánál diszfágia tesztet végeztek az aspirációs és gyulladásos szövődmények megelőzésére”. A betegek 95,7%-a hagyta el a komáromi neurológiát gyógyszeres kezeléssel az agyi infarktus másodlagos prevenciója értelmében.

 

 „A legmagasabb díj ismételt megszerzése óriási motivációt jelent az egész csapat számára, köszönhetően az elmúlt évek napi munkájának, még a nehéz koronavírus-körülmények között is. Nagyon jó kölcsönös bizalomban dolgozni, minőségi, gyors és hatékony egészségügyi ellátással, amit a legmodernebb tudás segítségével nyújtunk a páciensnek”

 

– mondta az osztály tapasztalt szakorvosa és főorvosa.

 

A stroke előfordulása jelenleg enyhén növekszik. Ennek több oka is van. Elsősorban a helytelen életmódról és mozgáshiányról van szó, nem elegendő mennyiségű alvással párosítva, a krónikus stressz hatásáról, a megelőző vizsgálatok elhanyagolásáról, arról, hogy a civilizációs betegségek, mint a magas vérnyomás, koleszterin, cukorbetegség hónapokig, évekig károsíthatják ereinket anélkül, hogy tudnánk róla.

 

 „A kockázati tényezők az agyi ereket károsító betegségek, mint például a magas vérnyomás, cukorbetegség, emelkedett koleszterinszint és életmódbeli tényezők – dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, hormonális fogamzásgátlás (főleg dohányzással kombinálva), elégtelen fizikai aktivitás és elhízás. Egyéb kockázati tényezők közé tartozik a pitvarfibrilláció, a veleszületett véralvadási rendellenességek és mások”

 

– magyarázta MUDr. Hanáčková.

 

A stroke bevált megelőzése tehát az egyszerű életmódváltás is, mint pl. a testtömeg csökkentése túlsúly esetén, rendszeres fizikai aktivitás, alacsony koleszterin-, telített zsírsav-, só- és egyszerű szénhidráttartalmú étrend, illetve a magas vitamin-, antioxidáns- és telítetlen zsírsavtartalmú étrend előnyben részesítése, dohányzás, alkoholfogyasztás minimálisra korlátozása, rendszeres megelőző vizsgálat a háziorvosnál, magas vérnyomás, koleszterin, cukorbetegség vagy pitvarfibrilláció észlelésekor a kezelés szigorú betartása.

 

És kit érint leginkább a CMP a Komáromi járásban? „Enyhe, 5–8%-os túlsúlyban a férfiak gyakrabban érintettek. Betegeink átlagéletkora 70 év” – mondta a tapasztalt szakember, hozzátéve, hogy manapság sok 50 éves rosszabb állapotban van, mint a 70 éves.

 

„Minden az egyén genetikai felépítésétől függ, a többi pedig rajta múlik. Életmód, mozgás, alvás, megfelelő táplálkozás, elegendő folyadékbevitel lehet a stroke hosszú távú megelőzése. Ha betegségek társulnak hozzá, figyelni kell arra, hogy együtt kell élni a betegséggel, nem küzdeni vele, hallgatni az orvos tanácsára, és rendszeresen beszedni a gyógyszert”.

 

Fiatalabb betegeknél az agyi infarktus leggyakoribb oka a genetikailag meghatározott fokozott véralvadás, a kisebb veleszületett szívhibák, valamint az erek autoimmun gyulladása. Az agyvérzésnél az ok a nem megfelelően kezelt vagy kezeletlen magas vérnyomás, vagy az agy veleszületett érrendellenessége, amelyről a beteg nem tud. „A legfiatalabb agyi infarktuson átesett beteg gyerek 15 éves volt. Igen, gyerekeknél is előfordulnak agyvérzések” – lep meg az információval E. Hanáčková főorvos.

 

 

A nagy tájékozottságnak és oktatásnak köszönhetően lényegesen jobb a betegek tudatossága azzal kapcsolatban, hogy mit kell tenni CMP esetén, hogyan lehet felismerni.

 

„Köszönhetően a Richard Fides vezette Másodperc az életért szervezetnek, az agyi infarktus tüneteinek tudatossága magas. Sok beteg azonban még mindig lekési a rekanalizációs kezelést, a trombolízis lehetőségét a stroke előfordulását követő 4,5 órán belül. Ebből a szempontból a stroke-nak egy hátránya van, nem fáj. És így a beteg megvárja, nem javul-e magától az állapota. Néha a tünetek csak percekig tartanak, és az állapot helyreáll. Ilyenkor átmeneti agyi infarktusról beszélünk. De ez is ugyanolyan komoly megközelítést igényel a neurológustól, mint egy agyi infarktus, amely mozgás- vagy beszédkövetkezményekkel jár a beteg számára”

 

– mondta MUDr. Hanáčková.

 

Ezen túlmenően az ilyen átmeneti agyműködési zavarok „crescendo” lefolyásúvá válhatnak a tünetek újra és újra és hosszabb ideig tartó kiújulásával, és tartós deficittel járó agyi infarktushoz vezethetnek. „A lakosság felvilágosítása a stroke tüneteiről mindig helyénvaló. Ha egy kisgyermek vagy iskolás felismeri a szélütés tüneteit, gyakran egy idős nagyszülő életét mentheti meg a 112-es vagy 155-ös telefonszám hívásával. Szóval másodpercekről van szó”.

 

A stroke alapvető tünetei – fejfájás, beszédzavar, látásromlás, a test egyik felének bénulása

 

  • Az arcod bizsereg vagy teljesen zsibbad. Nem tudsz mosolyogni, fütyülni vagy nyelni.
  • Nem tudod irányítani a kezedet, úgy tűnik, nincs benne érzés. Egy csésze kávé vagy egy cigaretta hirtelen kiesik a kezedből.
  • A lábad nem engedelmeskedik, vagy összecsuklik járás közben.
  • Nem tudod kimondani a szavakat, pedig pontosan tudod, mit akarsz mondani, vagy fordítva – nem érted, mit mondanak a körülötted lévők.
  • Rosszul tudsz írni vagy olvasni. Szédülsz és hányingered van.
  • Két-három percig homályos vagy kettős látás fordulhat elő az egyik szemeden.
  • Elveszíted az egyensúlyodat, és nem tudod koordinálni a járásodat.
  • A hirtelen fellépő fejfájás néha nyakmerevségbe torkollik.

 

Észrevette ezen tünetek bármelyikét magán vagy rokonán? A lehető leghamarabb hívja a 112-es vagy 155-ös sürgősségi segélyszolgálatot.

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.